Închide

Un șofer de Bolt din Cluj condamnat după ce și-a însușit telefonul pierdut de un pasager

Actualitate by Actual de Cluj - apr. 17, 2024 0 349

Un șofer de Bolt a fost condamnat ieri la închisoare pentru furt calificat, la Cluj, după ce și-a însușit telefonul mobil uitat de un pasager și găsit de un altul.

În fapt, în 21 octombrie 2022 în jurul orei 2 dimineața victima s-a deplasat cu autovehiculul condus de inculpat, un șofer care efectua curse în regim ride-sharing. Pe parcursul cursei, telefonul mobil al persoanei vătămate a căzut în interiorul autovehiculului și a fost însuşit ulterior de către șofer, care în fața anchetatorilor nu a recunoscut comiterea faptei dar le-a recunoscut ulterior în instanță. Din informaţiile puse la dispoziţie de societatea angajatoare a rezultat că inculpatul a fost persoana care a efectuat cursa cu care s-a deplasat persoana vătămată, iar acelaşi autovehicul a efectuat alte trei curse ulterior, în cursul aceleiași nopţi.

Unul dintre pasagerii preluați ulterior, citat ca martor în proces, care a efectuat o cursă cu acelaşi autovehicul două ore mai târziu, la ora 4.10, a declarat că pe parcursul cursei a găsit un telefon mobil de culoare albastru pe jos, în dreptul locului din spatele şoferului, pe care i l-a dat şoferului, iar acesta l-a pus în consola centrală a autovehiculului.

Șoferul a fost pus sub acuzare pentru infracțiunea de furt calificat. ”Instanţa reţine că bunul uitat de posesor sau deţinător într-un loc unde acesta ştie că l-a lăsat şi unde se poate întoarce oricând să-l reia nu este un bun pierdut, deoarece persoana vătămată nu a pierdut posesia sau detenţia lui, iar acţiunea de însuşire a unui asemenea bun de către acela care şi-a dat seama că bunul a fost uitat se circumscrie elementului material al infracţiunii de furt”, a reținut instanța în motivarea deciziei, consultată de actualdecluj.ro.
”În ceea ce privește latura subiectivă, inculpatul a acționat cu vinovăție în modalitatea intenției directe (…) întrucât inculpatul a prevăzut rezultatul faptei sale şi a dorit producerea acestuia, urmărind să își însușească telefonul aparţinând persoanei vătămate, în scopul îmbogățirii pe nedrept”.

În ceea ce privește gravitatea infracțiunii săvârșite, instanța a apreciat că aceasta are o gravitate relativ ridicată față de îndrăzneala de care a dat dovadă inculpatul. ”Pentru a raționa astfel, instanța are în vedere că infracţiunea săvârşită de inculpat, prin specificul ei, a relevat dispreţul pe care acesta îl manifestă faţă de proprietatea privată şi implicit faţă de relaţiile sociale privind proprietatea, posesia sau detenţia bunurilor mobile. De asemenea, modalitatea de comitere a faptei relevă o periculozitate suplimentară, inculpatul însuşindu-şi telefonul uitat de o clientă, după ce în prealabil i-a dat de înţeles martorei (pasagera care a găsit telefonul-n.red.) că îl va înapoia, astfel cum procedează mereu, situaţia fiind una frecventă”.
Referitor la prejudiciul cauzat persoanei vătămate, instanța a constatat că acesta este scăzut, inculpatul sustrăgând un telefon mobil evaluat de către persoana vătămată la suma de o mie de lei. De asemenea, instanța a reținut că prejudiciul cauzat a fost recuperat.

Șoferul, un bărbat de 29 deani, a fost condamnat la un an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat, cu suspendare pentru o perioadă de doi ani. Decizia a fost luată ieri de Judecătoria Cluj-Napoca și poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu