Închide

Un parlamentar clujean vrea o lege a zilelor de muncă transformate în zile libere. Care sunt condițiile

Politica by Actual de Cluj - iun. 04, 2014 0 216

Un parlamentar clujean social-democrat inițiază un proiect de lege care să statueze faptul că zilele de muncă aflate între două zile libere prin lege devin și ele zile libere – cum e când între Paște și ziua de 1 Mai intervine o zi de muncă, după cum a fost în acest an.

Cornel Itu e deputat în Parlamentul României din partea PSD și explică necesitatea acestui proiect de lege: „În fiecare an, Guvernul României emite hotărâri pentru acordarea unor zile libere care să facă o punte între sărbătorile legale prevăzute de Codul Muncii şi zilele de repaus săptămânal, adică sâmbăta şi duminica. Acest lucru se petrece în situaţiile în care Crăciunul sau Paştele cad, de exemplu, într-o zi de joi sau marţi.  Cu toate că s-a statuat deja, ca practică, acordarea de zile libere legale ca punte pentru crearea unor mini-vacanţe în sectorul bugetar, iar stabilirea unui calendar de maximă predictibilitate este lipsită de costuri, există în continuare un vid legislativ în această materie.  Având în vedere acest aspect, am propus crearea unui cadru legislativ cuprinzător, prin completarea Codului Muncii, care să reglementeze, la nivel general, pentru sectorul bugetar, acordarea zilelor libere care fac puntea între zilele de sărbătoare legală şi zilele de repaus săptămânal”.

foto Ovidiu Sălăjan

foto Ovidiu Sălăjan

Pornind de la situaţiile concrete în care Guvernul României a emis hotărâri pentru acordarea unor zile libere suplimentare celor prevăzute de Codul muncii, Itu propune ca în cazurile în care intervalul de timp dintre zilele de sărbătoare legală, din timpul unei săptămâni, şi zilele de repaus săptămânal este de 24 de ore, acestea să fie considerate de drept zile nelucrătoare.

România se află la mijlocul clasamentului statelor UE în ceea ce priveşte zilele de sărbătoare legală, alături de Germania şi Belgia, cu 12 zile. „În funcţie de anul calendaristic, nu rare sunt situaţiile în care un procent semnificativ din zilele de sărbătoare legală coincid cu zilele de repaus săptămânal, astfel cetăţenii nu beneficiază de drepturile lor legale”, spune Itu, care exemplifică cu situația din acest an: dintre  cele 12 zile de sărbătoare legală, 3 coincid cu zilele de repaus săptămânal – prima zi de Paşti, 20 aprilie (duminica); prima zi de Rusalii, 8 iunie (duminica) şi Sfântul Apostol Andrei, 30 noiembrie (duminica). „Prin adoptarea acestui proiect de lege, se vor compensa şi zilele de sărbătoare legală ce cad la sfârşitul săptămânii, sâmbăta sau duminica. Totodată, stabilirea ”mini-vacanţelor” prin lege va crea un calendar previzibil, necesar operatorilor de turism, având ca efect stimularea acestui sector important pentru economia românească”, spune Itu.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags