Închide

Un poet clujean la Festivalul European de Poezie din Marea Britanie

Cultură by Actual de Cluj - apr. 05, 2019 0 69

Un clujean la Festivalul European de Poezie din Marea Britanie, la sfârșitul acestei săptămâni.

La Londra se dă startul la finalul acestei săptămâni Festivalului European de Poezie, România e invitată pentru al doilea an consecutiv și este reprezentată de poetul clujean Cosmin Perţa, și de Robert Gabriel Elekes şi Simona Nastac, care se vor alătura celor peste 70 de autori din întreaga lume pentru trei evenimente în Londra şi Manchester.

Sâmbătă, 6 aprilie, la cunoscutul centru artistic Rich Mix din estul Londrei, cei trei poeţi români vor susţine lecturi tandem cu muzicianul francez Yekta, poetul şi criticul portughez Ricardo Marques şi scriitoarea şi criticul ceh Olga Stehlikova, în cadrul evenimentului central al Festivalului – The European Camarade. O zi mai târziu, în data de 7 aprilie, poeţii Robert Gabriel Elekes şi Cosmin Perţa vor susţine performance-uri de poezie în cadrul evenimentului Back into the Mouth de la Iklectik, spaţiu artistic ce promovează arta contemporană experimentală, urmând ca, pe 13 aprilie, poeta Simona Nastac să ia parte la evenimentul The European Camarade de la International Anthony Burgess Foundation din Manchester, unde va susţine o lectură tandem cu poetul britanic Scott Thurston.

Cosmin Perţa, poet, prozator şi eseist, a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Şi-a continuat studiile la Universitatea din Bucureşti, obţinând o diplomă de masterat în literatura contemporană şi titlul de doctor în litere cu o teză despre fantastic în literatura est-europeană. A publicat şase cărţi de poezie, două de povestiri, două romane, o monografie, un studiu şi o piesă de teatru. Poemele sale sunt traduse în 11 limbi. În presa românească şi în cea straină există peste 200 de cronici, recenzii şi referinţe la opera sa.

Robert Gabriel Elekes a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii „Transilvania” din Braşov, după care a urmat studii masterale de Limba şi Literatura Germană şi un doctorat în Filologie, având ca temă opera scriitorilor germani din România anilor ’70 – ’80. Poet, performer şi cadru universitar, a debutat cu volumul de poezie „aici îmi iau dinţii-n spinare şi adio” (2015), pentru care a primit Premiul pentru debut la cea de-a 14-a ediţie a Zilelor „Iustin Panţa” de la Sibiu şi Premiul Naţional „Mihai Eminescu” pentru debut.

Simona Nastac este curator, critic de artă şi poet. A studiat Istoria şi Teoria Artei la Bucureşti şi are un Master în Creative Curating Contemporary Art la Goldsmiths University, Londra. A curatoriat expoziţii şi evenimente la Londra, Seul, Praga, Sankt Petersburg, Shanghai, Cluj şi Bucureşti şi a publicat articole de specialitate în presa românească şi internaţională. Între iunie 2006 – decembrie 2013 a coordonat programele de arte vizuale, rezidenţă, literatură, arhitectură şi design la ICR Londra. În 2017 a câştigat premiul de debut în poezie „Alexandru Muşina – Regele dimineţii” şi a publicat volumul „Culoarea deprimantă a mierii” la editura Tracus Arte, Bucureşti. A susţinut lecturi publice la Poeţi la Meru (Iaşi), Tranzit Iaşi, Tramvaiul 26 (Bucureşti), Tipografia (Braşov) şi Rich Mix (Londra).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare