Închide

VIDEO Cum a fost la protestul din Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 27, 2017 0 461

Câteva zeci de clujeni s-au adunat în Piața Unirii pentru a protesta împotriva modificării legilor justiției, procedură inițiată de ministrul Tudorel Toader. În centrul Clujului s-a vorbit la microfon și chiar s-a explicat unor participanți de ce se s-a ieșit din nou în stradă. La microfon s-a spus că în piață s-au adunat circa 300 de clujeni, însă cifra a fost mult mai mică.

Manifestanții, cei câteva zeci, au pornit din Piața Unirii cu bannerul „Suntem cu ochii pe voi” dar și cul cel pe care scria „Uniți salvăm toată România #rezist” în marș prin oraș, pe B-dul Eroilor până la Prefectură. Aici au ținut să transmită un mesaj noului prefect din Cluj, Ioan Aurel Cherecheș – să nu permită mutilarea legilor justiției. „Să respectați statul de drept și să transmiteți Guvernului României și Parlamentului că justiția rămâne separat de politic și administrativ și de orice altă putere. Orice imixtiune va fi penalizată în stradă”, au mai sintetizat protestatarii mesajul Clujului din stradă.

Protestatarii au scandat și alte lozinci pe străzile din Cluj:  „Jos mâinile”, „Justiție, nu corupție”, „DNA să vină să vă ia”, „Nu vă fie frică, Clujul se ridică”.

 

În Capitală au ieșit în stradă peste 3000 de oameni care au strigat în Piața Victoriei:  „PSD, ciuma rosie!”, „Un guvern de hoti si de mafioti!”, „Dragnea, nu uita, Romania nu e a ta!”, „Nu dati inapoi, venim peste voi!”, „Cuib de hoti si de mafioti!”. La eveniment au participat Gabriel Liiceanu sau Vlad Voiculescu.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, le-a transmis, duminica, protestatarilor sa astepte dezbaterile, pentru ca propunerile prezentate de ministrul Justitiei Tudorel Toader sunt doar inceputul unui proces, scrie hotnews.ro.

De ce se protestează

Conform declarațiilor de miercuri ale Ministrului Justiției, se doresc modificate trei legi care reglementează funcționarea justiției: Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor (nr. 303/2004), Legea privind organizarea judiciară (nr. 304/2004) și Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (nr. 317/2004).

Modificările au ca efect creșterea controlului politic asupra DNA, DIICOT și asupra magistraților în general. Motivarea acestor modificări legislative prininvocarea unor normative europene, a MCV-ului (Mecanismul de Cooperare și Verificare) sunt absurde, pentru că recomandările din rapoartele MCV se referă tocmai la eliminarea influenței politice din justiție.

Forumul Judecătorilor din România cere ministrului Justiției să mențină proiectul în varianta initială, redactată în toamna anului trecut, în urma „consultării tuturor instanțelor și parchetelor din țară” și a societății civile, și să respingă în bloc propunerile făcute între timp de noul Consiliu Superior al Magistraturii. Aceste noi propuneri, „nefiind rezultatul unei largi consultări a magistraților, a asociațiilor profesionale, neținând seama de votul magistraților exprimat în adunările lor generale și propunând soluții în parte vădit neconstituționale sau ineficiente.”
http://www.justitiecurata.ro/forumul-judecatorilor-din-romania-reactioneaza-fata-de-modificarile-preconizate-la-legile-justitiei/

„Trecerea Inspecției Judiciare în subordinea ministrului Justiției, numit politic, este o modificare de natură să afecteze grav independența procurorilor în exercitarea activității lor, în raport de factorul politic” -comunicatul DNA de joi.
Intregul comunicat poate fi consultat aici: http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=8350

Miza acestor schimbări de legi, explicată pe scurt, de către partidele din opoziție:

USR: „Prin propunerile făcute de ministrul Justiţiei, practic, numirile procurorilor şefi de la DNA şi DIICOT au ajuns în pixul lui Dragnea. Ministrul Justiţiei a cedat presiunilor liderilor PSD-ALDE şi a exclus preşedintele României din procedura numirii şefilor DNA, DIICOT si Procurorului General astfel încât Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu să îşi atingă obiectivul principal: schimbarea şefilor de parchete şi închiderea propriilor dosare.”http://www.mediafax.ro/stirile-zilei/usr-despre-infiintarea-parchetului-special-pentru-magistrati-psd-creeaza-o-arhiva-sipa-2-16703532

PNL: „Modificările legilor justiției pe care le propune Tudorel Toader sunt neconstituționale. Vor să subordoneze politic justiția: excluderea Președintelui României din procedura de numire a șefilor de Parchete și lăsarea acestei prerogative la mâna unui ministru numit și controlat politic de PSD, adică la mâna PSD; trecerea inspecției judiciare de la CSM în mâna ministrului Justiției, aici politizarea fiind pe față, clară ca lumina zilei; punerea sub semnul întrebării a independenței procurorului de caz prin faptul ca procurorul ierarhic superior ii poate verifica dosarul si sub aspectul temeiniciei, nu doar al legalității.”
https://www.agerpres.ro/comunicate/2017/08/23/comunicat-de-presa-pnl-18-30-03

Nici un comentariu

Scrie un comentariu