Închide

Un elev din Cluj a obținut o medalie de bronz la olimpiada internațională de astronomie, care se încheie mâine în Beijing

Educaţie by Actual de Cluj - nov. 13, 2023 0 148

Un elev din Cluj a obținut o medalie de bronz la olimpiada internațională de astronomie, care se încheie mâine în Beijing.

În total până acum bilanțul pentru delegația României la competiție numără o medalie de aur, două de argint și două de bronz. Aceasta e a 27-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și are loc la Beijing, în perioada 6-14 noiembrie.
Echipa României a fost formată din cinci elevi, trei juniori și doi seniori, respectiv un elev invitat special, medaliat cu aur la ediția anterioară, conform regulamentului olimpiadei.

România a obținut următoarele rezultate:
Medalie de aur, premiul special pentru cel mai bun concurent la proba teoretică și învingător absolut, Dragomir Andrei-Darius, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București, clasa a 12-a (senior);
Două medalii de argint:
– Mendelsohn Mendel Emanuel, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București, clasa a 11-a (senior);
– Ciocârlan David, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București, clasa a 11-a (invitat senior);
Două medalii de bronz:
– Bichir Teodor, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București, clasa a 10-a (junior);
– Pașca Nectarie, Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, județ Cluj. Clasa a 10-a (junior);
Un certificat de participare:
Palaghianu David, Colegiul Național Ștefan Cel Mare, Suceava, clasa a 9-a (junior).

Olimpiada a inclus trei probe: una teoretică de patru ore, care a presupus rezolvarea a 5 până la 7 probleme de astronomie, în funcție de categoria la care s-a participat – junori sau seniori, o probă practică de observare a cerului noaptea, pe hartă mută și cu ajutorul telescopului, cu o durată de 30 de minute, respectiv 20 de minute pentru fiecare participant, și respectiv o probă practică de analiză de date, care a presupus interpretarea de date din observații realizate pentru meteoriți, asteroizi și stele, respectiv construcții de grafice pe baza datelor tabelare în diverse coordonate, cerințele fiind cuprinse în câte două probleme lungi pentru fiecare categorie – juniori sau seniori.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu