Închide

Vor mai mult sprijin pentru sportul de masă/Așa se crează performanța

ActualitateAdministrațieSport by Actual de Cluj - mai 02, 2023 0 369

Au trecut cele 4 luni de la promulgarea legii prin care este permis accesul gratuit al copiilor în terenurile de sport exterioare ale școlilor şi toate unităţile de învățământ au obligația de a introduce în regulamentele de funcționare prevederi legate de acces și de modul de utilizare, semnalează consilierii USR. Este una dintre măsurile luate pentru sănătatea copiilor și care pune bazele performanței sportive, arată consilierul local Călin Groza.

 

“Îmi aduc aminte de un moment de excepţie din istoria sportului clujean la care am asistat, victoria echipei de baschet feminin U Cluj în fața lui Primigi Vicenza din grupele finale ale Cupei Campionilor Europeni din 1986 (actuala Euroligă feminină de astăzi).

Performanța s-a clădit atunci pe sportul de masă, în aproape toate şcolile din Cluj se juca baschet, construind astfel pentru U Cluj o echipă care a dominat baschetul feminin în România, cu 12 titluri naționale câştigate între anii 1981-1993.

Echipa italiană era campioana europeană en-titre, venea la Cluj neînvinsă de 3 ani de zile în competițiile internaționale şi o avea ca lider pe sportiva americană Teresa Edwards, supranumită “Michael Jordan al baschetului feminin”.

Pe 23 ianuarie 1986, în faţa a 5000 de spectatori la Sala Sporturilor (Horea Demian de astăzi) şi a 3000 de fani care nu au mai prins bilete dar au susținut echipa de afară, U Cluj a reuşit o memorabilă victorie cu 76-72!

A fost o atmosferă extraordinară care sintetizează starea de emulaţie care a cuprins întreg Clujul şi pe care o puteţi revedea acum (link în primul comentariu). Mai erau 4 minute de joc şi Vicenza conducea cu 68-62 când antrenorul Martin a cerut time-out. La reintrarea în teren clujencele au făcut un joc extraordinar şi au remontat scorul, cu 2 coşuri marcate în ultimele 45 secunde.

Lotul lui U Cluj-Napoca la acel meci: Aurora Dragoș, Magdalena Pall-Jerebie, Ildiko Manases, Melania Lefter, Gabriela Mărginean, Tunde Enyedi, Paula Misăilă, Virginia Popa, Mariana Bădinici și Gabriela Kiss. Antrenori: Nicolae Martin și Horia Pop”, a mai scris Călin Groza.

De altfel, consilierii locali USR au semnalat în luna martie că alocările din bugetul local pentru spirtul de masă și pentru cel de performanță sunt la Cluj departe de cele ale unor orașe din țară.

Fapte, nu vorbe! 𝗢 𝘀𝗶𝗻𝗴𝘂𝗿𝗮 𝗮𝘀𝗼𝗰𝗶𝗮𝘁̦𝗶𝗲 𝗯𝗲𝗻𝗲𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝘇𝗮̆ 𝗱𝗲 𝟱𝟳% 𝗱𝗶𝗻 𝗯𝘂𝗴𝗲𝘁𝘂𝗹 𝗮𝗹𝗼𝗰𝗮𝘁 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗽𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝘀𝘂𝘀𝘁̦𝗶𝗻𝗲𝗿𝗲 𝗮 𝘀𝗽𝗼𝗿𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗰𝗹𝘂𝗷𝗲𝗮𝗻, 𝗶𝗮𝗿 𝗺𝗮𝗶 𝗽𝘂𝘁̦𝗶𝗻 𝗱𝗲 𝟯% 𝗱𝗶𝗻 𝗯𝘂𝗴𝗲𝘁 𝗺𝗲𝗿𝗴𝗲 𝗰𝗮̆𝘁𝗿𝗲 𝗲𝘃𝗲𝗻𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲 𝘀𝗽𝗼𝗿𝘁𝗶𝘃𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝘁𝗼𝘁̦𝗶.

Deși bugetul alocat pentru finanțarea activităților sportive a crescut de la 10 mil anul trecut la 17 mil anul aceasta, această sumă suplimentară se duce aproape integral către o singură asociație. Anul trecut FC Universitatea primea 4 mil, iar acum primeste 10 mil. Toate celelalte au primit mai puțin decât au cerut, iar câteva nu au primit deloc.

Această discuție nu este despre echipa de fotbal Universitatea, este despre cât de important este, cu adevărat, sportul pentru Cluj. Această discuție nu e despre ”vibrațiile noastre” (Boc, 12.04.2023) ci despre echitate și responsabilitate.

S𝗲 𝗽𝗼𝗮𝘁𝗲 𝗺𝗮𝗶 𝗯𝗶𝗻𝗲! Vedem asta chiar la noi în țară unde alte primării fac mai mult:

⛷𝗟𝗮 𝗕𝗿𝗮𝘀𝗼𝘃, 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗮𝗿𝘂𝗹 𝗨𝗦𝗥 𝗔𝗹𝗹𝗲𝗻 𝗖𝗼𝗹𝗶𝗯𝗮𝗻 a venit la începutul anului cu un buget în care sumele alocate pentru sport sunt in jur de 40 de mil. La Cluj creștem de la 10 milioane la 17 milioane, adică nici măcar la jumătate fata de Brașov. Asta în condițiile în care bugetul Brașovului e mai mic decât bugetul nostru. Iar dacă ne uităm la cererile depuse, vedem că ar fi fost nevoie 32 de milioane de lei ca sa egalam toate solicitările asociațiilor ce au depus proiecte. Noi alocam astăzi doar jumătate din aceasta suma. ( Brașovul e un exemplu chiar bun – și ei susțin puternic echipa de fotbal, dar asigură un buget corespunzător și pentru celelalte asociații- reușind să acopere integral cererile de finanțare 😉)

🤺𝗟𝗮 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲𝘀̦𝘁𝗶, 𝗶𝗻 𝗦𝗲𝗰𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹 𝟮, la propunerea primarului 𝗨𝗦𝗥 𝗥𝗮𝗱𝘂 𝗠𝗶𝗵𝗮𝗶𝘂, 𝗮𝘂 𝗮𝗹𝗼𝗰𝗮𝘁 𝟮𝟬𝗺𝗶𝗹 𝗱𝗼𝗮𝗿 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝘃𝗼𝘂𝗰𝗵𝗲𝗿𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗰𝗼𝗽𝗶𝗶𝗶 care vor sa facă sport si burse de performanță pentru sportivii cu rezultate deosebite. Asta înseamnă să stimulezi performanța sportivă.

🏊‍♂️𝗟𝗮 𝗕𝗮𝗰𝗮̆𝘂, primarul 𝗨𝗦𝗥 𝗟𝘂𝗰𝗶𝗮𝗻 𝗦𝘁𝗮𝗻𝗰𝗶𝘂 𝗩𝗶𝘇𝗶𝘁𝗲𝘂 a alocat bani pentru un program prin care fiecare elev din clasele primare să beneficieze 𝗴𝗿𝗮𝘁𝘂𝗶𝘁 𝗱𝗲 𝟭𝟬 𝗹𝗲𝗰𝘁̦𝗶𝗶 𝗱𝗲 𝗶̂𝗻𝗼𝘁. Asta înseamnă să sprijini sportul de masă.

⛸𝗜𝗮𝗿 𝗹𝗮 𝗧𝗴-𝗠𝘂𝗿𝗲𝘀̦ 𝗮𝘂 𝗳𝗮̆𝗰𝘂𝘁 𝘂𝗻 𝗽𝗮𝘁𝗶𝗻𝗼𝗮𝗿, la care merg și se antrenează chiar și copiii clujenilor.

🪀𝘼𝙢 𝙘𝙚𝙧𝙪𝙩 𝙙𝙚 𝙘𝙚𝙡 𝙥𝙪𝙩̦𝙞𝙣 3 𝙤𝙧𝙞 𝙞̂𝙣 𝙥𝙡𝙚𝙣 𝙨𝙖̆ 𝙘𝙧𝙚𝙨̦𝙩𝙚𝙢 𝙗𝙪𝙜𝙚𝙩𝙪𝙡 𝙥𝙚𝙣𝙩𝙧𝙪 𝙥𝙧𝙤𝙞𝙚𝙘𝙩𝙚𝙡𝙚 𝙨𝙥𝙤𝙧𝙩𝙞𝙫𝙚 𝙡𝙖 35 𝙢𝙞𝙡 𝙞̂𝙣𝙘𝙚𝙥𝙖̂𝙣𝙙 𝙘𝙪 𝙖𝙣𝙪𝙡 𝙫𝙞𝙞𝙩𝙤𝙧 și 𝙨𝙖̆ 𝙖𝙡𝙤𝙘𝙖̆𝙢 𝙗𝙖𝙣𝙞 𝙥𝙚𝙣𝙩𝙧𝙪 𝙞̂𝙣𝙘𝙪𝙧𝙖𝙟𝙖𝙧𝙚𝙖 𝙨𝙥𝙤𝙧𝙩𝙪𝙡𝙪𝙞 𝙙𝙚 𝙢𝙖𝙨𝙖̆ care momentan e susținut doar din banii părinților.

𝗗𝗮𝗰𝗮̆ 𝗮𝗺 𝗳𝗮𝗰𝗲 𝗮𝘀𝘁𝗮 𝗮𝗺 𝗮𝗰𝗼𝗽𝗲𝗿𝗶 𝗮𝘁𝗮̂𝘁 𝘀𝗼𝗹𝗶𝗰𝗶𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗨𝗖𝗹𝘂𝗷 𝗰𝗮̂𝘁 𝘀̦𝗶 𝗮 𝘁𝘂𝘁𝘂𝗿𝗼𝗿 𝗰𝗲𝗹𝗼𝗿𝗹𝗮𝗹𝘁̦𝗶. Din păcate, tot de atâtea ori mi s-a transmis că sunt nerecunoscătoare pentru ce avem deja și pentru infrastructura actuală.

Avem nevoie să ieșim mai mult să ne mișcăm mai mult, să formăm cât mai mulți campioni la Cluj – le-o datorăm copiilor noștri. Nu putem, în orașul de cinci stele, da ”doi bani” pentru sport.

Cred că marele doctor și profesor Iuliu Hațieganu, primul președinte al lui U Cluj a spus-o cel mai bine – S-a dovedit că educaţia fizică este cea mai bună metodă de educaţie, care sinergic contribuie la oţelirea trupului şi a sufletului, la formarea caracterului”, a atras atenția consiliera locală, Adriana Cristian.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu