Închide

„Vânzarea terenurilor către străini, atac la siguranța națională” – europarlamentarul Daniel Buda

ActualitatePolitica by Actual de Cluj - sept. 18, 2017 1 387

Europarlamentarul Daniel Buda, președintele PNL Cluj, consideră că siguranța națională este pusă în pericol de vânzarea-cumpărarea terenurilor către străini.  „Faptul că 45% din terenurile agricole sunt cumpărate de străini ține de siguranța națională. Premierul Mihai Tudose trebuie să explice public care este stadiul actual al proiectului de lege privind vânzarea-cumpărarea terenurilor și motivele pentru care se întârzie adoptatea acestuia” – a transmis Buda.

Europarlamentarul clujean a informat că a solicitat și în raportul europarlamentarului Maria Noichl – depus şi votat în Parlamentul European – instituirea de proceduri și condiții unice de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole la nivel european.  „Am atras atenția asupra acestei chestiuni prin amendamentele depuse. Apreciez faptul că România se află în fața unei chestiuni care ține de siguranța națională. Faptul că astăzi în România peste 45% din terenurile agricole se află în mâinile străinilor este o situaţie care, pe termen mediu și lung, ne va afecta în mod neîndoielnic. Avertismentul meu nu trebuie înțeles ca un îndemn la interzicerea tranzacțiilor de terenuri agricole către străini, deoarece acest lucru ar contraveni tratatelor la care România este parte, însă consider că este necesară impunerea unor condiții asemenătoare celor din Franța, spre exemplu unde cumpărarea unui teren agricol este condiționată, persoana respectivă fiind nevoită să își demonstreze afinitatea față de zona în care cumpără pământul, să demonstreze că a trăit zece ani în regiune, precum și intenția de a face agricultură. Este o măsură contra speculei și de concentrare a terenurilor, așa cum se întâmplă astăzi în România”, arată Buda.

Europarlamentarul clujean consideră că nici Guvernul Cioloș, nici Guvernul Tudose nu au reușit să vină cu un proiect de lege coerent cap-coadă, care să reglementeze vânzarea-cumpărarea terenurilor și că această situție nu mai poate fi tolerată: „Îi solicit public domnului Tudose să ne spună care este stadiul acestui proiect pe circuit guvernamental, pentru că el nu este trimis în Parlament. Atrag atenția că orice zi de întârziere nu face altceva decât să ducă la diminuarea suprafeței agricole a României și să îl facă părtaș în același timp la un act prin care se afectează siguranța națională a ţării. Totodată, din informațiile pe care le dețin, există în România cazuri în care terenul este cumpărat de persoane extra-comunitară care nici nu îl cultivă, dar beneficiază de subvenții. Pe de altă parte, diferite alte entități, de cele mai multe ori provenind din state UE dezvoltate, cultivă terenuri achiziționate în România, cu sume mai mici decât în alte țări, și cu mijloace tehnologice superioare celor pe care și le permit agricultorii români. Potrivit raportului menționat, această practică este observabilă în mai multe țări europene, dar că România era des menționată în document ca exemplu ilustrativ pentru fenomenul de acaparare a terenurilor”.

 

Un comentariu

  1. În cadrul articolului Europarlamentarul Daniel Buda: In Romania peste 45% din terenurile agricole se afla in mainile strainilor, este o chestiune de siguranta nationala.

    Europarlamentarului cu studii la seral si FF. (Luni, 18 septembrie 2017, 8:55)
    Faptul ca 45 % din terenurile agricole din Romania sunt in mainile strainilor NU e rau. Ce este insa FOARTE RAU este ca in mainile caror straini ?. Vedeti, ma adresez d-voastra cititorilor, europarlamentarul este incapabil sa ajunga la nivelul de intelegere european. Romania nu are o lista cu tarile a caror cetateni au dreptul sa detina terenuri. Din punct de vedere al strategiei de sguranta nationala, Romania NU a decis inca drumul ei in viitor. Spre Vest sau Est si aiurea. Totul este haotic. Eu, noi, din Ardeal si Banat, dorim sa ramanem o tara deschisa, liberala, dar NUMAI in aria culturala Vest-Europeana si de peste Atlantic. La orice pret. Incet, incet se prevede o eliminare a mediocritatilor din politica Ardealului Si Banatului. Cum este acest europarlamentar. Noi TREBUIE sa vrem mai mult decat a fi second-hand citizen in Europa. Prof. Emil Aluas, Activist Politic, Columnist, Presedinte-Fondator, Fundatia PRO WEST, Cluj-Budapesta. Blog: emilaluas.blogspot.com

Scrie un comentariu

Articole similare