Închide

VIDEO Manifest pro-european și la Cluj, pe ploaie: „România nu uita: Europa-i casa ta!”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 16, 2025 0 410

sala polivalenta

„Democrație, nu tiranie”, strigă o mână de tineri adunați la manifestația Pro Europa convocată pentru 16 martie, de grupul Studenți pentru Democrație cei care au organizat și în toamna anului trecu proteste după turul I al alegerilor prezidențiale. Deja la București, în Piața Victoriei a avut loc cu o zi înainte o altă demonstrație maniferst pro europa în care participanții „au aprins o inimă europeană”, simbol al protestelor anti corupție și pro europene care au avut loc deja în România. Mulți clujeni, activiști sau membri ai comunității  Declic, au mărturisit deja pe rețelele de socializare că au ținut expre să paticipe la protestele din capitală.

„România nu uita: Europa-i casa ta!” au scandat oamenii strânși la Cluj-Napoca în Piațeta Alexandu Ion Cuza din fața Prefecturii. „Nu contează vremea rea, azi luptăm pentru ceva” au mai scandat protestatarii. La mictofon, în cadrul manifestației, s-au salutat și protestele colegilor și prietenilor din Ungaria (care au ieșit în stadă în număr mare la Budapesta, cu o zi înainte, împotriva premierului Viktor Orban), în aplauzele oamenilor care au ieșit la protest și în Cluj.

Câțiva participanți au adus și afișe sau pancarte. Printre acestea, mesajul: „Am venit să îmi apăr viitorul”, ținut de unul dintre copiii care au participat la acțiune. S-au mai scandat și alte mesaje: „România vrea dreptate, nu corupție în palate”, „Nu vrem ură, nu vrem frică, vrem o Europă civică”, „Vrem dreptate și cultură, nu minciună și cenzură” sau „Slava Ukraini”.

 

„Europa este viitorul nostru!  Haideți să fim împreună, să arătăm că tinerii din Cluj sunt implicați, că ne pasă și că nu vom rămâne tăcuți în fața celor care ne vor dezbina! Pentru siguranța tuturor: Stați în grupuri mari (4-5 persoane), semnalați orice comportament suspect, plecați spre casă în grup și evitați zonele pustii, dacă luați un Bolt/Uber/Taxi, alegeți locuri aglomerate pentru îmbarcare. Dacă aduceți pancarte, trimiteți-le pentru aprobare în DM! Distribuiți mesajul! Veniți cu prietenii, colegii, familia! Cu cât suntem mai mulți, cu atât mesajul nostru va fi mai puternic! E timpul să ne ridicăm vocea!”, arata echipa Studenți pentru Democrație, înainte de protest.

Simbolic, protestul din Cluj s-a numit: Romania is Liberté, ’Egalité, Fraternité – „Vino alături de noi pentru un viitor european.”

Studenții din Cluj au organizat proteste și anul trecut, în preajma alegerilor parlamentare și prezidențiale. Sute de tineri au ieșit în stradă în Cluj-Napoca, câteva seri la rând, în piața din fața Prefecturii clujene pentru a protesta împotriva câștigării turului I la alegerile prezidențiale de către candidatul Călin Georgescu, considerat fascist, pro-rus și altele. Protestatarii au scandat mesaje anti extremism, anti fascism, anti-Putin:”Tinerii vă cer în cor, nu votați un dictator”, “România e țara mea și nu vreau să plec din ea”, “Corpul meu, alegerea mea”, “România nu uita, Europa-i casa ta”, “Legionarul, de unde are banu?”, “O țară ca afară nu e legionară”, „Copii voștri vor să fie liberi”.

Deja, foarte mulți clujeni au participat sâmbătă, 15 martier, în București la manifestația din Piața Unirii unde „s-a aprins” o inimă europeană cu lanternele de la telefoane și foi alb albastre, simbol al luptelor anti-corupți și pro europene care s-au dus deja de câțiva ani, în România, în stradă.„Perimetrul a fost delimitat de garduri montate de jandarmerie. La intrare jandarmii verificau conținutul ghiozdanelor, ceea ce m-a bucurat și m-a liniștit. În al meu au găsit un litru de lapte, au zâmbit și m-au lăsat să trec. Un protest cu lapte nu are cum să devină violent. Oamenii de la manifestație erau zâmbitori, liniștiți, dornici să comunice, să cânte și să danseze. Aveam nevoie de această cură de optimism, de bun simț și de încredere în semeni, dar mai ales de sentimentul că nu suntem singuri. Deși m-am dus singur, pe drum m-am întâlnit cu o parte din membrii comunității Declic din Cluj. M-au primit în grupul lor și ne-am petrecut împreună tot protestul, m-am simțit foarte bine în compania lor. Vă mulțumesc, dragilor. În mulțimea de la protest am văzut nume importante care susțin lupta anti corupție și drumul nostru european, oameni pe care îi știu doar din mediul virtual și pe care îi admir. Câțiva contramanifestanți sau poate doar tineri dornici de bravadă au fost extrași în mod profesionist de jandarmi. Mulțumim. Punctul culminant a fost realizarea inimii albe pe fond albastru, o idee foarte bună la care am participat cu drag, folosind foi de hârtie albe și albastre. Voluntarii Declic s-au ocupat excelent de acest proiect, felicitări. Cu ce am rămas. după această manifestație? Cu o infuzie de bun simț, de normalitate. Exact ceea ce ne lipsește acut în această perioadă. Mai vreau”, a descris un participant manifestarea de la București, pe Facebook. 

În cadrul mitingului de la Bureuști s-a enunțat și Manifestul pentru Europa: „România este Europa”, scris de scriitorul Radu Vancu. Acesta subliniază că „România pe care o lăsăm copiilor noștri trebuie să fie cel puțin la fel de bună ca România pe care am primit-o. Nu o dictatură. Nu o autocrație. Nu un regim iliberal. Ci o democrație: imperfectă, dar perfectibilă”.

„Uniunea Europeană este destinul României. Ultimii 18 ani au fost cei mai prosperi, demni și liberi din istoria noastră. Fondurile europene au transformat România: școli, spitale, drumuri, infrastructură – toate realizate datorită sprijinului UE.UE este un garant al democrației, libertății și statului de drept”, se mai arată în document.

Manifestu „EuRo” este susținut de numeroase personalități culturale, activiști sau lideri de opinie și zeci de organizații ale societății civile. El a fost trimis partidelor pro-europene din Parlamentul României, Guvernului României, Administrației Prezidențiale, Parlamentului European și Comisiei Europene, cu un apel clar, susținerea parcursului european al României.

Manifestări similare, pro-europene au avut loc și la Timișoara, Oradea, Brașov, Bruxelles, Londra, Dublin.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu