Închide

Vârful sezonului gripal va fi atins abia după jumătatea lunii și se va tempera în luna februarie – estimează specialiștii

ActualitateAdministrațieSănătate by Actual de Cluj - ian. 10, 2023 0 165

Cazurile de viroze respiratorii și gripă au depășit media din anii tercuți. Specialiștii estimează că vârful sezonului gripal va fi atins abia după jumătatea lunii și se va tempera în luna februarie.

Medicii atrag atenția că incidența infecțiilor respiratorii se manifestă la copii în această perioadă. La categoria de vârstă 0-2 ani, cele mai multe infecții sunt date de virusul sincițial, adică până la 93% dintre ei trec cel puțin o dată prin această infecție. De asemenea, medicii pediatri spun că un copil sănătos face, de regulă, între șase și nouă episoade de infecție respiratorie acută într-un an, însă numărul acestora poate crește dacă cel mic este în colectivitate sau într-o familie numeroasă.
„Gripa se caracterizează printr-un debut acut febră mare, rezistentă, mialgii, stare alterată, nas ca recurge, nas înfundat, usturime în gât, în timp ce răceala comună, așa-numitul guturai, care și el este produs de alte virusuri, are o evoluție progresivă, nu este foarte zgomotoasă. De multe ori, copilul este subfebril, îi curge nasul, este obstruat, dar aceste simptome sunt mult mai bine tolerate”, a arătat Președintele Societății Române de Pediatrie, profesor, doctor Doina Pleșca, citată de Radio România Actualități. Aceasta a recomandat ca, în cazul în care copilul este indispus, nu vrea să mănânce, zace, are o temperatură de până la 37,5 grade Celsius, este de preferabil ca acesta să fie ținut acasă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare