Medicii din Cluj sunt susținuți de deputatul de Buzău, Emanuel Ungureanu. Împreună cu pacienți tratați (sau infectați cu bacterii), dar și cu un medic urolog, protestatarii militează pentru începerea construcției unui corp de clădire pe terenul în care Centrul de Transplant Multiorgan trebuia realizat.

„Ne-am întors după două săptămâni la protestul pentru un spital nou – pentru a scoate din mizerie o instituție medicală cu care ne lăudăm în Cluj în comunicate de presă, despre care scrieți că aduce minuni în viața unor oameni… în spatele meu sunt pacienți care au fost operați acolo, în stânga mea este unul dintre medicii care lucrează acolo, doar că acel spațiu este un pod! Și aici, în spatele nostru, este o junglă. În această junglă promit de ani de zile autoritățile că vor face un spital. În realitate, însă, zilele trec…”, a atras atenția Emanuel Ungureanu.

În cinci ani medicii de la ICUTR au operat circa 25.000 de pacienți într-un pod, iar mulți pacienți au ajuns să aibă infecții care să-i omoare, susține medicul Mihai Suciu, medic specialist urolog.

„Nu acuz pe cineva, dar noi în ăștia 5 ani am operat undeva la 25.000, poate 30.000 de pacienți. Am avut oameni… îi știu pe cei care mi-au murit, poate care au murit din anumite boli sau infecții sau altceva. Cazurile astea un doctor le duce toată viața cu el, le ține minte și uneori visează noaptea că ar fi putut face ceva mai mult (…) Împreună, cu un hârleț și o lopată, noi făceam un spital, cu mâna noastră, doctori și asistente. Eu am crezut că încă mai sunt oameni în țara asta… dar nu se poate așa ceva”, a relatat medicul Mihai Suciu.

De cealaltă parte, conducerea Consiliului Județean Cluj, protestează și ea de ochii lumii pentru ca Ministerul Sănătății să urgenteze finanțarea Centrului de Transplant din Cluj, un proiect de peste 160 de milioane de euro. Acesta nu a apărut pe lista finanțărilor din PNRR destinată modernizărilor de spitale din România, la fel ca și Spitalul de Copii, un alt proiect al CJ Cluj, plănuit în Borhanci.

Săptămâna acesta, Alin Tișe, președintele CJ Cluj, a anunțat public, la Napoca FM, că proiectele noilor unități medicale din Cluj vor primi finanțare.

ȚVă dau o informație în premieră. În curând, o să vedeți, o să avem și finanțarea cel puțin pentru o perioadă de 1-2-3 ani, depinde cât vom putea lucra, finanțarea de care vă spuneam legată de Spitalul de Copii. În curând o să vă pot anunța că avem și această finanțare despre care vorbeam acum câteva luni.  Știți prea bine că acum câteva luni, Spitalul Monobloc de Copii nu a primit finanțarea pe PNRR și noi am rămas cu spitalul pentru a primi finanțarea pe altă axă și v-am spus atunci că durează câteva luni. În sfârșit, acum este ordonanță în dezbatere publică și prin aceasta și prin procedurile ministeriale, ceea ce va fi o mare realizare pentru Cluj, să ai atât spital de adulți la standarde europene, respectiv Spitalul Regional de Urgență, dar să ai și spital de copii la standarde europene, dar care va fi un spital al țării. Vom avea două spitale moderne, comparabile cu orice spital din această lume. Centrul de Transplant deocamdată nu are finanțare și sperăm, pentru că noi am cerut ministerului să preia pe cheltuiala lui și acest centru de transplant pentru că este inadmisibil să funcționeze într-un pod – eu sunt total de acord cu oamenii de acolo, eu am și cerut să preluăm noi institutul în subordinea noastră – și nu mă las până când nu vom obține finanțare și pentru acest spital. De ce? Pentru că nu este un simplu centru de transplant, ci acesta va prelua secțiile de chirurgie atât de la Spitalul de Pneumoftiziologie, cât și de la Spitalul de Boli Infecțioase, cât și de la actualul Institut de Transplant, tot ce înseamnă actualmente operații pe cele patru organe: ficat, plămâni, inimă și rinichi. De la Institutul Inimii, la fel, ar putea prelua o parte din operații. Deci tot ce înseamnă operații, nu numai transplantul în sine. Se fac astăzi operații în vreo patru locuri”, a declarat Tișe la Napoca FM.

sursă foto: Mihai Suciu/Facebook