Închide

Un raport al Curții de Conturi publicat ieri arată că doar două aeroporturi din provincie au obținut profit în ultimii ani – cele din Iași și din Cluj. Infrastructura din Cluj e subdimensionată

Economie by Actual de Cluj - oct. 27, 2022 0 155

Un raport al Curții de Conturi publicat ieri arată că doar două aeroporturi din provincie au obținut profit în ultimii ani – cele din Iași și din Cluj. Infrastructura din Cluj, însă, e subdimensionată în raport cu fluxul de călători.

Astfel, arată raportul, în perioada 2014-2019, în cazul a opt dintre cele 11 aeroporturi regionale auditate, infrastructura disponibilă la nivelul terminalelor de pasageri a fost utilizată sub capacitate. Excepție au făcut aeroporturile din Craiova, Iași și Cluj-Napoca. ”La Craiova, au existat situații în care capacitatea de procesare a pasagerilor a fost depășită, infrastructura devenind subdimensionată, în principal la orele de vârf. La Iași, infrastructura aeroportuară a fost utilizată la capacitate maximă, iar la Cluj infrastructura aeroportuară a fost subdimensionată, raportat la evoluția traficului aerian înregistrat pe aeroport”, arată raportul.

Totodată, în cazul a cinci dintre cele 11 aeroporturi regionale – Oradea, Sibiu, Suceava, Iași, Cluj- ”patrimoniul a fost administrat și exploatat în mod performant, beneficiile implementării investițiilor creând premisele creșterii eficienței utilizării aeroporturilor și a atractivității acestora pentru beneficiari”, arată Curtea de Conturi.

Din punct de vedere financiar, în perioada 2014-2019, cele mai multe dintre aeroporturile regionale nu au putut să-și susțină activitatea din venituri proprii, fiind dependente de alocările financiare de la bugetele locale sau de stat. Doar aeroporturile din Iași și Cluj au înregistrat profit. De asemenea, începând cu anul 2019, aeroportul din Suceava a înregistrat profit, devenind independent din punct de vedere financiar.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu