Închide

VIDEO Cine e bucureșteanul adus la vârful grupului de firme din Cluj cu 100 milioane de euro pe an

EconomieRecomandarea redacțieiTop News by Mihai Prodan - feb. 09, 2015 0 3104

Are o săptămână de când s-a mutat la Cluj, timp în care a început să se familiarizeze cu orașul și afacerea. Spunem „a început să” pentru că deocamdată a văzut doar centrul orașului cu cele două mari piețe ale sale, și pentru că grupul de firme pe care a ajuns să-l conducă numără nu mai puțin de opt firme, care însumează, pe an, afaceri de peste 100 de milioane de euro.

Vorbim despre noul director al grupului Energobit, Mihai Tudor (54 ani), ajuns în urmă cu o săptămână la Cluj, după ce în ultimul an a fost vicepreședinte al companiei de IT Siveco și care a bifat, în CV-ul său, și funcția de vicepreședinte la IBM pentru întreaga zonă EMEA – Europa, Africa și Orientul Mijlociu.

Ca să ajungi în biroul lui Mihai Tudor din sediul Energobit, din parcul industrial Tetarom I, treci pe lângă mai multe încăperi: sunt birouri pentru Cont Serv, Tesar Transformers, ESCO, Energolux și altele, dintr-un grup cu cifră de afaceri de zeci de milioane pe an. L-am întrebat cum a fost recrutat ca șef peste întreg grupul și ridică din umeri, deși e limpede că e o întrebare pe care o anticipase: „pe parcursul carierei mele am avut de mai multe ori posibilitatea să mă întorc în energie electrică, dar am preferat să rămân în IT. Oportunitatea care mi s-a oferit acum a fost, spun eu, de excepție din punct de vedere al provocării, al localizării – într-un oraș în care n-am mai fost și unde-mi face plăcere să fiu – și am acceptat”, spune el și completează – „easy as that”.

Originar din Craiova, Tudor a fost angajat până acum în București și Bacău, a locuit pentru un an în Australia și a muncit pentru opt ani în Viena. Acum ajunge la Cluj – așa că l-am întrebat care-i sunt primele impresii. „Mi-a plăcut faptul că sunt bulevarde largi, cu piețe spectaculoase, piața Unirii și Avram Iancu, cu monumente interesante; abia aștept să pot merge ca pieton, Clujul m-a întâmpinat cu multă ninsoare”, spune el. I-a plăcut și gastronomia: a mâncat un „gulaș foarte bun” în Vlaha.

Tudor a fost angajatul IBM pentru 18 ani, din 1994 – dintre care 17 ani a ocupat funcții pe roluri internaționale, după care un an în telecomunicații – director comercial la Romtelecom iar de un an și jumătate a activat în sectorul IT, ca vicepreședinte la Siveco. Însumează: „În total 19 ani de IT, un an de telecomunicații și 9 ani de inginerie electrică”.

„Între 2001 și 2006 am lucrat la Viena pentru IBM, unde am acoperit o regiune largă – Europa Centrală, Orientul Mijlociu și Asia, e unul dintre motivele prin care pot aduce valoare adăugată în Energobit, pentru că una dintre direcții e dezvoltarea exporturilor”, spune el – e o direcție nouă, pentru că până acum compania prefera piața internă. Care sunt direcțiile pe care le va trasa ca director al grupului Energobit? „deschiderea de noi piețe, implicarea în proiecte relevante de infrastructură și abordarea de oportunități noi de afaceri”, spune el. Cam vag: ce înseamnă piețe noi? Dar „oportunități noi de afaceri”? „Prospectăm întreaga piață din Europa Centrală și de Est, și Orientul Mijlociu.
Cunoașterea piețelor respective sper să ajute în acest proces de extindere. Vrem și implicarea în proiecte relevante de infrastructură – nu neapărat mari, dar relevante; și oportunități noi de afaceri”.

SAMSUNG

„În principal activitatea mea a fost în sectorul de stat pe vremea comunismului, apoi în companii internaționale, multinaționale și abia de anul trecut am intrat în zona antrenprenorială. O poziție de CEO în zona antreprenorială îmi place foarte mult, lși cochetez de mai multă vreme să intru în zona antreprenorială de business, pentru c[ aici există câteva elemente importante: elementul de antreprenoriat, de creativitate, de flexibilitate care-ți permit să pui în practică mai ușor idei inovatoare”, explică Tudor. „Eu în general îmi încurajez oamenii să aplice idei creatoare. E drept că avem acționari, români și străini, dar avem încrederea lor și avem un orizont de timp de cinci ani pentru o creștere accelerată a firmei, care se poate realiza numai gândind și aplicând idei creatoare, ca urmare trebuie să intrăm într-un astfel de ciclu, să considerăm că tot ceea ce a fost reorganizare e în spatele nostru și în momentul de față nu trebuie să facem altceva decât să creștem, prin idei creative și inovatoare”.

Obiectivul lui Tudor ca director al grupului de firme e o creștere a cifrei de afaceri de două cifre pe an pentru următorii cinci ani – și va fi ajutat în acest obiectiv de un director financiar și de unul operațional – „ca într-o corporație”, după cum spune unul dintre fondatori, Ștefan Gadola, pentru actualdecluj.ro. „În cadrul Consiliului de Administrație am considerat că la mărimea acestei firme avem nevoie de un CEO  mai puternic, care să ajute directorul general, Florin Pop, pentru dezvoltarea firmei, care se va ocupa mai departe de partea operațională; avem și un director financiar nou, un CFO , Daniel Gruiosu –  structura e una corporatistă, pentru că au venit noii acționari, Innova și BERD.
Nu aveam nevoie de CEO înainte, că eram noi trei, fondatorii (Ștefan Gadola, Peter Pal și Ioan Socea-n.red.); acum noi ne-am retras din partea executivă și era necesar, după ce am grupat firmele, să avem o structură din aceasta, am făcut o selecție prin firme specializate”.

Grupul a bifat în 2013 o cifră de afaceri de nu mai puțin de 176 milioane de euro, dar după vânzarea către Innova Capital grupul și-a restructurat activitatea, astfel că cifra de afaceri în 2014 a ajuns la aproximativ 400 milioane de lei, adică aproape 100  milioane de euro. Gadola explică aparenta scădere: „înainte să vindem firmele făceau afaceri și între ele, de exemplu fabrica făcea produse, le vindea la EnergoBit, care le vindea mai departe, și cifra de afaceri se aduna”. În aceste condiții cifra de afaceri estimată pentru 2015 e de 453 milioane de lei, în creștere cu 50 milioane față de 2014, dar Gadola spune că deja a depășit acest obiectiv: „până azi, în februaria, avem contracte în valoare de 477 milioane de lei”.

Cine e Mihai Tudor
Originar din Craiova, inginer electronist, Mihai Tudor (54 ani) a lucrat pentru IBM între 1994 și 2010, timp în care a ocupat între altele funcția de manager regional pentru Europa Centrală și de Est, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA) la sediul IBM din Viena, între 2001 și 2006, din 2006 până în 2010 a condus IBM România ca director general, iar din 2010 până în 2012 a condus divizia IBM pentru Sud-Estul Europei. În 2012 și 2013 a fost director comercial pentru segmentul de business al Romtelecom, după care, din 2013 până în urmă cu o săptămână, a fost vicepreședinte al Siveco, pentru divizia comercială. Înainte de toate acestea, la debutul carierei sale, Tudor a fost inginer electrician la Întreprinderea de Aviane Bacău și la Institutul de Cercetări în Componente Electronice din București – în total zece ani.

SAMSUNG Ce conduce noul director al grupului Energobit

Grupul EnergoBit însumează opt companii iar numele fiecăreia e așezat pe un stâlp de la intrarea în sediul grupului de firme: EnergoBit, EnergoBit ESCO, EnergoBit Control Systems, Energolux, EnergoBit Schreder Lighting, EnergoBit Tavrida, EnergoBit Cont Serv, EnergoBit Tesar Transformers. Grupul a fost fondat în 1990 de trei clujeni – Ștefan Gadola, Peter Pal și Ioan Socea. Cei trei au vândut pachetul majoritar al companiei, în 2012, către fondul polonez de investiții Innova Capital. Grupul a fost fondat în 1990 de trei clujeni – Ștefan Gadola, Peter Pal și Ioan Socea. Cei trei au vândut pachetul majoritar al companiei, în 2012, către fondul polonez de investiții Innova Capital.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
Tags

Articole similare