Închide

Universitate din Cluj parteneră în proiect european de jumătate de milion de euro pentru inteligență artificială în agricultură

Educaţie by Actual de Cluj - dec. 12, 2019 0 165

O universitate din Cluj e partener într-un proiect european de peste o jumătate de milion de euro pentru agricultură inteligentă.

E vorba e universitata de științe agricole, care implementează până anul viitor un proiect un proiect european de cercetare şi inovare bazat pe agricultură inteligentă, mai exact senzoristică, proiect care evaluează în timp real o serie de parametri din aer și sol cum ar fi temperatura, pH-ul, umiditatea și starea de sănătate a culturilor. În proiect sunt implicate compania Solarvibes din Berlin în calitate de coordonator de consorţiu, Institute Fraunhofer for Reliability and Microintegration IZM din Munchen, USAMV Cluj-Napoca și Hungarian Research Institute of Organic Agriculture din Budapesta. Proiectul are un buget de 60.000 de euro, bani din care USAMV Cluj-Napoca beneficiază de 75.000 de euro. ”În cadrul proiectului, USAMV Cluj-Napoca este implicată în testarea unui sistem inovativ bazat pe inteligență artificială dezvoltat de Startup-ul Solarvibes. Este vorba despre un echipament de tip agrisenzor/multisenzor pe care este amplasat un grup de senzori alimentat cu energie solară, care colectează date pentru modulul de inteligență artificială. Echipamentul poate și elabora recomandări agrotehnice specifice condițiilor geo-climatice locale și plantelor, cu scopul de a atinge niveluri optime de randament, prin atenuarea riscurilor legate de deciziile fermierului cu privire la momentul însămânțării, activității de administrare de nutrienți sau recoltare”, explică reprezentanții universității clujene.
USAMV Cluj-Napoca alocă aproximativ 100 de dispozitive fermierilor români prin intermediul rețelei sale de ferme partenere, în mod gratuit în primul an de implementare. Un număr de ferme pilot vor fi alese în perioada următoare pentru a implementa în mod gratuit tehnologia pe o perioadă de un an, după care aceasta va fi accesibilă la prețuri subvenționate tuturor fermierilor.  ”Tehnologia digitală va facilita o luare a deciziilor mai eficientă, fără a înlocui nevoia de inteligență umană în agricultură şi va uşura munca, făcând astfel agricultura mai atractivă pentru tineri. În plus, se așteaptă ca în viitor, în sistemele de sprijin agricol, să se acorde o atenție specială tehnologiilor digitale pentru a îmbunătăți avantajul competitiv și sustenabilitatea agriculturii”, arată USAMV.

  • Tags

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu