Închide

VIDEO Algele invadează Someșul ca să-ți arate cât e de plin de gunoaie

ActualitateTop News by Mihai Prodan - iul. 08, 2015 0 419

Zona de promenadă a Someșului, în Cluj-Napoca, a fost invadată de vegetație acvatică, în care se opresc periodic flacoane și alte gunoaie.

„Macrofite acvatice”, așa îi spune vegetației care a invadat în ultimele zile Someșul în amonte de podul Garibaldi, în zona de promenadă a Someșului. Dezvoltarea acestora e facilitată de debitul relativ constant al râului, cauzat de stavilele montate de SGA chiar sub pod. Hidrologul Daniel Aron e responsabilul de relațiile cu presa și explică: „starea ecologică a apei e bună pe Someș, ce se vede sunt specii de macrofite acvatice, în fiecare vară există problema aceasta; chiar fac parte din ecosistem, sunt bune pentru păsări și pești. Evoluția fenomenului depinde practic de ciclul lor de viață. Se dezvoltă pe timpul verii. Problema acolo, în amonte de podul Garibaldi, e faptul că prin stavilele montate e nevoie să menținem un nivel al apei, între faleze, pentru stabilizarea talvegului, funcționează ca un prag de fund, așa că nivelul apei nu fluctuează. Dacă ar fluctua puțin poate nu s-ar dezvolta chiar așa de tare, gunoaiele se opresc în ele, e dăunător vizual. Stavilele le scoatem doar iarna, să nu se formeze gheață”.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.