Închide

Viitorul Parc Est e tot plin de gunoaie din construcții, în ciuda ultimatumului primit de Primărie de la Garda de Mediu, reclamă activiștii clujeni

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iun. 20, 2024 0 245

Deși Garda de Mediu a somat Primăria să curețe depozitele de gunoaie de pe amplasamentul viitorului cel mai mare parc al Clujului, Parcul Est, curățenia nu a progresat cu mult. Activiștii din grupul Someșul Nostru au surprin imagini cu munți de resturi de asfalt sau deșeuri din construcții care coexistă cu natura sălbatică din viitorul parc.

 

Garda de Mediu a cerut Primăriei și Regiei Autonome a Domeniului Public curățarea tuturor depozitelor de deșeuri din construcții și nu numai de pe amplasamentul viitorului Parc Est. Printr-o adresă semnată chiar de către fostul director din Primăria Cluj-Napoca, Viorel Pleșa, șeful Comisariatului din Cluj, cele două instituții au primit termen 1 iulie 2024 să igienizeze zona. În caz contract, se mai arată în document, Garda de Mediu va trece la aplicare de sancțiuni.

Imaginile surprinse recent în parc de activi;tii din ora; arată că cele două instituții nu se prea sinchisesc de somațiile primite de la Garda de Mediu iar parcul e în continuare plin de gunoi, moloz și depozitări neconforme. Aceasta cu doar zece zile până la expirarea termenului oferit de Garda de Mediu pentru a curăța și igieniza zona.

 

Cel mai mare parc pregătit în Cluj pe 54 de hectare în zona lacurilor din Gheorgheni se află în faza de expropriere. Anul trecut, consilierii locali au aprobat fazarea etapei de expropriere, având în vedere actualizarea valorii acestora la peste  305 milioane de lei (de la 37 de milioane de lei cât erau estimate în 2021), prin raportare la grila notarilor. Pentru faza I, adică 39.9 hectare urmează să fie despăgubiți circa 73 de proprietari, persoane fizice, companii – Iulius Mall, SDC Imobiliare, Selgros, Regia Autonomă a Domeniuu Public, Grup Energoinstal, IBB Iresidence Sopor sau Statul Român (Ministerul Apărării). Suma totală pentru proprietari este de peste 82,7 milioane lei, adică circa 217 lei pe metru pătrat.

Pentru faza 2, exproprieile (coriorul de expropriere vizează peste 16 hectare) urmează să se realizeze în 2024, după cum arătau oficialii Primăriei, având în vedere costurile foarte mari la care au ajuns acestea, prin raportare la grila notarilor. Faza doi a fost estimată la peste 200 de milioane de lei.

Financiar, exproprierile din faza I se susțint financiar dint-o linie de credit de 300 de milioane lei contractată de Primăria Cluj de la BT pentru proiectele de investiții din oraș. Pentru faza doi, urmează să se stabilească din ce fonduri va fi susținută.

Valoarea totală a investiției pentru realizarea Parcului Est a fost estimată la peste  743.437.082,11 lei, inclusiv TVA (149 mil. euro), după actualziarea indicatorilor financiari ai proiectului.

Durata estimată de execuție a lucrărilor estte de 24 de luni pentru fiecare etapă (48 luni).

Primăria anunța că mizează pentru începerea proiectului pe o finanțare europeană de 10 milionae de euro pentru acest parc, obținută de la Guvern,  bani necheltuiți în proiecte europene.

sursă foto: Someșul Nostru/Facebook

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu