Închide

Vârsta consumatorilor de droguri din Cluj scade „alarmant”; 30 drogați internați pe lună

ActualitateTop News by Actual de Cluj - apr. 12, 2015 0 397

Tot mai grea e munca autorităților de stopare – sau măcar limitare – a consumului de droguri în Cluj. Nu doar crește consumul, dar scade și vârsta consumatorilor.

Nu sunt puține instituțiile cu atribuții în domeniul stopării consumului de droguri, și multe au denumiri alambicate: DIICOT – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism, BCCO – Brigada de Combatere a Crimei Organizate, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, Inspectoratul Judeţean de Poliţie și altele.

Rapoartele DIICOT, prezentate și într-o întrunire a autorităților pe tema combaterii consumului de droguri, arată că în Cluj se înregistrează o incidenţă tot mai crescută a consumului și traficului de „substanţe cu efect psihoactiv” – adică nu doar droguri clasice, și ci cele cunoscute ca „etnobotanice”, sintetizate în laboratoare obscure. În plus vârsta la care începe consumul de astfel de substanțe scade „alarmant”, arată BCCO.

O mare problemă a autorităților în combaterea consumului de droguri e apariția unora noi cu frecvență ridicată: multe „etnobotanice” sunt scoase în afara legii doar ca altele să le ia locul. O potențială soluție ar fi înființarea la Cluj a unui laborator specializat pentru identificarea și studierea efectelor substanţelor cu efect psihotropic, „pe fondul apariţiei pe piaţă a unor substanţe noi, necunoscute”, după cum arată raportul BCCO.

Mai mult, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog arată că media lunară a internărilor de urgenţă este de 30 la persoanele adulte – adică în medie una pe zi – şi de şapte la copii, în judeţul Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare