Închide

VIDEO Boc: criza la nivel guvernamental din România e unică în istoria democrației europene

ActualitateAdministrațiePoliticaTop News by Actual de Cluj - iun. 16, 2017 0 298

Este pentru prima oară după 1989 când o criză politică majoră nu este generată de un conflict între preşedinte şi premier sau între preşedinte şi Guvern. Fost premier al României, primarul din Cluj Emil Boc, a opinat că ceea ce se întâmplă la noi e o struțo-cămilă, unică în istoria democrației europene.

„Este pentru prima oară după 1989 când o criză politică majoră nu este generată de un conflict între preşedinte şi premier sau între preşedinte şi Guvern, ci este generată de coaliţia de guvernare prin nesusţinerea premierului în exerciţiu. Este o situaţie unică în România şi este greu pentru populaţie să înţeleagă raţionamentele pentru care vrei să dai jos un Guvern, cu care te lăudai în urmă cu o lună că este cel mai performant din UE, şi pe de altă parte e la fel de neînţeles cum un Guvern vrea să stea la Palatul Victoria fără să aibă susţinerea unei coaliţii politice care este regula fundamentală de funcţionare a democraţiei. Ceva aici este complet anormal pentru democraţie. Această struţo-cămilă românească este unică în istoria democraţiei europene”, a subliniat primarul din Cluj, Emil Boc, fost premier al României.

„Lucrurile sunt extrem de neclare. Regula fundamentală de funcţionare a democraţiei este că un Guvern funcţionează atâta vreme cât are susţinerea politică a unei coaliţii sau a unui partid. Problema este când vrei să dai jos un Guvern trebuie să ai nişte argumente credibile pentru populaţie, pentru oameni, că dai jos Guvernul pentru un motiv, că a făcut un lucru rău, cum este OUG 13, era un argument impecabil să dai jos un Guvern. De asemenea, este adevărat şi că un Guvern, nicăieri în lume nu poate sta fără susţinere politică, aşa funcţionează democraţia parlamentară, pe baza încrederii politice pe care o ai prin votul de investitură din partea unor formaţiuni care te susţin nemţii au rezolvat acest gen de crize printr-o soluţie pe care o au în Constituţie Germaniei şi care se numeşte „moţiune constructivă de neîncredere”, astfel încât atunci când se propune schimbarea cancelarului în exerciţiu se propune şi noul cancelar şi printr-un singur vot se demite vechiul cancelar şi se numeşte noul cancelar şi se încheie criza”, a mai spus el.

Emil Boc a mai adăugat că la noi  Constituţia  trimite la foarte multe proceduri care duc la situaţia în care ţara nu este guvernată peste o lună. „Este o lună importantă în care nu se iau decizii la Guvern, acolo fiecare se gândeşte la altceva, unii cum să îşi transporte lucrurile, alţii cum să mai rămân în Guvern. Timpul trece, banii europeni nu se consumă iar cetăţenii şi autorităţile locale sunt principalele victime ale acestei crize politice”, a subliniat fostul premier.

Emil Boc a acuzat Guvernul Grindeanu că este unul care mai mult „a păpat decât a investit, fiind preocupat mai mult de consum decât de investiţii reale în economie”.

„Pe termen scurt pare câştigător, dar pe termen mediu putem avea probleme. Nicio ţară nu rezistă numai din creştere economică bazată pe consum pe termen mediu şi lung. Erau necesare creşterile salariale pentru ca România să devină competitivă pe piaţa europeană, dar mai trebuia să se uite şi la partea de investiţii şi dezvoltare economică prin lucruri care să dăinuiască. Iar la acest capitol, Guvernul Grindeanu este zero. Dacă l-aş fi dat jos aş fi avut ca argument faptul că nu a făcut un milimetru de autostradă nouă sau un proiect major de infrastructură. Bine zice românul, <<îţi faci vara sanie şi iarna plug>>, aşa trebuie să facem şi în economie, în creştere economică să îţi consolidezi acele măsuri care să te protejeze când vin vremuri grele. Guvernul Grindeanu nu a făcut acest lucru, nu a pregătit ţara pentru vremuri economice grele, ci a luat măsuri care accelerează problemele pe care le putem avea în momente de criză, a mai spus Boc.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare