Închide

Un clujean a luat medalia de aur la târgul internațional de invenții de la Geneva. Invenția sa îi ajută pe nevăzători să recunoască culorile

ActualitateSinteză știri naționale by Catalin Suciu - apr. 24, 2019 0 250

Realizare importantă pentru pictorul clujean Tudor Sripor, care s-a prezentat recent la Geneva, la Târgul Internațional de Invenții.

Acesta a luat medalia de aur după ce a prezentat un alfabet al culorilor pentru persoanele nevăzătoare.  Alfabetul Culorilor este menit să îi ajute pe nevăzători să se poată bucura de creativitate şi libertate de exprimare. Persoanele care şi-au pierdut vederea pe parcursul vieţii pot asocia formele geometrice cu culorile.

„Am ales roşu pentru cerc deoarce roşul exprima senzaţia de căldură, galbenul cu un dreptunghi, iar albastrul cu senzaţia de rece, care este reprezentată sub forma unui pătrat”, a povestit clujeanul pentru ProTV.

Alfabetul culorilor este o extensie a alfabetului Braille, sistemul de scriere folosit de cei cu deficiențe de vedere.

„Ideea mi-a venit acum 7 ani când am lucrat cu un student nevăzător. Provocarea mea a fost să îl fac să înţeleagă emoţia culorilor şi nu doar reprezentarea volumetrică a artei. A fost foarte complicat am pornit de la 0 şi m-am luptat cu foarte multe prejudecăţi. Prin aceste forme geometrice introduse într-o matrice de 10 puncte practic nevăzătorii pot înţelege culorile. Se poate învăţa în 5 zile de nevăzătorii care nu au văzut niciodată, iar cei care şi-au pierdut vederea pe parcursul vieţii şi au cunoştinţe de braille pot învăţa chiar în 2-3 zile”, a adăugat acesta.

Artistul inventator spune că în cele ce urmează va încerca să dezvolte și o aplicație: „Nevăzătorii folosesc din ce în ce mai mult tehnologiia şi acest cod QR odată scanat poate să dea informaţii audio în timp real despre culoarea care este.”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.
  • Articole similare