Închide

Ziarista care a scos la lumină abuzurile din anchetarea abuzurilor sexuale cu victime minori primește premiu pentru jurnalism la Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - iul. 23, 2020 0 220

Ziarista Diana Oncioiu este destinatarul premiului ”Ion Rațiu” pentru jurnalism din acest an.

Oncioiu este reporter la Dela0.ro și membru al echipei Să Fie Lumină. ”A fost desemnată câștigătoare datorită investigației sale privind modul în care sunt judecate în instanțele naționale faptele de abuz sexual comise asupra minorilor”, arată Fundația Rațiu din Turda, cea care oferă în fiecare an acest premiu unui jurnalist care a făcut o diferență majoră în societate în ultimul an, în memoria omului politic Ion Rațiu, la rândul său fost jurnalist, director și fondator al ziarului Cotidianul.

”Diana Oncioiu a adus la lumină o realitate dureroasă din instanțele românești: modul în care sunt judecate faptele de abuz sexual cu victime minori și tendința judecătorilor de a porni de la premisa că actul sexual s-a produs și cu acceptul copilului-victimă. Aceasta, într-un sistem care continuă să culpabilizeaze victima, în ciuda condamnării Statului român la CEDO „pentru încălcarea obligației sale de a proteja legal împotriva tratamentelor degradante și de a urmări interesele superioare ale minorilor în aplicarea actelor de justiție (…) Credem cu tărie că jurnalismul de investigație are nevoie de susținere și încurajare în România și că sunt necesare investigații de calitate, asmenea celei realizate de către laureata de anul acesta, pentru a umple golul creat în mass media. Ca atare, oferim acest Premiu jurnaliștilor români cu rezultate remarcabile și organizăm în continuare ateliere dedicate presei, implicând profesioniști din România și din străinătate”, precizează Nicolae Rațiu, președintele fundației.

”Concluzia e că avem de-a face cu un fenomen, din păcate”, arată Diana Oncioiu pentru actualdecluj.ro. ”Adică nu vorbim de o eroare aici, una acolo. Nu, e un fenomen. Tocmai de aceea mă bucur că publicarea acestei investigații a determinat CSM să se uite peste toate cauzele de infracțiuni sexuale cu victime minore din ultimii patru ani. Acum să vedem ce va ieși din această analiză. Tocmai pentru că vorbim de un fenomen nu mi-a rămas în minte un caz anume, mi-au rămas fraze folosite ca argumente pentru a demonstra că victima minoră a acceptat să întrețină relații sexuale cu agresorul ei. Și ele sună așa: Minora era dornică și curioasă, minora a stat deasupra în timpul actului sexual, minora nu a țipat, minora nu purta lenjerie. Minora avea 11, 12 sau 13 ani iar agresorul avea 29, 34 sau chiar 53 de ani”.

Oncioiu scrie în special pe teme sociale – violență în familie sau violență domestică, educație, asistență socială, sărăcie extremă, excluziune socială. Este autoarea unor dosare-reportaj despre reintegrarea socială a deținuților eliberați din penitenciare sau despre viața în subsolurile cartierului bucureștean Ferentari.

Laureata va primi distincția în mod oficial în cadrul unei ceremonii care va avea loc în cadrul ediției 2020 a Dialogurilor Rațiu pentru Democrație, eveniment organizat în acest an doar online, în luna septembrie.

Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism a fost lansat în 2015, inspirat de Ion Rațiu, care – odată revenit în România în 1990, după 50 de ani – a luptat pentru libertatea presei, necesară unei democraţii funcţionale. Premiul promovează și încurajează jurnalismul de investigație, recunoscând meritele jurnaliștilor români, nominalizați de Centrul pentru Jurnalism Independent, de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, Active Watch și de reprezentanți ai facultăților de Jurnalism din Cluj și București. Alți destinatari ai premiului, la edițiile anterioare, au fost anul trecut Alex Nedea de la recorder.ro, Paul Radu, cofondator Rise Project, în 2018, Ovidiu Vanghele de la Să fie lumină în 2017, Emilia Șercan de la pressone.ro în 2016, și respectiv Cătălin Tolontan, acum redactor șef la Libertatea în 2015.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare