Închide

Un clujean muncește aproape 12 ani ca să-și cumpere un apartament. Un brașovean doar 10, iar un giurgiuvean puțin peste 5 ani. Iar ”Noua Casă” va îngreuna și mai mult situația

Economie by Actual de Cluj - iul. 24, 2020 0 793

Cu salariile ușor diminuate din cauza pandemiei și pe o piață imobiliară în efervescență mai ales din cauza programului guvernamental ”Noua Casă”, un român va trebui să lucreze mai mult pentru a-și cumpăra un apartament.

HotNews a analizat 21 de capitale de județ din România, pe baza datelor privind salariile nete (transmise de Institutul Național de Statistică) și a prețutilor comunicate de imobiliare.ro. Clujul rămâne orașul cel mai scump, unde pentru un apartament de 60 de metri pătrați ar trebui să lucrezi aproape 12 ani pentru a-l putea achiziționa. Cu câteva luni mai mult decât cu un an în urmă. Vestea proastă e că apartamentele se vor scumpi, spun specialiști care nu au interese în domeniul imobiliar.

Iată graficul cu numărul de ani necesari pentru achiziția unui apartament de două camere cu o suprafață de 60 de m.p. în aprilie 2020 (click pentru a-l mări):

Mai jos, numărul de ani necesari pentru aceeași achiziție în aprilie 2019:

Situația în reședințele de județ – apartamente de vânzare

La fel ca în cele trei luni anterioare, niciunul dintre marile centre regionale ale țțării nu a intrat, în T1 2020, în clasamentul orașelor cu cele mai mari scumpiri pe segmentul apartamentelor. Astfel, cea mai mare majorare de prețț din perioada analizată, respectiv 8,5%, a avut loc în Zalau, pâna la o medie de 760 de euro pe metru patrat util – capitala județului Salaj ieșind, în urma acestei evoluțții, din clasamentul orașelor cu cele mai ieftine apartamente, arată un raport al imobiliare.ro, consultat de HotNews.ro.

 

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu