Închide

Zeci de milioane de euro bani publici pentru înființarea unei secții de neurochirurgie la Cluj

Sănătate by Actual de Cluj - nov. 10, 2021 0 168

Zeci de milioane de euro bani publici pentru înființarea unei secții de neurochirurgie la Cluj.

E vorba mai exact de un obiectiv de investiții al spitalului județean din Cluj, care înseamnă înființarea unui centru de patologie vasculo-cerebrală și neurochirurgie la spital; Guvernul a aprobat azi indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții, e vorba de o sumă de 214,5 milioane de lei, adică aproape 43 milioane de euro. Banii sunt pentru un ”sediu adecvat pentru patologia neurochirurgicală așa-zis cronică și de cea vasculară” în cadrul Spitalului Județean de Urgență Cluj-Napoca, după cum arată Ministerul Sănătății. Finanțarea se va realiza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, precum și din alte surse legal constituite. ”Bolile cerebro-vasculare reprezintă principalele afecțiuni cauzatoare de deces pentru populația generală, așa cum rezultă din datele furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, Centrul Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică, fiind de aproape de trei ori mai frecvente decât patologia oncologică, a doua cauză de mortalitate pe plan național”, arată ministerul de resort.

”Noul Centru Regional de Boli Cerebro-Vasculare și Neurochirurgie va răspunde atât cerințelor impuse de patologia vasculară și neurochirugicală, cât și exigențelor unei asistențe medicale de cea mai înaltă calitate. La finalizare, Centrul de patologie vasculo-cerebrală și neurochirurgie va avea un bloc operator cu șase săli operație și un bloc operator hibrid pentru tratamentul afecțiunilor vasculare, care va permite introducerea unor noi tehnici teraputice”, arată MS.

De asemenea, secția de Terapie Intensivă va cuprinde module de până la câte cinci paturi de terapie intensivă, un număr total de 23 de paturi la ATI, în creștere cu șapte față de numărul existent în acest moment, depozite de medicamente și spații destinate personalului.

Secția cu paturi va avea un compartiment de neurochirurgie pediatrică cu până la opt paturi cu circuite separate, opt saloane cu câte două paturi și alte opt cu cinci paturi. ”Compartimentarea va putea crește numărul de paturi, fapt ce ar permite creșterea semnificativă a numărului de cazuri ce pot fi asistate”, arată ministerul.  Durata de execuţie a investiției este de 33 luni.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu