Închide

Un laureat cu premiul Nobel, vocal critic al lui Trump, primește titlul de Doctor Honoris Causa la Cluj

Educaţie by Actual de Cluj - apr. 29, 2025 0 129

Un laureat cu premiul Nobel cunoscut pentru pozițiile sale vocale față de președintele SUA Donald Trump și politicile sale economice primește titlul de Doctor Honoris Causa la Cluj.

La propunerea Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), universitatea ”Babeș-Bolyai” decernează titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Joseph E. Stiglitz, de la Columbia University, din New York. Stiglitz este laureat al Premiului Nobel pentru Economie și este recunoscut internațional pentru contribuțiile sale în domeniul economiei și al politicilor publice. Ceremonia oficială de decernare a titlului e programată pentru 8 mai la ora 11, în Aula Magna a universității.

Joseph E. Stiglitz s-a născut în Gary, Indiana, în 1943. Absolvent al Colegiului Amherst, și-a luat doctoratul la MIT în 1967, a devenit profesor titular la Yale în 1970, iar în 1979 a primit Premiul John Bates Clark, acordat bienal de Asociația Economică Americană economistului sub 40 de ani care a adus cea mai semnificativă contribuție în domeniu. A predat la Princeton, Stanford, MIT și a fost profesor Drummond și membru al Colegiului All Souls din Oxford. În prezent, este profesor universitar la Universitatea Columbia din New York, unde este, de asemenea, fondatorul și co-președinte al Inițiativei pentru Dialog Politic al universității. De asemenea, este economist-șef al Institutului Roosevelt. În 2001, a primit Premiul Nobel pentru economie pentru analizele sale asupra piețelor cu informații asimetrice și a fost autor principal al Raportului din 1995 al Grupului Interguvernamental de Experți privind Schimbările Climatice, echipă care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2007. În 2011, revista Time l-a numit pe Stiglitz una dintre cele mai influente 100 de persoane din lume.

Stiglitz a fost membru al Consiliului Consilierilor Economici între 1993 și 1995, în timpul administrației Clinton, și a ocupat funcția de președinte al consiliului între 1995 și 1997. Apoi a devenit economist-șef și vicepreședinte senior al Băncii Mondiale între 1997 și 2000. În 2008, președintele francez Nicolas Sarkozy i-a cerut să prezideze Comisia pentru Măsurarea Performanței Economice și a Progresului Social, care și-a publicat raportul final în septembrie 2009 (publicat sub titlul „Mismeasuring Our Lives”).

Stiglitz a contribuit la crearea unei noi ramuri a economiei, „Economia Informației”, explorând consecințele asimetriilor informaționale și fiind pionier în concepte esențiale precum selecția adversă și hazardul moral, care au devenit acum instrumente standard nu numai ale teoreticienilor, ci și ale analiștilor de politici. A adus contribuții majore la macroeconomie și teoria monetară, la economia dezvoltării și teoria comerțului, la finanțele publice și corporative, la teoriile organizării industriale și a organizării rurale, precum și la teoriile economiei bunăstării și ale distribuției veniturilor și bogăției.

Stiglitz este un critic vocal al politicilor economice și de guvernare promovate de Donald Trump. Relația dintre cei doi nu este una antagonică pe plan ideologic și profesional. Stiglitz a criticat în mod repetat politicile economice ale administrației Trump, în special reducerea taxelor pentru cei bogați – pe care Stiglitz o consideră inechitabilă și generatoare de inegalitate, dar și reglementările financiare relaxate – care, potrivit lui, au crescut riscurile în sistemul economic, și naționalismul economic și protecționismul – Stiglitz este sceptic față de războaiele comerciale promovate de Trump, considerându-le contraproductive.

În articole și interviuri, Stiglitz a descris administrația Trump ca fiind ”periculoasă pentru democrație” și a susținut că politicile acesteia au dus la o adâncire a inegalităților economice și sociale în SUA. Stiglitz a condamnat decizia lui Trump de a retrage SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, calificând-o drept un pas major către transformarea țării într-un ”stat paria”. El a subliniat că SUA, ca unul dintre cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor, are o responsabilitate morală și economică în combaterea schimbărilor climatice. ​

În 2024, Stiglitz s-a alăturat unui grup de 23 de economiști laureați ai Premiului Nobel care au semnat o scrisoare deschisă în sprijinul planului economic al candidatei democrate Kamala Harris, considerându-l „mult superior” celui al lui Trump. Aceștia au avertizat că un al doilea mandat al lui Trump ar putea destabiliza economia americană și ar agrava inegalitățile sociale. ​

În februarie 2025, Stiglitz a declarat că politicile comerciale ale lui Trump, în special tarifele vamale impredictibile și lipsa respectului pentru statul de drept, transformă SUA într-un „loc înfricoșător pentru investiții” (a scary place to invest) și ar putea declanșa stagflație — o combinație periculoasă de inflație și stagnare economică. El a subliniat că aceste politici creează incertitudine, descurajează investițiile și pot duce la creșterea ratelor dobânzilor, afectând negativ economia globală. ​

Foto Columbia University

Nici un comentariu

Scrie un comentariu