Închide

VIDEO Caz incredibil la Cluj: mamă și fiică, traumatizate după o internare la Dermatologie, la Spitalul Județean. De la geamurile salonului au văzut zilnic autopsii și examinări de cadavre. Șef de secție: nu mai filmați!

ActualitateSănătateTop News by Catalin Suciu - nov. 06, 2023 11 16483

Ana Moldovan s-a internat la secția de Dermatologie de la Spitalul Județean împreună cu fiica ei (14 ani), care suferă de o boală multisistemică, Psoriazis vulgar, după ce tratamentul pe care l-a urmat fata nu a dat rezultate.

Fetei i s-a recomandat să facă inclusiv o biopsie, iar acum așteaptă rezultatul.

Pe lângă boală, Ana și fiica ei au avut de îndurat și alte lucruri.

Cele două au fost repartizate în saloane alăturate, 5 și 4. Sunt rezerve de câte două locuri. În fiecare zi, de la geamurile salonului, orice pacient care e internat acolo, la dermatologie, vede cum se fac autopsii și se examinează cadavre. Serviciul de Anatomie Patologică e vis-a-vis, iar geamurile de mari dimensiuni nu sunt acoperite cu nimic.

„E un film horror și vă spun, am ieșit traumatizate din spital. Cum e posibil așa ceva? Sunt geamuri imense, nu sunt acoperite. Și să vrei sa nu vezi, tot vezi, că nu ai încotro. Păi e posibil ca pacienții să vadă morții cum sunt întorși, cărați, cum se evisecerează, cum scot plămânii din ei, cum dau cu dușul pe ei? Am spus prima dată acest lucru asistentelor și au zis că nu au ce să facă. Dar e inuman. Cu mine în salon a stat o doamnă cu infecții la picioare. Vă spun, toată ziua cobora din salon și stătea afară să nu mai vadă ce se întâmplă. Era frig, nu era, ea era acolo. Fiica mea are coșmaruri. Păi cum, domnilor, la vârsta asta să te expună la așa ceva?”, spune Ana pentru Actualdecluj.ro.

„Vin zilnic mașini cu girofarul pornit, vin mașini mortuare, scot morții, îi vezi cum îi cară, apoi vezi camera aceea și ce fac acolo. Nici o jaluzea, nimic. Cum se poate așa ceva? Câteva ore în fiecare zi. De dimineață, de la prânz, ore în șir. Vă spun, noi nu am mai dormit de când ne-am externat, din 3 noiembrie”, adaugă femeia.

În plus, susține ea, când șeful de secție a fost înștiințat se situație, acesta ar fi spus: „n-am eu bani de jaluzele”.

Șef de secție e profesorul Lucian Băican, iar fosta soție a acestuia – Corina – e medic în aceeași secție.

Ana Moldovan susține: „Profesorul Băican a venit în salon și mi-a zis să nu mai filmez că mă în judecată, că nu am voie. I-am zis că nu îi filmez secția, ci ce se vede de la geam, panorama de la derma și dacă e normal asta. A spus că nu are bani el de jaluzele și ne-a transmis să nu ne uităm pe geam, că de ce ne uităm? Doctorița Corina Băican,  care a primit -o pe fiica mea, mi-a zis să ne găsim un alt medic cu care să rezonez, că are impresia că nu sunt mulțumită. Ce e asta? Cum adică? Păi eu plătesc asigurări de sănătate și voi mă trimiteți în altă parte? Mi-a zis că sunt 100 de dermatologi în Cluj și că mai bine aș căuta pe altcineva „.

Lucian Băican spune că: „Eu nu am cum să pun pe geamurile saloanelor recent renovate din secție ceva, să le astup cu jaluzele, dar trebuie rezolvată această problemă, într-adevăr. Din ce am înțeles, doamna manager (Claudia Gherman – n.r.) a și discutat deja cu cei de la Anatomie Patologică să se acopere acele geamuri, să nu fie vizibilă sala de autopsii.

Eu nu o dau în judecată și i-am spus să nu mai filmeze, fiindcă erau pacienți acolo, iar dumneaei își filma și o colegă de salon. Dânsa avea și o atitudine foarte revendicativă, era supărată. Cât despre a merge la un alt medic… Dacă cu o pacientă nu rezonăm, dacă e nemulțumită, e normal să îi recomandăm un alt coleg, nu a trimis -o nimeni să plece, dar i s-a recomandat ca în situația în care e nemulțumită să consulte un alt medic”.

Doctorița Corina Băican adaugă: „Noi am incercat să ajutăm cât am putut, dânsa era foarte nemulțumită și am spus, că în acest caz, poate opta pentru un alt medic. Cât despre acele geamuri, e adevărat și ar fi normal să fie acoperite”.

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Cluj a fost informat despre acest caz și ar fi dispus acoperirea geamurilor din secția de anatomie patologică.

Actualdecluj.ro a solicitat un punct de vedere din partea instituției.

„Conducerea spitalului își exprimă părerea de rău pentru situația creată. A fost un caz izolat, zona respectivă este folosită temporar pentru activități didactice . S-au luat imediat măsuri provizorii de protecție a zonei, urmând ca în scurt timp să fie montată pe geamuri folie de protecție autoadezivă. În paralel, s-a demarat o anchetă internă care să identifice cauzele care au dus la această situație neplăcută”.

 

 

 

11 comentarii

 1. eu pentru vb astea las baga an puscarie direct asa are dreptate pentru ce platim asigurari de sanatate sunt persoane foarte sensibile eu as da cazu asta pe toate canalele de stiri iauzi al dracu cautati alt medic el de ce e platit al si bateam sa ales prafu de spitale si de tara asta

 2. Sunt o grămadă care se lauda ca plătesc pentru sanatate,dar cât plătesc și de cat beneficiază!Toți vor condiții ca afara fără sa facă nimic pentru sanatate,în schimb se trezesc sa acuze și sa bage în pușcărie,niște neicanimeni!

 3. Sunt o grămadă care se lauda ca plătesc pentru sanatate,dar cât plătesc și de cat beneficiază!Toți vor condiții ca afara fără sa facă nimic pentru sanatate,în schimb se trezesc sa acuze și sa bage în pușcărie,niște neicanimeni!

 4. In primul rând ăia de la patologie trebuiau sa-,si puna folie semitransparenta pe geam.
  In al 2lea rind, doar in Romania mai există spitale de derma, in rest te tratezi ambulatoriu, iar dacă e grav te operezi.
  3. Mojicia specifică tov. prof dr. medici care dezvăluie originea de la coada vacii, similară cu a celor 2 oripilate jegoase.
  4. Clinicile alea nu ar mai funcționa de mult in Occident, dar la noi s-a sabotat inca din 1997 construirea unui spital mare modern la colina, k nu știau prea – încorno- onorații tov prof care să fie șăf mare peste tot, toți fiind si sefi pe la partide, prin primarie, peste tot.

  • Și eu am fost internată acolo și am văzut aceleași lucruri, dar nu am făcut atata scandal. Nimeni nu te pune sa te uiți daca nu vrei. Daca așa au ales ele sa se uite, apoi sa mai și filmeze și să mai facă și circ, atunci sunt de acord cu domnii doctori, nu îți convin condițiile, mai sunt și alte spitale și alți medici unde poți beneficia de servicii dermatologice de specialitate decontate total sau parțial prin Casa de Asigurări de Sănătate.

 5. Am fost programată la o operație de domnul profesor Baican, iar în ziua respectivă nu a venit , m au trimis acasă și nici nu am fost reprogramata.

 6. Această doamnă se plictisea grozav de tare la spital altfel nu îmi explic de ce ar sta cineva să filmeze niște cadre medicale care își fac datoria.

 7. Pe doamna a deranjat-o defapt vecinătatea Dermatologiei cu Medicina legală/Anatomia patologica,care este așa de 123 ani.Nimeni nu a reclamat asta până la dânsa,desi prin cele 2 clinici au trecut in peste 100 ani,sute de mii de oameni vii cu boli de piele și sute de mii de morți.Nu au mai fost reclamații ptr că Poporul român are bun simț și știe ca moartea face parte din viață și in al 2 le-a rând e nesimțire sa te uiți in curtea vecinului.Veninoasă doamna reclamantă ,a reușit sa terfeleasca cu un drum 2 clinici și sa jignească pe toată lumea.E clar ca interesul ei nu era sa-și găsească leacul in clinică universitară,ci sa-și plimbe coafura cu baleiaj și unghiile tehnice roșii , de 3 cm , vizibile pe filmări,pe la toate televiziunile și ziarele,sau mai știu eu ce alte interese obscure.Urât,urât,urât.

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.