Un proiect imobiliar cu 30 de case încurcă centura de ocolire cu piste de biciclete pe care o localitate de lângă Cluj-Napoca vrea să o amenajeze
ActualitateAdministrațieTop NewsUncategorizedUrbanism by Actual de Cluj - apr. 07, 2022 0 6399
Un proiect urbanistic, aflat în faza studiului de oportunitate, pentru construirea a circa 30 de case pe un teren de 2 hectare de la intrarea în comuna Chinteni a fost contestat de primarul localității, Lucia Magdalena Suciu, la ședința comisiei de urbanism a Consiliului Județean din 7 aprilie. Potrivit primăriței, propunerea încurcă noua centură de ocolire cu piste de biciclete, prevăzută în PUG-ul comunei, la profil de 12 metri, pe care administrația locală vrea să o facă de la intrarea în localitate, până în zona lacului din Chinteni nici nu aduce rezolvări ale problemelor cu utilitățile pentru zona respectivă. Specialiștii din comisia de urbanism a Județului au fost de acord cu obiecțiile ridicate de primărița din Chinteni și au votat nefavorabil proiectul. Aceștia au cerut proiectanților să studieze o zonă mai mare și să rezolve problemele de accesibiltate dar și pe cele ale utilităților, în conformitate cu planurile administrației locale.
Arhitecta Ana Gabriela Zarif de la biroul Specific Urban a solicitat avizul de oportunitate, la ședința comisiei de urbanism a Consiliului Județean din 7 aprilie, pentru un proiect (cu beneficiari privați – Szakacs Barna, Popa Daniel, Kelemen Elisabeta si Mercean Gabriel) de parcelare a unui teren de 2 hectare, situat la intrarea în localitatea Chinteni, și construirea a 32 de locuințe individuale, colective mici, deservite de o zonă de servicii.
Proiectanta a explicat că accesul la parcele unde se propune construirea se realizează din trei drumuri existente pe care beneficiarii doresc să le extindă și să le lărgească la profile de 9, respectiv 8 metri. „În urma extinderii tramei stradale existente și a completarii acesteia cu noile artere propuse, proprietarii vor ceda 3500 metri pătrați de tren în dommeniul public, urmând ca drumurile să fie realizate din fondurile publice ale Primăriei”, a arătat Ana Gabriela Zarif.
În discuție a intervenit primărița comunei, Lucia Suciu, care a ținut să critice proiectul, arătând că încurcă realizarea centurii de ocolire propusă prin PUG-ul comunei la profil de 12 metri (aceasta incluzând și piste de biciclete) dar și că va aduce o dezvoltare a unei zone rezidențiale de tip enclavă, cu parcele minuscule și construcții foarte mari. „E o suprafață în mijlocul unor tarlale. Această zonă de la intrarea în comună are diferențe de nivel și ar trebui tratată cu seriozitate maximă. Este inadmisibil să existe pretenția ca drumurile sau utilitățile să fie făcute din fondurile Primăriei. Totul este despre bani iar aceștia sunt puțini, obligația noastră ca administrație locală este să ne concentrăm cu prioritate pe zone compacte, deja construite. În plus ați intrat cu acest proiect pe centura de ocolire a Chinteniului prevăzută în PUG la profil de 12 metri și o obstrucționați pe o porține de 400 de metri. Dacă consultați celelalte documentații PUZ care s-au făcut în comună vedeați că studiază zone mult mai extinse”, a atras atenția Lucia Magdalena Suciu.
Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, dar și arhitectul șef Claudiu Salanță au fost în asentimentul obiecțiilor formulate de oficialul din comuna Chinteni. Aceștia au arătat că deja, vizavi de respectiva dezvoltare, pe partea dreaptă la intrarea în comună, comisia de urbanism a avizat un proiect imobiliar pe 35 de hectare. Chiar dacă proiectanții au arătat că în PUG-ul Chinteni centura de ocolire avea doar 9 metri, cei din comisie i-au contrazis și au arătat că este un drum cu 10 plus 2 metri care va include și piste de biciclete.
Arhitectul Radu Spânu, din comisie, a recomandat chiar regândirea proiectului cu o zonă mai înaltă spre drumul principal (patru etaje plus unul retras), deschisă față de pârâul Valea Chintăului, aflat în proximitate, în așa fel încât să rezulte o zonă spectaculoasă la intrarea în comună, concomitent cu realizarea drumului ocolitor, cu piste de biciclete, așa cum și-a asumat administrația din Chinteni, un fel de compensare pentru cei care vor investi aici.
În schimb, arhitectul Laszlo Tulogdy a arătat că deja comuna Chinteni este o alternativă la locuirea densă din Cluj-Napoca, astfel că locuirea colectivă n-ar trebui încurajată aici, mai ales că oamenii au posibilitatea să vină să locuiască, calitativ, mult mai aerisit decât în oraș.
În final, specialiștii din comisie s-au pronunțat că în forma prezentată proiectul nu este oportun și au recomandat proiectanților să revină cu un studiu pe o zonă extinsă, dar și să colaboreze cu administrația locală în așa fel încât noua propunere să aducă dezvoltarea zonei de la intrarea în comună, cu locuințe individuale, propunerea făcută de Radu Spânu nefiind susținută de ceilalți membri ai comisiei.