Închide

VIDEO. Explozie „bilingvă” și alte minuni în inima UBB

ActualitateTop News by Actual de Cluj - apr. 26, 2015 0 1066

„Parcă prea mulți au fost. Și anul trecut au venit, dar anul acesta am avut foarte, foarte mulți copii”, este una dintre concluziile exprimate de o studentă într-o pauză de umflat baloane cu heliu. E soare, e zumzet, e larmă. Sună chiar și o alarmă. Se țipă, se rîde, se fac poze, selfiuri și se aleargă. A fost o zi întrebătoare în curtea de pe Kogălniceanu a Universității Babeș-Bolyai. Se vorbește ungurește, se întreabă românește, s-a explicat bilingv celor care nu s-au speriat să intre în lumea fizicii și au venit să ia parte, pe viu, la o serie de experimente pregătite de studenți din cadrul Facultății de Fizică.
Bagi într-o găleată două bețe legate cu un ochi de sfoară, le plimbi prin aer și lasă în urmă un balon translucid. Cum așa? Imi explică un clujean care și-a adus copiii să le explice ce e și la ce e bună fizica: „Apa e lipicioasă, poate lua forme geometrice adică are tensiune superficială care face ca baloanele din ea să colapseze. Dacă pui săpun, tensiune superficială scade de trei ori și așa poți vedea baloanele din apă”.

baloane

În curtea sediului central al UBB Cluj s-au făcut multe baloane de săpun. Lângă gălețile și bețele cu sfoară s-a întâmplat o altă minune. Un maglavais alb și apos pus într-o tavă lungă i-a făcut pe cei curajoși să aibă puteri supranaturale. Au pășit pe apă fără să se scufunde. Doar pe cei care au aleregat repede-repede.

E un lichid special, pe bază de amidon și apă, non-newtonian. În momentul în care i se aplică o forță, atunci el se comportă ca un material solid.

Într-un colț, la umbră, cu niște sare, cu câteva discuri de metal și un arcuș poți să vezi cu ochii tăi cum arată un sunet. E experimentul Chladni prin care vibrațiile plăcii de metal rezultate în urma atingerii cu arcușul ordonează cristalele de sare în forme diverse. Imagini ale sunetelor. Sau curbele lui Lissajous care se studiază în semestrul de unde și oscilații. „Cine putea să spună cum arată un sunet? Un nene fizician a cercetat și a făcut o uriașă descoperire și a zis, uite așa poate arăta un sunet”, explică una dintre studentele din echipă unui coleg care nu s-a mulțumit doar să testeze efectul baloanelor cu heliu asupra vocii sale (adică schimbarea frecvenței sunetului).

În colțul opus, pe o pânză neagră prinsă de un cerc și curbată cu un cilindru metalic toată lumea aruncă bile de sticlă care se învârt. Corpurile curbează spațiul în jurul lor. Andrei, în anul III la Informatică a explicat ce e mașinăria sprijinită pe miște scaune: un simulator de gravitație. „E imperfect”, spune, dar cu toate acestea bilele gravitează.

Un butoi de platic a explodat în curtea UBB sub privirea curioșilor.

Cum faci un butoi să explodeze? Explică Raluca Groza, studentă în anul IV la fizică.

Dacă în curte e zarvă și un grup de curioși și-au pornit telefoanele ca să filmeze o explozie în direct, pe holurile Universității, alte minuni sunt relevate grupurilor de tineri și adulți.

Pendule care se sinctonizează chiar și dacă sunt rotite, cărți de joc aranjate în picioare care se dărămă daca bați de la distanță într-un butoi de plastic cu fundul tăiat și căptușit cu folie, baloane manipulate cu azot lichid care are 200 de grade, tornade care se formează într-o sala de curs sau imagini multiple cu un participant egocentric. Multi selfie, cum le spun studenții din echipa care a pregătit experimentul.

Oglinzile paralele crează reflexii multiple. Dacă sunt perfect paralele, atunci rezultă un număr mare de imagini cu cel care se uită în oglinzi. Imaginea devine din ce în ce mai mică deoarece de fiecare dată când se reflectă de la personaj la oglindă, lumina parcurge distanțe din ce în ce mai mari. Da, vezi mulți de tine. Multi selfie fără telefon mobil. Nu se prea poate, spune o tânără. Mai bine merge un selfie cu telefonul cu măr pe el. Încap doi, trei sau mai mulți. Și apoi pozele se trimit tuturor. „Și sunt mai multe like-uri”, completează ea.

În total, studenții de la Facultatea de Fizică au pregătit 38 de experimente la Sâmbăta dedicată fizicii experimentale, eveniment deja de tradiție, organizat de echipe mixte de la linia română și linia maghiară.

Luca are 14 ani și vrea să se facă antrenor de baschet. A venit cu speranța să ia un zece la fizică, într-o zi. Lichidul non-newtonian nu l-a convins, în schimb a fost fascinat de viteza de reacție și viteza de lovire.

De ce ai mințit, Luca? Că nici n-ai nimerit nuca cu cicoanul…. L-a apostrofat una dintre colegele cu care a venit să petreacă o sâmbătă a „de ce-urilor” la Universitate, după ce l-a tras într-un selfie de echipă care, cu siguranță i-ar face invidioși pe ceilați elevi care au stat acasă.

Pentru ei, mai este și anul următor până când pot să citească despre legile fizicii și să fie pregătiți pentru următoarea ediție a Sâmbetei Experimentelor/Kiserletszombat.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu