Închide

Un clujean a obținut achitarea în procesul penal în care era acuzat de conducere sub influența drogurilor, în apel, după ce fusese condamnat pe fond, sentința e definitivă

Actualitate by Actual de Cluj - mai 21, 2025 0 90

Mai rar, un clujean a obținut achitarea în procesul penal în care era acuzat de conducere sub influența drogurilor, în apel, după ce fusese condamnat pe fond.
Azi Curtea de Apel Cluj a dispus rejudecarea cazului și l-a achitat pe șofer pentru infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului, decizia fiind definitivă.
Să menționăm că înșiși procurorii au atacat decizia cu apel, cerând desființarea sentinței penale și achitarea inculpatului, apreciind că există un dubiu în ceea ce privește elementele constitutive sub aspectul stabilirii, dacă substanțele care au fost depistate doar în proba de urină au influențat și inculpatul se afla sub influența substanțelor psihoactive în momentul în care a fost depistat în trafic. ”În prezent cauză, din probele aflate la dosar rezultă că substanțele psihoactive au fost depistate doar în urină, iar probele biologice au fost distruse, astfel încât nu s-ar mai putea readministra o probă de specialitate, neputându-se reține, dincolo de orice dubiu, că inculpatului i-ar fi fost afectată capacitatea de a conduce”, au arătat anchetatorii.
La rândul său inculpatul a cerut achitarea nefiind îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru a dispune condamnarea sa.
Analizând hotărârea atacată prin prisma motivelor de apel formulate, a actelor şi lucrărilor dosarului, precum şi a dispoziţiilor legale în materie, Curtea  de Apel a reținut că inculpatul a fost trimis în judecată prin rechizitoriu în 27 iulie 2023 la Judecătoria Cluj-Napoca, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, în sensul că în 3 decembrie 2021 în jurul orei 20 ar fi condus pe Aleea Stadionului din centrul Clujului iar în urma testării pe proba de urină a inculpatului reacția a fost pozitivă pentru tetrahidrocanabinoli (THC), cocaină şi amfetamine.

Inculpatul a fost oprit de către organele de poliţie pentru un control, timp în care au observat că inculpatul avea pupilele dilatate, iar în interiorul vehiculului a fost identificat un aparat de mărunţit substanţele interzise, fiind astfel condus la sediul poliţiei pentru a fi supus testării cu aparatul drugtest, rezultatul fiind pozitiv. În urma recoltării probelor biologice, potrivit buletinului de analiză toxicologică rezultă că la analiza probei de sânge rezultatul a fost negativ pentru THC (tetrahidrocanabinoli), amfetamine, cocaină, ketamină, morfină şi alţi derivaţi opiacei, iar rezultatul analizei probei de urină a fost pozitiv pentru THC (tetrahidrocanabinoli) şi cocaină şi negativ pentru amfetamină, metamfetamină, MDMA, ketamină, fenciclidină, benzodiazepine, barbiturice, depresive triciclice, metadonă, morfină şi alţi derivaţi opiacei. De asemenea, la efectuarea testului CSS, proba de urină a inculpatului a fost pozitivă pentru amfetamine.

Ce a contat a fost faptul că analiza toxicologică de la Institutul de Medicină Legală Cluj a fost una calitativă, adică depistarea sau nu a substanțelor interzise, și nu cantitativă – dozarea – a substanţelor identificate, astfel că nu se pot face aprecieri asupra cantităţii substanţelor aflate în organismul inculpatului. În speță, examenul clinic nu a fost efectuat.
Pentru reţinerea infracţiunii de conducere sub influenţa substanţelor psihoactive este necesar ca în organismul inculpatului să fi fost introduse prin ingerare, injectare, inhalare, fumat sau prin orice alt mod substanţe susceptibile să producă efecte psihoactive înainte sau în timpul desfăşurării activităţii de conducere a vehiculului pe drumurile publice, având în vedere efectele consumului asupra capacităţii șoferului de a realiza acţiunea de conducere în condiţii de siguranţă. Cu alte cuvinte, trebuie să se constate că, la momentul conducerii vehiculului pe drumurile publice, în organismul conducătorului auto se aflau, în mod obiectiv, substanţe psihoactive.

In practica judiciara s-a decis în mod constant că persoana se află sub influenţa unor substanțe psihoactive, în accepțiunea dispozițiilor Codului Penal, ori de câte ori în organismul acesteia au fost introduse substanțe care produc efecte psihoactive, indiferent de cantitatea de substanță consumată sau de concentrația de substanţă identificată în probele sale biologice şi indiferent dacă modificările fizice, psihice ori comportamentale ale persoanei sunt sau nu sunt perceptibile. Aceasta deoarece legea prezumă că orice substanţă psihoactivă introdusă în organism generează modificări ale sistemul nervos central şi ale funcţiilor cognitive incompatibile cu conducerea în siguranță a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere .

Totuși, în 28 ianuarie 2025 s-a publicat în Monitorul Oficial decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție – completul pentru dezlegarea unor chestuni de drept – prin care s-a stabilit: ”în cazul infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive, prevăzută de art. 336 alin. (2) din Codul penal, pentru realizarea condiţiei esenţiale ataşată elementului material al laturii obiective, aceea ca inculpatul să se fi aflat sub influenţa unor substanţe psihoactive, este necesar să se constate atât prezenţa în probele biologice a substanţei psihoactive, cât şi aptitudinea acesteia de a putea determina afectarea capacităţii de a conduce a autorului faptei”.

Institutul Național de Medicină Legală a arătat că pe timpul cât substanţa activă nu se mai află în sânge, dar în sânge se află metaboliţii activi ai substanţei într-o concentraţie inferioară limitei cut-off, se apreciază că persoana respectivă nu se mai afla în starea de a fi sub influenţa substanţelor psihoactive,.

Limita cut-off este o limită acceptată farmacocinetic toxicologic şi medico-legal, stabilită prin studii apreciate la nivel european şi internaţional, în care substanţa psihoactivă se află în respiraţie, urină, salivă şi sânge într-o concentraţie care indică un risc de siguranţă pentru sine şi ceilalţi. Pe timpul cât substanţa activă şi metaboliţii săi nu se mai află în sânge, dar substanţa încă se mai află în corpul acelei persoane prin metaboliţi activi şi/sau inactivi în diferite căi de eliminare – urină sau chiar fir de păr – se apreciază într-un consens ştiinţific şi medico-legal că persoana respectivă nu se mai afla în starea de a fi sub influenţa substanţelor psihoactive şi medico-legal, întrucât în creier, unde se exercită efectele psihoactive, nu se mai află substanţa.

Prin urmare, instanţa supremă a făcut distincţie între trei situaţii posibile referitoare la prezenţa substanţelor psihotrope în mostrele biologice: situaţia prezenţei substanţelor psihotrope în sânge, când „persoana se află în starea de a fi sub influenta substanţelor psihoactive”; situaţia prezenţei în sânge a metaboliţilor săi activi într-o concentraţie egală sau mai mare cu limita cut-off, când este „determinată starea de a fi sub influenţă, respectiv starea în care sunt influenţate funcţiile psihice, senzoriale şi neuromotorii ale persoanei” sau respectiv  substanţa încă se mai află în corpul acelei persoane prin metaboliţi activi şi/sau inactivi în diferite căi de eliminare (urină, fir de păr), când persoana respectivă „nu se mai afla în starea de a fi sub influenţa substanţelor psihoactive”.

În cauza de faţă, substanţele psihotrope au fost prezente în urină, astfel că inculpatul nu se afla sub influenţa acestora, a motivat Curtea de Apel Cluj în decizia de achitare luată azi. În cazul inculpatului s-au identificat substanțe psihoactive doar în urină, nu și în sânge, astfel că, a constatat instanța, fapta nu întrunește elementele de tipicitate ale infracțiunii sub aspectul laturii obiective, ”întrucât activitatea de conducere a autovehiculului nu a fost influenţată de consumul anterior de substanţe cu efect psihoactiv”.

În consecință instanța a  dispus azi achitarea inculpatului sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Pe fond inculpatul fusese condamnat, de către Judecătoria Cluj-Napoca, în septembrie anul trecut, la doi ani de închisoare, cu suspendare, dar și la plata a nu mai puțin de 15.000 de lei amendă penală – 300 de zile-amendă la valoarea de 50 de lei pe zi, plus interzicerea unei serii de drepturi.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu