Închide

Zeci de mii de pelerini la mănăstirea Nicula

ActualitateTop News by Actual de Cluj - aug. 15, 2015 0 359

Peste 30.000 de credincioși participă în această dimineață la slujba religioasă de la mănăstirea Nicula din Cluj, în pelerinajul anual care adună, la mănăstire, zeci de mii de persoane, în special din Ardeal.
Mulți dintre cei prezenți azi la slujba religioasă sunt prezenți la mănăstire încă de joi; mulți au venit chiar pe jos, zeci sau sute de kilometri, într-o tradiție ce are loc în fiecare an de câteva secole, de când în tradiția populară a apărut ideea că icoana de aici ar fi făcătoare de minuni. În afară de pelerinajul făcut pe jos până la mănăstire, ajunși aici mulți dintre enoriași înconjoară biserica în coate și genunchi și așteaptă la coadă zeci de minute ca să poată să se închine icoanei și să o sărute.
Slujba religioasă din acestă dimineață e susținută în aceste momente de mitropolitul ortodox al Clujului, Andrei Andreicuț, și de un sobor de preoți. La slujbă participă și episcopul Spaniei Timotei, episcopul Caransebeșului Lucian și vicarul mitropoliei Kievului Alexandru de Pereisav. La slujbă participă ca enoriași și mai multe oficialități clujene, între care prefectul Gheorghe Vușcan și președintele Consiliului Județean Mihai Seplecan.

Slujba religioasă e televizată în direct pe postul public TVR 3.
Icoana despre care credincioșii spun că face minuni a fost pictaăt în 1681 de un preot ortodox din comuna Iclod, la cererea unui nobil român din Nicula, Ioan Cupșa, ce  adonat-o apoi bisericii sătești. Se spune că în 1699 icoana a lăcrimat câteva săptămâni la rând iar, de atunci, icoana e cunoscută ca făcătoare de minuni iar ei i se închină, anual, mii sau după caz zeci de mii de pelerini.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu