Închide

Un șofer care a omorât doi copii de 5 ani și 11 luni pe cel mai periculos drum din Cluj după ce a intrat pe contrasens într-o porțiune de drum drept, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare

ActualitateTop News by Actual de Cluj - sept. 19, 2022 0 1502

Un șofer care a provocat un grav accident de circulație pe cel mai periculos drum din Cluj, soldat cu decesul a doi copii după ce a intrat pe contrasens, a fost condamnat la închisoare cu suspendare, vineri.

Accidentul a avut loc în 27 aprilie 2019, în jurul orei 5 dimineața, pe DN1E60, cel mai periculos drum din Cluj după numărul de accidente grave și mortale înregistrate. Într-un moment de neatenție, când, după cum spune șoferul, s-a aplecat ca să ia o brichetă din torpedou, o mașină a intrat pe contrasens și s-a izbit de o alta, în care se aflau doi adulți și, pe bancheta din spate, doi copii, asigurați cu centură de siguranță și respectiv dispozitiv de tip scoică; cei doi copii au decedat în urma impactului.

Cei doi copii aveau vârstele de 5 ani și 11 luni. Anchetatorii au stabilit, pe baza mărturiei șoferului care a provocat accidentul, că acesta a ”efectuat alte activități care i-au distras atenția de la conducere (și-a întors privirea pentru a lua bricheta din suportul pentru cafea amplasat între cele două scaune din față ale mașinii, pentru a-și aprinde o țigară)”, moment în care a pătruns pe contrasens, intrând în coliziune frontală stânga cu autoturismul marca Ford, care era condus regulamentar din sensul opus de către persoana vătămată în vârstă de 20 ani, în acest autoturism aflându-se soțul persoanei vătămate, pe locul din dreapta faţă, și copiii acestora, minorii , în vârstă de 5 ani și respectiv 11 luni aflaţi pe bancheta din spate. În urma impactului dintre cele două autoturisme, maşina condusă de inculpat a ricoşat în afara părții carosabile, pe spațiul verde din partea dreaptă a sensului de mers Oradea — Cluj-Napoca , oblic față de axul drumului, cu fața spre partea carosabilă, în timp ce autoturismul marca Ford a fost proiectat în afara părții carosabile, în șanțul din partea stângă a sensului de mers. În urma coliziunii, minorii au suferit răni foarte grave, fiind transportaţi de urgenţă la spitalul din Huedin, însă din cauza politraumatismelor aceștia au decedat, iar corpurile acestora au fost transportate la Institutul de Medicină Legală din Cluj în vederea efectuării necropsiei.

Mama celor doi copii a suferit de asemenea răni foarte grave, iar aceasta a fost transportată de către un echipaj SMURD la Unitatea de Primire Urgențe din Cluj-Napoca, unde a fost diagnosticată cu politraumatism și numeroase fracturi, suferind mai multe intervenții chirurgicale la picior și la mână, având mai multe fracturi la nivelul corpului. Tatăl celor doi copii a fost rănit ușor, suferind mai multe contuzii, și nu a fost internat. Inculpatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, după care i-au fost recoltate probe biologice, iar persoanei vătămate i-au fost recoltate doar probe de sânge, aceasta neputând fi testată cu aparatul etilotest din cauza leziunilor pe care le suferise.

Accidentul rutier a avut loc la ora 5 dimineaţa, pe un sector de drum fără iluminat public, respectiv pe DN1 E60, la km. 534+172 m, în afara localităţii Poieni, drum în linie dreaptă precedat de o curbă uşoară la dreapta, cu carosabil uscat. Sectorul de drum era prevăzut cu câte o bandă de circulaţie pe fiecare sens de mers, separate prin marcaj longitudinal continuu şi nu existau indicatoare rutiere de restricţie.

Șoferul vinovat a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru ucidere din culpă și respectiv vătămare corporală din culpă, cu suspendare pe o perioadă de patru ani. Decizia a fost dată vineri de către Judecătoria Huedin și poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare, dar inculpatul și-a recunoscut integral faptele și a cerut ca judecata să se facă în procedură simplificată, cu recunoașterea învinuirii și reducerea pedepselor cu o treime.

Şoferul care a provocat aacidentul este din Bucureşti şi are 49 de ani. Mașina pe care o conducea, înmatriculată în Anglia, avea volan pe dreapta. Anchetatorii au stabilit că inculpatul a prevăzut posibilitatea accidentului, ”socotind fără temei că nu se va produce”. Aceștia au arătat că șoferul vinovat nu doar și-a coborât privirea de la drum pentru a-și lua bricheta din suportul de pahar, ci a și căutat-o. ”Inculpatul a prevăzut posibilitatea producerii accidentului, faţă de împrejurarea că acesta conducea autoturismul pe timp de noapte, în condiţii de vizibilitate redusă (drumul nefiind iluminat public) şi de oboseală (acesta arătând că tocmai se întorcea din Marea Britanie, cu intenţia de a ajunge în Bucureşti) şi cu toate acestea nu şi-a concentrat atenţia asupra drumului, preferând să-şi caute bricheta pentru a-şi aprinde o ţigară”, se arată în motivarea deciziei de condamnare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu