Închide

Zeci de pacienți cu coronavirus la singurul spital de recuperare de stat din Transilvania. ”Ne pregătim să revenim la normal”

Sănătate by Mihai Prodan - mai 20, 2020 0 1062

Singurul spital de recuperare din rețeaua de stat din Transilvania, cel din Cluj-Napoca, s-a transformat în spital suport pentru preluarea pacienților infectați cu noul coronavirus – și zeci de astfel de pacienți au fost deja internați aici, astfel că personalul care nu era necesar în lupta împotriva infecției a fost trimis acasă.

Managerul Sanda Patrichi explică pentru actualdecluj.ro că de la debutul pandemiei până în prezent numărul celor internați a ajuns la aproape 90, toți preluați de la spitalele din prima linie de luptă împotriva coronavirusului, cele de boli infecțioase și de pneumoftiziologie, de unde au trebuit eliberate saloanele ocupate de pacienți cu evoluție favorabilă, ca acestea să preia, dacă e nevoie, cazurile mai grave. ”Ne pregătim pentru a relua activitatea, a reveni la normal. Până atunci nu ai alte opțiuni decât suspendare contract de muncă, concediu de odihnă sau alte forme”, spune Patrichi. ”S-a făcut o reorganizare a resurselor umane și procedurilor. Nu toate structurile au fost trimise în șomaj tehnic ci personalul care nu putea participa la actul medical propriu zis, de exemplu acele persoane care din cauza condițiilor care-i expunea la vulnerabilitate nu puteau intra pe secție sau, de exemplu, maseurii. Ne pregătim de reluarea activității normale, de revenire la profilul normal, dar depinde de evoluția situației epidemiologice și celelalte spitale să acopere necesarul de pacienți. Dacă evoluția e nefavorabilă și sunt suprasolicitați și nu pot asigura suficiente locuri bănuiesc că nu se va reveni spre profilul obișnuit, dar nu este decizia noastră, ci a comitetului județean pentru situații de urgență”.

Spitalul clinic de recuperare are o capacitate de 80 de paturi pe secții pentru pacienții infectați cu noul coronavirus, plus zece locuri la Terapie Intensivă, aceasta în condițiile în care fiecare pacient e internat într-un salon separat. Dacă normele vor permite posibilitatea ca într-un salon să fie internate două persoane capacitatea pe saloane se dublează, la 160 de locuri.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.