Închide

Un clujean cu deficienţe de vedere şi prietenul său parcurg Transfăgărăşanul pe bicicletă în tandem. Care e mesajul

ActualitateSocialTop News by Kristina Reştea - iun. 27, 2017 1 894

Doi Andrei se pregătesc să treacă, pe bicicletă, Transfăgărăşanul. Pe o bicicletă. „De ce tandem? În primul rând, pentru că unul din noi nu poate distinge drumul. Astfel, pe lângă spiritul de echipă necesar, este nevoie și de o încredere absolută în partener”, explică echipa „Doi la pedale”. Dar să detaliem provocarea: clujeanul Andrei Hațegan, cu gravă deficiență de vedere, și prietenul său Andrei Niculescu vor parcurge în perioada 10-12 iulie traseul Curtea de Argeș – Cluj-Napoca, via Transfăgărășan, pe o bicicletă în tandem, pentru a atrage atenția asupra integrării persoanelor cu dizabilități în societatea românească, anunţă reprezentanţii echipei. Cei doi pornesc la drum în calitate de EcoAmbasadori Electric Castle, festivalul de la Bonțida, care are loc anul acesta în perioada 12-16 iulie. EC Festival a lansat de câteva ediţii provocarea de a călători până la Bonțida cu bicicleta, parte din programul mai amplu de promovare a ecologismului în rândul zecilor de mii de participanți.

Echipa celor doi Andrei prieteni, denumită „Doi la pedale”, şi-a propus să parcurgă 400 km, cu o diferență de nivel de 5.000 m, în circa 2 zile și jumătate. Cei doi prieteni au început antrenamentele și au ajutor şi din partea unor instructori profesioniști. “Pasionat de ciclism și de natură, din cauza unei boli genetice am renunțat la sportul pe două roți: îmi pierd vederea încet, dar sigur. Andrei a dorit să mă mobilizeze și să mă reapuc de sport și mi-a propus să devenim EcoAmbasadori la ElecticCastle. Ideea mi s-a părut super și cred eu că este o modalitate bună să atragem atenția barierelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în România. Sper ca acest eveniment să fie doar începutul unui șir lung de evenimente care sa aducă laolaltă diferite categorii sociale”, spune Andrei Hațegan. Tânărul e programator într-o companie IT din Cluj şi suferă de retinopatie pigmentară, o boală genetică și ereditară, care duce la pierderea treptată a vederii. „În primul rând am vrut să transmit că şi persoanele cu dizabilităţi pot să facă sport. Poate au nevoie de un pic de ajutor, dar pot să facă asta. Cât despre problemele cu care se confruntă la noi persoanele cu dizabilităţi, aceste sunt peste tot. Oamenii sunt puţin educaţi în privinţa asta, nu prea ştiu cum să reacţioneze, când să te ajute sau când nu e cazul. E nevoie de mai multă educaţie, în general”, spune Andrei. Nici pentru el nu a fost uşor să îşi reia activităţile sportive, dar, cu noua experienţă, vrea să le transmită celorlalţi mesajul că se poate. „Am început să am aceste probleme de multă vreme, cam de nouă ani şi abia de un an am reuşit să accept situaţia. Ideea participării la acest drum a venit de la Andrei (Niculescu), care a văzut anunţul celor de la EC. Noi suntem fani Electric, am participat la toate ediţiile, aşa că până la urmă am intrat în proiect. Sala de fitness Bamboo ne-a oferit un program de o lună, cu antrenor, iar de vineri facem câteva ture în ţară – o să pedalăm la Sebeş, Sibiu, mergem la Arpaşu, la o plantare de copaci”, povesteşte Andrei pentru Actualdecluj.ro. Planul de a parcurge drumul de 400 de km e fezabil, sunt convinşi cei doi. „Ultima dată când am făcut un drum atât de lung a fost acum 5 ani, când am parcurs 130 km într-o zi. Nu ne e foarte frică de Transfăgăraşn, dar e o provocare foarte mare”, admite Andrei Haţegan.

Sursa foto: Doi la pedale

 

În plus față de semnalul de alarmă pe care doresc să îl tragă cu privire la integrarea persoanelor cu dizabilități, cei doi au ales să sprijine două asociații, Asociația Tandem, dedicată integrării persoanelor nevăzătoare, și Cu Verdele-n Sus, cu activități în domeniul protejării mediului.  „Am pornit în ideea de a fi EcoAmbasadori şi am văzut că lumea s-a mobilizat şi a reacţionat foarte bine. Bicicleta cu care mergem noi o primim de la Asociaţia Tandem din Bucureşti, care are un proiect de a cumpăra în jur de 20 de biciclete pentru a le dona unor şcoli. Aşa că ne-am gândit să sprijinim şi noi această cauză. De asemenea, susţinem şi Cu Verdele-n sus pentru plantarea de copaci”, completează Andrei despre cauzele pentru care pedealează. Mai multe detalii despre evoluţia drumului şi despre cum puteţi sprijini cauzele găsiţi pe pagina de Facebook Doi la pedale.

Un comentariu

  1. incredibil! nu credeam ca primaria Cluj poate emite autorizatie pentru sodomiti, intr-o tara crestina! rusinos, tocmai ati pierdut un alt vot domnule Boc!

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.