Închide

VIDEO Fapte care nasc atitudini în Clujul lui 2016. Cum a fost la Picnic in The Park

ActualitateCulturăTop News by Luminiţa Silea - mai 15, 2016 5 1678

De pe o terasă-parcare a mall-ului începi să înțelegi ce înseamnă, practic, 240 de camioane cu sol vegetal și fagi roșii, stejari piramidali, stejari de mlaştină, cedri, carpeni, tei, pruni şi pini folosite pentru reamenajarea pe un mal de lac a unui parc pentru oraș. Apa e străjuită de betoane semețe pe toate malurile, în afară de oaza mărginită de un ponton roșiatic unde au debarcat cele 240 de camioane. De sus, verdele-parc pare pitic, dar e foarte colorat într-o zi de sfârșit de săptămână cu hastag „sâmbătănuploua”.

Urmărești de sus culorile-siluete : unele sunt fixate pe pânza verde, altele doar lasă dâre pe pontonul de pe malul lacului. Privind tabloul Parc viu colorat pe mal de apă în Cluj suni un prieten specialist: „Credeam că e mai mare parcul asta, dar de sus e pitic”. „Ești acolo, în parc, la picnic? Sigur e frumos. Nu-i așa mic. Are 2 hectare, sunt și aleile, pontonul și o parte spre clădirea de birouri și sediul de la cadastru. E mare pentru un parc nou amenajat în Cluj. Aș fi vrut să-l văd colorat, dar sunt aici și eu cu amenajări de picnic, dar pe terasă. Nu plouă, da? Vezi, așa e când ai un hastag bun pe Facebook”, te lămurește vocea din telefon.

IMG_2311

În parcul de la Iulis Mall, căci despre el este vorba, e picnic. Picnic in the Park. Ultima ieșire cu muzică prin Cluj, înaintea ediție a IV-a a festivalului care a învățat Clujul să stea pe iarbă în parcul central, Jazz in The Park, marca celor de la Asociația Fapte.

IMG_2322

IMG_2326

IMG_2321

„N-ai copiii? Trebuie să-ți faci rost. Noi asta facem, până la nuntă, să fie pe drum”, e prima observație cu care te întâmpină o cunoștință pe pontonul parcului, ca să-ți explice trendul general al picnicului din parcul de la mall. Râzi. Muzica răsună deja din perimetrul verde. Și anume n-ai băut o cafea premium la mall, tocmai ca s-o savurezi pe iarbă și să susții economia locală, cumpărând de la festival. Pe ponton, echipele Fapte conving trecătorii să susțină cu donații festivalul sau vând bilete la After Party-ul de la Sala Polivalentă. Donezi, primești o brățată care te face parte din echipa iubitorilor de muzică bună și stat pe iarbă.

IMG_2353 IMG_2355

IMG_2333

IMG_2335

 

IMG_2348

La info point, organizatorii s-au pregătit totuși, în ciuda hastagului oficial al evenimentului – sâmbătănuploua – cu pelerine de ploaie. Se dau și păturele verzi pentru cei care n-au venit pregătiți sau nu se lasă convinși de norii de pe cer să încerce iarba. „A plouat puțin, mai devreme, după prânz. Tot stă să plouă, dar tot am zis să venim și noi, că e păcat să nu ajungi la acest festival”, explică un cuplu, altui cuplu, în fața Info Point-ului de laPicnic in The Park.

IMG_2359

IMG_2331

IMG_2330

Lumea stă pe iarbă. Cântă The Kryptonite Sparks. PR-ul festivalului e la celălalt stand oficial botezat „Fondul Jazz in the Park, unde se vând tricouri și materiale promoționale. Comunică on-line, mai ales că programul de festival a fost puțin dat peste cap având în vedere că Aaron, trupa premieră anunțată, n-a mai ajuns la Cluj din pricina unor încurcături la aeroport. Dar vor ajunge în vară, la Festivalul mare. Râzi din nou după ce citești un mesaj de pe un tricou oficial: „Și golanii beau ceai”. Kryptonite începe să cânte „Și golanii beau ceai”. Lângă, sunt și mini-tricouri pentru picnic adresate copiilor.

IMG_2362

La marginea verdelui găsești cu ochii cafeaua to go preferată pe care obișnuiești să o bei în centru. Are preț aproape dublu. „Așa-i cafeaua de festival. Avem mică și multă. Crezi că noi ne jucăm când e festival?”, ți se explică absența cafelei large latte. Cumperi pe considerentul pe care deja îl aveai în minte, să susții economia locală.

IMG_2350

Cu cafeaua în mână, intri în atmosferă. Mergi pe la zona de târg și activități pentru copii. Privești un pici cu pălărie care acum se pregătește să învețe să meargă și testează și a intrat și intrat și el în tagma festivalierilor. Te întorci și dai de alți artiști care pictează figurine sau primesc însemne de personaje haioase pe față. E plin și de mici dansatori care fie sar, fie dansează printre adulții așezați pe iarbă. Și daca-i picnic, sunt și coșuri și alte ustensile din casă aduse special ca să facă o zi de ieșire în natură și mai interesantă pentru mai micii festivalieri.

IMG_2342

IMG_2343

IMG_2344

IMG_2345

IMG_2346

„E foarte occidental. Așa ca în afară”, e o altă sinteză a ceea ce se întâmplă în parcul de la mall. În zona cu bere, tabloul devine și mai clar. „A crescut orașul asta. Vara nici nu-ți mai vine să pleci de aici. Urmează Electric Castle, Untold. Nici nu mai știi cum să-ți faci planurile”, e un alt gând exprimat într-un grup de prieteni.

IMG_2417

Ieși din zona cu păturele și oameni care se bucură de verde și te așezi pe ponton, cu fața la apă. Dai cu ochii de o altă instalație gândită pentru a aduce oamenii pe malul lacului, după ce îți oprești o altă secundă privirea către baloanele gigantice care se fac pe ponton.

Scena verde din peturi care anul trecut a găzduit concerte pe lac e acum însuflețită de rățuștele locului. Îți amintești ce vorbeai cu un an înainte, tot pe ponton, cu un arhitect clujean: „E o instalație temporară. Sau așa ar trebui să fie. Dar cu siguranță va rămâne pe lac”. Râzi din nou, mai ales că îți vine în cap o altă caracterizare a Clujul din perspectiva organziatorilor de evenimente în aer liber: „Așa e la noi, când faci un eveniment în aer liber și dacă e secetă până atunci, când îl organizezi, plouă. Iar biletele se cumpără doar în ziua evenimentului”.

13210977_1070669439672573_14818846_o

Pe lângă tine trec punguțe cu mărcile unor magazine din mall, trotinete, cărucioare, baloane sau doi bodyguarzi serioși ai festivalului.

IMG_2380

IMG_2428

IMG_2426

IMG_2393

Și mulți cunoscuți dintre care, cea mai simpatică a Muffina, care știe să-ți dea pupici din mers. „A dansat mult, și-a făcut prieteni noi. Acum e foarte obosită”, e concluzia părinților.

IMG_2398

S-a terminat și cafeau ta, dar totuși mai mergi să-i vezi de aproape pe cei de la The Kryptonite Sparks care cântă „Ne place așa”, aproape de scenă. Și iarăși înțelegi mai multe despre acest picnic.

IMG_2381

Un tată și o mogâldeață procedează și ei ca tine și se apropie de scenă. Tatăl se așează pe iarbă. Copilul îi urmează exemplu și face la fel. Fără cuvinte. Cel mic se ridică și aleargă către către alți copii care dansează în fața scenei. Apoi se întoarce și se asează din nou pe iarbă.

Trupa termină reprezentația și pe sceană urcă cei de la Tango with lions. De partea cealaltă a scenei se stă în doi, cu părurele. „Sunteți foarte relaxați”, se adresează publicului solista. Cineva învață pentru bac sau sesiunea din vară de la facultate. Într-un alt grup se studiază un carnețel cu desene. Lumea își mai strânge din păturele întinse pe iarba din fața scenei speriată de cerul noros sau alarmată de unul dintre copiii care nu mai are răbdare, dar imediat locul lăsat liber e luat de altă păturică.

 

IMG_2463

Sunt nori pe cer, dar ai mânca parcă și înghețată, înainte să pleci și tu acasă. Pe alee, iarăși dai peste o altă atitudine de festival: cineva cumpără o bere pentru un om al străzii venit și el să danseze la picnic.

IMG_2364

IMG_2366

Te saluți, cu o altă cunoștință care mânca și ea înghețată: „Bună treabă asta. N-a plouat. Ne pregătim săptămâna care vine de Zilele Clujului și apoi vine TIFF-ul. Să țină hastagul cu noi”. Ajungi din nou pe terasa-parcare unde ți-ai lăsat mașina, cu gândul că, poate data următoare vei veni și tu cu bicicleta la picnicul din parc, așa cum mulți festivalieri au făcut-o. Chiar și cu una de închiriat de la Cluj Bike.

IMG_2422

 

IMG_2327

Te mai uiți o dată la tabloul Parc viu colorat pe mal de apă în Cluj. S-a înserat deja și a început să cânte Grimus, cei care i-au înlocuit pe heahlinerii de la Aaron.

Concluzia organizatorilor de la Fapte

„Am avut o zi de relaxare în parc cu muzică bună, prieteni și multe activități. Am spus că #sambatanuploua, asta deși toate prognozele meteo arătau ploi și furtuni atât sâmbătă, cât și duminică, la Cluj. Am avut vremea de partea noastră și v-am avut pe voi în număr mare în parc. Activitățile din parc – jocuri, zone de lectură și de relaxare, muzica bună – v-a adus în parc, unde ați stat până după ora 22.

Muzica bună de la picnic

Am început picnicul la ora 12:00, fix atunci au căzut 17 stropi de ploaie. Nu ne-am speriat, căci am spus că #sambatanuploua :)  Au urcat apoi pe scenă membrii trupei The Beat, The Kryptonite Sparks, Tango with Lions, iar la finalul zilei, Grimus, asta după ce cei de la AaRON nu au mai putut ajunge. Vestea bună e că AaRON vine la Jazz in the Park, în 2 iulie.

După Picnic, distracția s-a mutat la Polivalentă

Anul trecut, la prima ediție Picnic in the Park, am simțit că publicul și-ar fi dorit ca seara să nu se termine atât de repede. Tocmai de aceea am organizat un afterparty. Jazzanova DJ Set este o petrecere la care muzica funk se îmbină cu nu jazz, electronică, jazz house și latin jazz. Nu degeaba sunt printre cei mai solicitați DJ din Berlin!”, au sintetizat organizatorii de la Fapte ediția cu numărul 2 al picnicului de pe mal de lac.

 

 

 

 

5 comentarii

  1. Felicitari organizatorilor! Clujul traieste tinereste si occidental datorita acestor entuziasti tineri.
    Rusine Primariei care nu gaseste solutia amenajarii complete a malurilor lacului.

  2. Organizatorii au primit finantare de la Primarie draga Stelian. In primul rand Primaria sustine toate evenimentele acestea culturale prin alocarea de fonduri din bugetul local.

  3. Numai evenimente frumoase avem la Cluj, Felicitari administratiei locale si organizatoriilor care au reusit sa aduca zambetul pe buze clujenilor:)

  4. Iulius Parc este un proiect de succes realizat de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu Iulius Mall şi Consiliul Judeţean Cluj, așadar felicitări și mulțumiri domnului primar pentru toate proiectele de genul realizate.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare