Închide

Video Arde din nou gunoiul orașului!

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - aug. 28, 2016 0 368

Un nou incendiu a izbucnit duminică seară la rampa de gunoi a orașului, de la Pata Rât. Echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj s-au deplasat în zonă încă de la ora. 20.00. La ora 23.00, incendiul încă nu era stins. Societatea civilă clujeană acuză autoritățile că depozitarea gunoiului se face defectuos la Cluj, având în vedere că este vorba despre al treilea incendiu care a avut loc în zonă, dar cere acelorași autorități să respecte legea și să găsească o soluție ca romii să nu mai fie obligați să trăiască lângă un focar cum a ajuns să fie zona Pata Rât, groapa de gunoi a Clujului.

Potrivit ISU, se intervine cu patru autospeciale și nu există pericolul ca focul să se extindă. Cauzele izbucnirii incendiului nu se cunosc.

Rampa care a luat foc este cea temporară a Salprest Rampă.

În luna mai, un incendiu similar a izbucnit la rampa temporară de gunoi a orașului, administrară de regia primăriei, iar atunci primarul Emil Boc a ieșit public și a spus că există suspiciuni că există suspiciuni că incendiul a fost provocat intenționat. Mai ales că atunci era și perioada campaniei electorale pentru alegerile locale din 5 iunie.

“Focarele principale ale incendiului de la rampa temporară de gunoaie de la Pata Rât au fost stinse la ora 2.45, când am plecat de aici. Au rămas mici focare de incendiu în interiorul rampei care se pot redeschide, dar pompierii le supraveghează în continuare. Conducerea ISU a mobilizat resursele necesare pentru a împiedica extinderea incendiului si a reduce la minim implicatiile celui existent. Traficul aerian nu a fost afectat, iar programul de ridicare a gunoaielor din oraş a fost respectat. Administratorul rampei de deşeuri, RADP, a depus plângere penală la Poliţie în vederea identificării celor care au provocat incendiul”, susţinea primarul Emil Boc în luna mai. 

AICI DETALII:

Groapa de gunoi a oraşului arde de câteva săptămâni. Ieri noapte pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu, în cea mai amplă acţiune de până acum

Despre rezultatele anchetei nu s-a mai făcut vorbire.

Anul acesta a luat foc și vechea rampă de gunoi a orașului aflată în proces de închiderele.

Cu primejul celor două evenimente nefericite, oraganizațiile non guvernamentale clujene au luat atitudine și au cerut instituțiilor locale să găsească o soluție pentru ca familiile rome care trăiesc în zonă să nu mai fie supuse poluării generate de aceste depozite de deșeuri. De atunci, nu s-a luat nicio măsură.

sursa foto: Sebesi Carol, rezident evacuat de pe Coastei la Pata Rât

sursa foto: Sebesi Carol, rezident evacuat de pe Coastei la Pata Rât

Acum, cu prilejul noului incendiu, aceleași societatea civilă clujeană atrage atenția public că situația se repetă din cauza depozitării defectuase a gunoaielor în Cluj și cere autorităților locale să găsească o soluție pentru ca romii de la Pata Rât să trăiască în condiții decente și să nu mai fie supuși poluării. În acest sens urmează și lansarea unei campanii „Consultați-ne. Romii nu sunt gunoaie!”.

„Rampa Salprest din Pata Rât arde. Rezidenții din Pata Rât, mulți evacuați de autoritățile locale în apropierea rampelor de gunoi, reclamă poluarea ce derivă în urma incendiului. Este, cred, al treilea incendiu. Am pus pe picioare o campanie și ne-am bucura dacă v-ați alătura. Campania „Consultați-ne. Romii nu sunt gunoaie!” amintește că Hotărârea Guvernului nr. 349/2005 privind depozitarea deşeurilor stipulează clar că distanța unei așezări față de un depozit de deșeuri trebuie să fie de minim 1.000 de metri. De asemenea, Ordinul nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igiena și sănătate publică privind mediul de viață al populației prevede la articolul 11 faptul că distanța minimă a unei așezări față de depozite controlate de deșeuri periculoase și nepericuloase trebuie să fie de 1.000 de metri. Rampa Salprest (rampa mică) este la 300 de metri distanță față de cele peste 300 de persoane evacuate de autorități de pe strada Coastei în 17 Decembrie 2010. În Pata Rât trăiesc 1.500 de oameni. Campania „Consultați-ne. Romii nu sunt gunoaie!” coalizează rezidenți din trei comunități din Pata Rât și activiști clujeni. Campania accentuează că rampele funcționează fără să respecte prevederile legale și din cauza apropierii de comunitățile din Pata Rât și că trebuie găsite soluții atât pentru relocarea persoanelor evacuate în Pata Rât, dar și de colectare selectivă și reciclare pentru a nu se mai ajunge la astfel de situații provocatoare de incendii și poluare”, a atras atenția Adrian Dohotaru, activist clujean și militant pentru drepturile romilor care trăiesc în vecinătatea depozitelor de gunoi de la Pata Rât.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare