Închide

Ziua Națională celebrată la Cluj/Ce evenimente sunt programate în 1 Decembrie/„Sunt 30 de ani de când a fost ridicată statuia lui Avram Iancu în inima Clujului”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 17, 2023 0 186

Mai multe evenimente sunt programte în Cluj-Napoca de 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Pe lângă tradionala parada din centrul orașului de defilare cu tehnică militară și de intervenție, anul acesta, se vor celebra și 30 de ani de când a fost ridicată statuia lui Avram Iancu în Cluj.

Evenimentele se vor derula după următorul program:

9.00 – depunere de jerbe și coroane în Piața Mihai Viteazul

10.30 – defilarea cu tehnică militară și de intervenții Piața Avam Iancu/artificii de zi

ora 12.00 – eveniment special dedicat liderului revoluției române de la 1848, Avram Iancu, Piața Avam Iancu

„Sunt 30 de ani de când a fost ridicată statuia lui Avram Iancu în inima Clujului. Vă spun că, atâta timp cât eu voi fi primar, nimeni nu se atinge de aceast simbol național al românilor. Poți să ai comentarii, ca piatra putea fi de altă natură, nu mă interesează acest lucru. Este mai puțin important decât ce însemnă acest simbol pentru români. Mai ales că în 2024, de altfel, vom avea anul național Avram Iancu, pentru că sunt 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu la 1824. A fost acela care a intuit spiritul vremurilor prezente. S-a bătut ca și românii să aibă aceeleași drepturi ca maghiarii și sașii. Așa cum Uniunea Europeană este astăzi. A pregătit conștiința națională la vârf pentru momentul 1918”, a declarat primarul Emil Boc la Ziua Live.

ora 13.00: reconstituirea  tradițională a evenimentelor de la 1918 – Bulevardul Eroilor

ora 15.00  regal folcloric cu Sava Negrean Brudașcu, Aurel Tămaș, Maria Golban Șomlea, Valeria și Traian Ilea, dar și ansamblurile folclorice „Mărțișorul” și „Dor Transilvan” în Piața Unirii

0ra 19.00 – aprindere iluminat festiv în oraș din Piața Unirii/cel din Târgul de Crăciun se va aprinde în 24 noiembrie

Tot în Piașa Unirii vor avea loc concerte Delia și Cargo

În Piața Avram Iancu va avea loc un spectacol inedit de drone și artificii.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu