Un clujean face ani grei de pușcărie pentru șantaj în formă continuată pentru o pereche de ochelari de câțiva euro
Actualitate by Actual de Cluj - mai 13, 2025 0 108

Un clujean face ani grei de pușcărie pentru șantaj în formă continuată pentru o pereche de ochelari cu valoare infimă.
Bărbatul a fost trimis în judecată în 11 octombrie anul trecut iar sentința a venit în urmă cu câteva zile, trei ani și șase luni de închisoare pentru șantaj în formă continuată și nu mai puțin de trei ani de închisoare pentru tentativă la tâlhărie, cele două pedepse fiind contopite de instanță în patru ani și șase luni, în regim de detenție.
Ce s-a întâmplat: în 26 august anul trecut fiul victimei din dosarul penal l-a transportat pe inculpat cu autoturismul său, acesta uitându-şi sau lăsându-şi în autoturismul martorului o pereche de ochelari cu ramă de culoare roșie. Martorul a arătat că inculpatul a încercat să-i vândă tot felul de lucruri însă nu acceptat şi ulterior a fost sunat de mai multe ori de acesta dar nu i-a mai răspuns la telefon deoarece nu a vrut să mai aibă de a face cu el.
După două zile, în jurul orei 13.30, inculpatul s-a deplasat la locul de muncă al persoanei vătămate, unde a căutat-o prin intermediul unor colegi solicitându-i să stea de vorbă. Cu această ocazie, inculpatul i-a spus că fiul ei îi datorează o pereche de ochelari care valorează 280 de euro şi folosind un ton ridicat şi nervos – strigând la răstindu-se la persoana vătămată după cum au arătat anchetatorii – dar şi cuvinte şi gesturi agresive, i-a cerut acesteia suma de 280 de euro pretins datorată de fiul ei în contul ochelarilor. Pe lângă conduita verbală şi gestuală agresivă, inculpatul a şi amenințat-o pe persoana vătămată cp dacă nu-i va da acea sumă de bani, va spune colegilor săi de muncă faptul că fiul ei a făcut pușcărie. ”Gesturile, mimica, tonul şi cuvintele folosite de inculpat i-au produs persoanei vătămate o reală stare de temere, stare observată de martorul (…) astfel că aceasta a acceptat să-i remită la acel moment inculpatului suma de 900 lei i-a remis acestuia suma de 900 de lei”, se arată în actele de la dosar, consultate de actualdecluj.ro.
Martorul a declarat că i-a observat pe cei doi în curtea societății, persoana vătămată fiind foarte speriată şi tremura şi i-a spus ”i-am dat 900 de lei că mă tot amenință pentru o pereche de ochelari”. Martorul i-a spus inculpatului să-i restituie banii persoanei vătămate însă acesta i-a spus să nu intervină între ei.
După acest episod, persoana vătămată i-a relatat fiului ei ce s-a întâmplat şi acesta i-a spus că nu trebuia să-i dea bani inculpatului deoarece a găsit în mașină ochelarii despre la care făcea acesta referire şi erau din plastic, fără valoare. În 6 septembrie anul trecut inculpatul i-a transmis martorului (…) un mesaj în care îi cere să-i plătească ochelarii de 280 de euro, în caz contrar va recupera banii de la părinții săi. În mesaj, inculpatul îi comunică martorului că o va căuta pe mama sa acasă pentru a-i da banii şi dacă nu o găsește acasă o va căuta la locul de muncă de la fabrică.
La aceeași dată inculpatul s-a deplasat din nou la locul de muncă al persoanei vătămate unde l-a abordat pe martorul (…) întrebându-l dacă persoana vătămată se află la muncă. Martorul a anunțat-o pe persoana vătămată că o caută un bărbat cu frizură în creastă, moment în care a observat că starea femeii se schimbă, aceasta devenind vizibil panicată şi spunându-i că nu trebuia să-i spună acelui bărbat că este la serviciu.
Persoana vătămată a ieșit afară pentru a discuta cu inculpatul şi atunci acesta, folosind același ton şi gesturi agresive i-a spus că trebuie să-i mai dea suma de 400 de lei. Limbajul, tonul şi gesturile agresive ale inculpatului i-au produs persoanei vătămate o stare accentuată de temere şi teroare, astfel că de frică să nu fie agresată s-a închis în laboratorul său si a apelat numărul de urgență 112 solicitând intervenția poliției la faţa locului.
Martorul a arătat că a observat că inculpatul se manifesta nervos, agitat, gesticula agresiv din mâini, spunându-i persoanei vătămate ”mie să îmi dai banii că dacă nu îţi arăt eu ţie”, făcând referiri şi la familia persoanei vătămate. A arătat că inculpatul a ridicat mâna înspre persoana vătămată şi deși nu știe dacă a intenționat să o lovească, a observat că gesturile sale au speriat-o pe persoana vătămată, aceasta începând să plângă. Martorul a precizat că deoarece inculpatul devenea tot mai agresiv faţă de persoana vătămată, i-a cerut să părăsească incinta societății în caz contrar va anunța organele de poliție.
Persoana vătămată a arătat că în 7 septembrie s-a prezentat cu perechea de ochelari la sediul poliției şi a predat-o ofițerului de poliţie, temându-se că inculpatul îl va căuta şi agresa pe fiul său. Ulterior, inculpatul s-a prezentat la sediul poliţiei într-o altă chestiune judiciară, moment în care agentul de poliţie l-a întrebat dacă îi aparţin ochelarii care se aflau în biroul agenţilor de ordine publică şi la răspunsul afirmativ al acestuia i-a restituit. Conform descrierii făcute de martor și de persoana vătămată ochelarii erau confecţionaţi din plastic, cu lentile transparente şi ramă de culoare roşie, aceştia fiind identici cu cei comercializaţi în mediul on-line pe site-ul Industrie Otitche Italiane, contra sumei de 10,90 euro.
În ceea ce privește infracţiunea de tentativă la tâlhărie, s-a reținut în actul de sesizare că în 10 septembrie la ora 6.40 în timp ce persoana vătămată se afla în faţa blocului a fost abordat de către inculpat, care i-a cerut suma de 50 de lei, pentru a-şi cumpăra o țuică. Persoana vătămată i-a spus inculpatului că nu are bani la el, moment în care acesta a devenit brusc agresiv, ameninţându-l că dacă nu îi dă cei 50 de lei îi dă o palmă de îl pune la pământ. Agresivitatea spontană a inculpatului l-a speriat într-atât pe persoana vătămată, încât acesta a izbucnit în plâns şi a fugit spre scara blocului, strigând după ajutor.
În sprijinul persoanei vătămate a ieşit o femeie, care observase scena de la geamul bucătăriei apartamentului său situat la parterul blocului şi care a auzit amenințările proferate de inculpat. Martora a confirmat că inculpatul i-a cerut vecinului său 50 de lei şi când acesta i-a spus că nu are bani, l-a amenințat spunându-i că dacă nu îi dă banii solicitați îi dă o palmă de îl trântește la pământ. Martora a arătat că persoana vătămată era speriată şi plângea şi că împreună cu soțul ei au ieșit din bloc și i-au cerut inculpatului să-l lase în pace iar inculpatul a plecat dar înainte i-a amenințat şi pe ei spunându-le ”lasă că ne vedem noi pe afară”. Martora a arătat că această amenințare i-a cauzat o stare de temere deoarece îl cunoaște pe inculpat, ştie că este violent, că a făcut pușcărie dar nu dorește să formuleze plângere prealabilă pentru infracțiunea de amenințare.
Fiind audiat, inculpatul a declarat că nu a șantajat-o pe persoana vătămată, ci doar i-a cerut suma de bani ce reprezintă contravaloarea ochelarilor de soare, nu a amenințat-o pe persoana vătămată, așa vorbește el mai tare. ”Versiunea inculpatului cu privire la modul de desfășurare a evenimentelor este contrazisă de declarațiile persoanei vătămate ce afirmă că acesta a constrâns-o să îi remită suma de 280 euro, sens în care acesta s-a prezentat la locul său de muncă, prima dată singur iar a doua oară însoțit de încă o persoană și a strigat la persoana vătămată, a folosit un limbaj injurios, i-a spus că o să le spună colegilor acesteia că fiul ei a fost în pușcărie, respectiv că dacă nu îi dă suma de bani solicitată se va răzbuna”, a precizat instanța.
”Evaluând acțiunea de constrângere exercitată de inculpat asupra persoanei vătămate, astfel cum a fost reținută mai sus, instanța constată că a fost aptă să producă o stare de temere, ținând cont și de faptul că inculpatul este o persoană cu o aparență fizică impunătoare, persoana vătămată cunoscând și antecedența penală a acestuia, aceste aspecte fiind de natură să inspire victimei temerea că aceasta sau o altă persoană apropiată ei va suporta un rău.
Mai departe, instanța reține că probatoriul administrat relevă faptul că ochelarii de soare a căror valoare a fost indicată de către inculpat persoanei vătămate ca fiind de 280 euro sunt identici cu ochelarii de soare comercializați în mediul on-line pe site-ul Industrie Otitche Italiane cu suma de 10,90 euro”.
Din analiza fișei de cazier judiciar faptul că inculpatul a suferit numeroase condamnări anterioare, pentru o varietate de infracțiuni respectiv furt calificat, fals de monedă sau alte valori, act sexual cu un minor, trafic de persoane, infracțiuni la regimul rutier, din executarea ultimei pedepse cu închisoarea fiind liberat condiționat în 14 mai anul trecut, cu un rest de executat de 88 de zile închisoare.
Instanța a aplicat o pedeapsă pentru infracțiunea de șantaj în formă continuată între limitele de pedeapsă de 3 ani la 7 ani și 10 luni închisoare, respectiv pentru infracțiunea de tentativă la tâlhărie între limitele de pedeapsă de 2 ani la 7 ani închisoare. ”Având în vedere că deși inculpatul a fost condamnat în mod continuu începând cu anul 1997 și până în prezent la pedepse cu închisoarea, fiind liberat condiționat de patru ori iar acesta în continuare a înțeles să reitereze un comportament infracțional la numai trei luni de la momentul la care a fost pus în libertate, instanța constată că scopul preventiv al pedepselor anterioare nu a fost atins, fiind necesară condamnarea inculpatului la o pedeapsă cu închisoarea orientată către mediul limitelor speciale ale pedepsei, iar nu către minimul acesteia”, a arătat instanța. Astfel, Judecătoria Turda l-a condamnat pentru șantaj la 3 ani și 6 luni închisoare iar pentru tentativă la tâlhărie – la trei ani de închisoare, plus o serie de pedepse complementare. Având în vedere că faptele pentru care a fost condamnat inculpatul au fost comise sub forma de pluralitate a concursului de infracțiuni, instanța a aplicat pedeapsa cea mai grea la care a adăugat un spor de o treime din cealaltă pedeapsă, rezultând 4 ani și 6 luni închisoare, în regim de detenție.
Decizia, luată în urmă cu câteva zile, în 9 mai, e atacabilă cu apel în zece zile de la comunicare.