Închide

Zilele Culturale Maghiare din Cluj revin la dimensiunile de dinainte de pandemia de coronavirus în acest an, anunță azi organizatorii. Ce se pregătește în vară în centrul Clujului

CulturăTop News by Actual de Cluj - mai 12, 2022 0 318

Zilele Culturale Maghiare din Cluj revin la dimensiunile de dinainte de pandemia de coronavirus în acest an, anunță azi organizatorii.

După două ediții care s-au desfășurat în condiții restrânse din cauza pandemiei, festivalul revine în acest an la dimensiunile normale. E a 13-a ediție și are loc timp de nouă zile, între 13 și 21 august. ”După doi ani de remușcări și frustrări că nu am putut face un eveniment așa cum ne doream, ne întoarcem la normalitate și suntem foarte entuziasmați. Ne simțim ca atunci când deschidem larg geamul să intre primăvara și soarele în casă. Vom avea în jur de 400-500 de programe în festival și ne așteptăm să avem de două ori mai mulți participanți decât anul trecut”, spune organizatorul Gergely Balázs.

Programul include expoziții, concerte, spectacole de teatru, balet și operă, tururi ghidate, activități pentru copii, lansări de carte, dansuri tradiționale, proiecții de film, competiții sportive, evenimente gastronomice, degustări de vin, jocuri medievale și petreceri. Locurile – Piața Unirii, Muzeul de Artă/Palatul Bánffy, Muzeul Etnografic, strada Potaissa, Grădina cu ruine. Sunt locurile deja consacrate, cu excepția străzii Mihail Kogălniceanu, acum în șantier.

Gala oficială de deschidere e programată luni 15 august la Opera Maghiară din Cluj. În fiecare zi de festival, pe scena din Piața Unirii, vor avea loc câte două concerte, publicul putând să-i asculte pe Budapest Klezmer Band, Varga Miklós, Republic, Csik Zenekar și Presser Gábor, Loose Necktise Society, Grund, Pokolgép, Bagossy Brothers Company. Tot în Unirii vor avea loc și spectacolele de dansuri populare din cadrul Festivalului Internațional ”Sfântul Ștefan”, la această ediție fiind marcați și cei 45 de ani de la debutul mișcării dansului popular maghiar din Transilvania.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu