VIDEO. Au spus lucrurilor pe NUME. Ce se intampla cand „domnul profesor” critică primăria, la masa primăriei. Săgeți între primarul Emil Boc și președintele Ordinului Arhitecților, la dezbaterea pe Someș
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 07, 2015 1 661
1. La primărie lipseşte viziunea, iar proiectele mari ale oraşului nu sunt coordonate. 2. Se discută „pe fotografii”, cei interesaţi nu au acces la planşele care vizează amenajarea Someşului. 3. Lipseşte un strateg şi un coordonator al oraşului. 4. Comisia de Urbanism, cu şedinteţe publice, nu vede toate proiectele importante ale oraşului. 5. Lipseşte comunicarea. Preşedintele OAR, membru al CTATU şi asociat într-un birou care a lucrat inclusiv cu primăria a atras atenţia asupra tuturor acestor deficienţe, chiar de la masa primăriei, cu ocazia dezbaterii pe tema Someşului. Prins în colţ de societatea civilă, primarul Emil Boc a ripostat: a „dezgropat” chiar tema PUZ – stadion.
Țigănaș reproșează primăriei că nu comunică și primarului că face spectacol cu fotografii
„Trebuie să acceptați un lucru absolut fundamental care ne-ar fi scutit de multe îngrijorări și ne va scuti în continuare. Comunicarea. Comunicarea despre proiectele primăriei, despre intențiile orașului despre coordonarea între strategii și proiectele de detaliu este absolut deficitară. Spre exemplu, nimeni dintre noi n-a putut să consulte chiar dacă avem profesii care au legătură cu aceaste probleme, n-a putut să consulte secțiunea pe care o propuneți pe malul Someșului și iată și domnul primar, în loc să discute pe desen tehnic cotat, a discutat pe fotografii, pe imagini”, a început președintele OAR-T.
Primarul îi botează „domnule profesor”. Și îi arucă în față că e proiectant de stadion și polivalentă și știe de . banda în plus pe Someș
„Să fiu bine înțeles, domnule profesor. Partea tehnică există. Eu am făcut pentru publicul larg să înțeleagă dacă mergeam pe trei scheme. Sunt și aici la dispoziția dumneavoastră, domnule profesor.
Să ne înțelegem”, întrerupe primarul intervenția.
„Vă înțeleg”, e răspunsul lui Țigănaș.
Primarul continuă. „Eu am venit cu acele imagini ca să fie mai relevantă discuția pentru aceia care nu sunt speciali;ti. Aș vrea să lămurim aceste lucruri”.
„Vă înțeleg foarte bine”, reiterează arhitectul. Și completează. „Dar și eu vreau să le lămurim. N-am zis că nu există. Eu vorbeam despre comunicare. Insist asupra emergentului…”
E întrerupt, din nou, de primar. „Domnule profesor, nu știți cine a redactat PUZ-ul de la polivalentă și stadion și cine l-a aplicat?”
Țigănaș răspunde. „L-a redactat Adrian Iancu?”
Emil Boc: Cine l-a aplicat?
Țigănaș: Ce înseamnă cine l-a aplicat?
Primarul îi reproșează că, de fapt, cunoștea proiectul de pe Splaiul Independenței din momentul în care a lucrat la proiectarea stadionului și a polivalentei. „În concret, cine l-a aplicat. Firma Dico și Țigănaș a făcut proiectarea și a avut pe masă toate aceste informații care sunt aici astăzi. Asta am vrut să spun”, e reproșul primarului.
Țigănaș: „M-ați întrerupt, dar pot să vă dau un răspuns”
Primarul: “Să lăsăm lucrurile corecte…”
Țigănaș: „Absolut corecte…”
Societatea civilă e de acord cu Țigănaș: primăria nu comunică
Primarul își întărește și subliniază reproșul. „Nu puteți să spuneți că am venit astăzi și am aflat . Dumneavoastră ați făcut proiectul de la sala polivalentă având pe masă acest PUZ cu banda suplimentară”, explică Boc.
Replica arhitectului este că proiectul din trecut arată diferit de ceea ce prezintă acum primăria.
Intervine societatea civilă din sală. Arhitectul Mihai Racu întreabă: „Dacă nu lucrăm la firma Dico și Țigănaș înseamnă că nu trebuie să vedem să vedem proiectul?”
Primarul recunoaște, că, de fapt, replicile sale n-au legătură cu societatea civilă și exclusiv cu președintele OAR: „Ba da, dar să nu spună că nu știe…”
Societatea civilă îi semnalează primarul că n-a înțeles mesajul lui Țigănaș și că acesta nu vorbește de el ci vorbește toți ceilalți interesați să consulte planșele proiectului de tramă stradală.
„Noi ceilalți”, îl corectează pe primar și Szakats Istvan.
Primarul amintește celor prezenți că la momentul său, proiectul de tramă stradală a fost supus dezbaterii publice. Societatea civilă spune că n-a auzit de ele.
Proiect vechi al administrației Apostu. Cu tren pierdut. Spune Boc
Emil Boc: „Eu când am venit aici proiectul era cu aprobările potrivit procedurilor legale, de la mediu, aprobarea PUZ-ului în CL, au fost dezbateri. Nu știu de ce n-ați participat. Când s-a aprobat PUZ-ul de la stadion era cu bandă suplimentară acolo. N-am auzit pe nimeni să fie o dezbatere sau o mare nemulțumire. Am verificat în arhivă. Trenul s-a dus cum a zis domnul Borda (Adrian, șeful de proiect al PUG-ului – n.red.). E foarte bine să comunicăm, dar deja trenul s-a dus când procedurile s-au aprobat de Consiliul Local.
Țigănaș: „Tramvaiul s-a dus”.
Emil Boc: „Corectă afirmația. Dar nu e vina mea că la momentul acela n-a fost o mai mare sensibilitate a societății civile pentru aprofundarea acestei dezbateri. Eu am spus da, când am văzut îngrijorările, stopăm lucrările ca să explicăm mai bine. Dar nu suntem în faza dezbaterilor publice. Acum e o aprofundare necesară pentru a se înțelege ce se face acolo. Dar procedurile legale au fost parcurse. Asta e democrația”.
Intervine Radu Mititean de la Clubul de Cicloturism Napoca și amintește primăriei de modul obscur și penal în care a aprobat PUZ-ul de la stadion după ce a dat autorizația de construire a acestuia.
Primarul îi amintește că va avea parte de microfon și revine la discuția cu Țigănaș: „Da, domnule profesor. Spuneți lucrurile pe nume. Așa trebuie să fie, corect”.
Țigănaș: acum e alt proiect, cel vechi a fost criticat
„Aș vrea să completez, tot spunând lucurilor pe nume. În 2011 am avut planul pe masă într-adevăr. A trebuit să ne corelăm cu el. Nu seamănă secțiunea de atunci cu ceea ce este astăzi aici. A doua chestiune. I-am remarcat primarului de atunci că soluția pe care o vedem acolo nu ni se pare cea mai bună. Proiectul nostru se termina la bordura sudică a străzii respective”, a claridicat situația arhitectul.
RECOMANDĂRILE lui ȚIGĂNAȘ pentru PRIMĂRIE
1. Nimeni n-are de pierdut din comunicare și transparență
2. Toți vrem un Cluj mai bun. Dar nu o să-l avem fără un coordonator profesionist din primărie care să pună lucrurile cap la cap. „A doua recomandare în situația în care suntem acum. Ne-am adunat aici nu pentru că suntem în două tabere sau trei tabere sau nu știu câte tabere sau unii care u nu s-au decis în ce tabără să fie. De fapt vream un Cluj mai bun. Asta ați dovedit și dumneavostră și consilierii locali și colegii care au pus la dispoziție materialele și toți cei care au idei și propuneri aici. Chiar dacă unele par a fi naive, altele doar niște referințe la niște locuri văzute prin lume. E cert că vrem acest lucru. Dar înainte de a obține acest lucru mai avem nevoie de niște lucruri importante. Și unul dintre aceste lucruri importante probabil se leagă de nevoia de a exista un coordonator profesionist din partea primăriei Cluj-Napoca care poate să răspundă și să pună cap la cap toate aceste proiecte care țin de trafic, care țin de peisagistică, de coordonare, de cooerență, de felul în care se îmbină lucrile. Poate că această misiune poate să o preia cineva care e deja angajat în primărie și are responsabilitate în zona respectivă, dar cineva trebuie să le coordoneze”, a spus Țigănaș.
3. Toate proiectele care țin de amenajarea străzilor, inclusiv acesta sunt complet străine de comisia de urbanism a primăriei (CTATU), nu trec prin aceasta. Și ar trebui să treacă pe la CTATU. „O comisie care datorită dumneavoastră și care e un lucru absolut pozitiv este publică și permite tuturor să observe problemele care ne interesează. Insist ca toate proiectele care afeteaza spațiul public, cel referitor la tramă, sau aletele, să treacă prin acest circuit care să dea posibilitatea tuturor să se racordeze mental și profesional la proiecte înainte de a produce efecte și de a fi contracte”, adaugă arhitectul.
4. Departamentele primăriei să comunice cu Urbansimul. „Și pentru numele lui Dumnezeu, faceti ca departamentul de urbanism și cel de investiții să colaboreze pentru că aici e marea ruptură”, mai recomandă președintele OAR-T.
CUM S-A POZIȚIONAT PREȘEDINTELE OAR pe SOMEȘ
„Cred că trebuie căutată o soluție integrată care să țină cont de toate argumentele aduse aici, atât de trafic cât și de amenajarea complexă. Într-o altă etapa în care tema de proiect e complexă, nu doar fluidizare, trebuie atelier de lucru. Terminarea in această fază a proiectului acum ar trebui amânată până când această soluție rezultă dintr-o colaborare efectivă cu toți cei interesați”, a mai spus arhitetcul.
[…] VIDEO. Au spus lucrurilor pe NUME. Ce se intampla cand “domnul profesor” critică primă… […]