Vânzătoare condamnată ieri la Cluj pentru delapidare, ar fi anulat bonuri fiscale și și-ar fi însușit banii, cu prejudiciu de mii de euro
Actualitate by Actual de Cluj - aug. 14, 2024 0 76
O vânzătoare a fost condamnată ieri la Cluj pentru delapidare, ar fi anulat bonuri fiscale și și-ar fi însușit banii, cu prejudiciu de mii de euro.
Sentința a venit ieri la Judecătoria Cluj-Napoca, după ce femeia și-a recunoscut faptele în fața instanței, dar nu și anterior în fața procurorilor, și a beneficiat astfel de judecata în procedură simplificată, cu reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă; totuși, faptele sunt vechi de cinci ani.
Astfel, femeia a fost trimisă în judecată în 13 februarie sub aspectul săvârşirii infracțiunii de delapidare. Conform procurorilor, în calitate de casier-gestionar în cadrul unui magazin din Cluj, între 27 august 2019 și 23 noiembrie 2019 inculpata ar fi procedat, în mod repetat și la diferite intervale de timp, la anularea, în mod nejustificat, a mai multor bonuri de casă fiscale, după încasarea acestora, producând astfel în mod artificial un plus de numerar în casa de marcat, pe care aceasta și-l însușea la ieşirea din tura de serviciu sau pe parcursul turelor de serviciu.
Astfel, în 23 noiembrie 2019, în urma verificării casei de marcat de către reprezentanții magazinului, s-a constatat că pe tura respectivă şi-a creat la casa de marcat un plus de 495 lei prin anularea în mod nejustificat a unor bonuri fiscale, deși încasase contravaloarea acestora, suma de bani astfel rezultată fiind pusă sub sertarul casei de marcat, de unde urma să o ia la ieşirea din tură, mod de operare practicat pe întreaga perioadă în care şi-a desfăşurat activitatea în calitate de casier, în urma căruia a cauzat un prejudiciu în suma totală de 10.000 lei, adică aproximativ două mii de euro. Remarcăm că femeia a procedat în acest mod încă din prima zi de angajare, căci contractul fusese semnat în 28 august 2019 pe funcţia de manipulant marfa şi în aceeaşi zi, prin act adiţional la contractul individual de muncă a primit şi atribuţii de casier-gestionar. De asemenea, acesteia i-au fost încredințate şi atribuții precum încasarea contravalorii mărfurilor de la clienţi, după scanarea produsului şi emiterea bonului fiscal. ”În acest context, în perioada în care şi-a desfăşurat activitatea în calitate de casier la casa de marcat aceasta, inculpata, a procedat în mod repetat la anularea unor bonuri de casă fiscale, după încasarea acestora, prin aceasta producând, în mod artificial, un plus de numerar în casă, numerar pe care aceasta și-l însușea pe parcursul turelor sale, prin aceasta cauzând un prejudiciu semnificativ persoanelor vătămate”, au arătat procurorii.
A fost prinsă după ce în 23 noiembrie 2019 șefa sa a început să o monitorizeze prin camera de supraveghere după intrarea în tură și a observat că aceasta continuă să anuleze bonuri fiscale după emiterea şi încasarea contravalorii acestora. Femeia a anunţat conducerea societăţii, context în care a fost trimis juristul firmei pentru a o ajuta la verificarea casei de marcat la care lucra inculpata. În jurul orei 23 de față cu inculpata femeia a procedat la verificarea numerarului din casa de marcat, rezultând că avea un plus creat în sumă de 495 lei.
Cu acea ocazie, inculpata ar fi recunoscut că acel plus a fost creat după intrarea în tură până la ora controlului şi că intenţiona să-l sustragă la ieşirea de la serviciu, dând şi o declaraţie olografă, potrivit căreia a recunoscut cele întâmplate, precum şi faptul că în alte zile anterioare a procedat în mod similar, de când este angajată sustrăgând, în total, aproximativ 10.000 lei.
Fiind audiată în cursul urmăririi penale, inițial, inculpata s-a prevalat de dreptul la tăcere, iar mai apoi, a precizat că a procedat la anularea bonurilor şi la sustragerea banilor dintr-o necesitate financiară, fiind instruită anterior cu privire la procedura de anulare a bonurilor, în cazul în care greşeşte. A recunoscut că a sustras sumele de bani prin anularea bonurilor pe turele de noapte, crezând că nu o să se observe lipsa banilor din casa de marcat sau lipsa produselor, cunoscând că în magazine sunt camere de filmat. Inculpata a menţionat că doreşte să achite integral prejudiciul cauzat societăţii.
Femeia, care nu are antecedente penale, a fost condamantă la doi ani de închisoare pentru delapidare, cu suspendare. Pe partea civilă instanța a obligat-o la plata către lichidatorul judiciar al firmei a sumei de 10.000 de lei cu titlu de daune materiale și la plata cheltuielilor de judecată, 480 de lei. Decizia, luată ieri, e atacabilă cu apel în zece zile de la comunicare.