Închide

Vânător condamnat la Cluj la un an de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă, după ce și-a împușcat un coleg

Actualitate by Actual de Cluj - iun. 13, 2024 0 118

Un vânător din Cluj a fost condamnat ieri la un an de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă, după ce și-a împușcat un coleg la o partidă de vânătoare.
Faptele s-au petrecut în 22 noiembrie 2020 în jurul orei 11, în timpul unei acţiuni de vânătoare în extravilanul localităţii Pintic, în partea stângă a drumului 161C, la aproximativ l km de şosea.  Pe partea superioară a versantului se aflau aşezaţi în standul de vânătoare inculpatul si victima.
După terminarea primei partide de vânătoare, în timp ce se deplasau spre locul de întâlnire cu restul vânătorilor, cei doi au observat la aproximativ 40 metri un exemplar de mistreţ care se deplasa în direcţia lor. In momentul respectiv victima a luat o poziţie de tragere, după care a ochit în direcţia exemplarului de mistreţ şi a executat un foc de armă fară însă să-l nimerească.
Având în vedere faptul că victima nu a reuşit să împuşte exemplarul de mistreţ, colegul său, aflându-se în tot acest timp în spatele lui la aproximativ doi metri, a ochit la rândul lui exemplarul de mistreţ, executând un foc de armă. În momentul în care a executat focul de armă, victima ar fi sărit în fata inculpatului având intenţia de a ochi din nou mistreţul. Victima cu braţul drept ridicat, fiind în poziţie de ochire, a fost împuşcată la nivelul braţului în partea inferioară a acestuia, provocându-i-se leziuni şi sângerare abundentă.
La faţa locului s-a deplasat un vânător care a acordat primul ajutor și l-a transportat pe acesta la Unitatea de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Municipiului Dej.
 Cu ocazia cercetării la faţa locului, în locul indicat de către inculpatu a fost identificat un tub cartuş de calibrul 12, tub despre care a declarat că este tubul cartuş rezultat în urma focului de armă efectuat de el.
În urma accidentului victima a fost dusă la UPU Dej la orele 11.30 pentru îngrijiri medicale, motivul prezentării fiind plagă împuşcată accidental axilă dreapta. Întrucât la ora 12.30 s-a stabilit că starea de sănătate a victimei era instabilă, s-a solicitat transportul acestuia la UPU Cluj în vederea efectuării de intervenţii chirurgicale mai amănunţite. Victima a fost supusă la mai multe tratamente şi intervenţii chirurgicale si de specialitate, însă a doua zi în jurul orei 10.50 în urma diagnosticului principal – stop cardiac – şi a mai multor diagnostice secundare, a fost declarat decedat.
Autorul a fost condamnat la un an de închisoare pentru ucidere din culpă, cu suspendare. Decizia a luat-o ieri Judecătoria Dej și poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.  ”Instanţa consideră că în prezenta cauză sunt îndeplinite cerinţele prevăzute de legiuitor, condamnarea prin prezenta sentinţă fiind de 1 an închisoare, inculpatul nu are antecedente penale şi şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii. În ceea ce priveşte persoana inculpatului, acesta este pensionar şi nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată, nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului. Instanţa are convingerea că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, inculpatul nu va mai săvârşi alte infracţiuni, fiind însă necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată, timp în care inculpatul îşi va putea îndrepta conduita prin respectarea unor măsuri de supraveghere şi obligaţii impuse de instanţă”, a motivat instanța.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu