Un clujean a fost trimis în judecată după ce câinele său a mușcat un turist în rezervația Cheile Turzii, riscă închisoare până la 3 ani
Actualitate by Actual de Cluj - apr. 11, 2025 0 132

Un clujean a fost trimis în judecată după ce câinele său a mușcat un turist în rezervația Cheile Turzii.
Clujeanul e acuzat de infracțiunea de ”neluarea de către proprietarul câinelui sau deținătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane”, căci există și această infracțiune, prevăzută în OUG 55/2002 privind regimul de deținere a câinilor periculoși.
Conform rechizitoriuliu de trimitere în judecată, inculpatul în 14 aprilie anul trecut în jurul orei 13 în timp ce se afla pe o terasă din Rezervația Cheile Turzii nu a luat măsuri de prevenire a atacului canin, fapt care a condus la mușcarea de către câinele acestuia, din raza Border Collie, a unei persoane vătămate care, ca urmare a agresiunii, a avut leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare 25-28 zile de îngrijiri medicale.
Procurorii au invocat articolul 12 din OUG menționată, raportat la articolul 193 alin. 2 din Codul Penal, secțiunea ”infracțiuni contra integrității corporale sau sănătății”.
Articolele de lege invocat de procurori:
Articolul 12
(1) Neluarea de către proprietarul câinelui sau deținătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane, prevăzute la art. 6, dacă atacul a avut loc, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) a produs urmări dintre cele prevăzute la art. 193 alin. (2), art. 194 sau 195 din Codul penal, maximul special al pedepselor prevăzute în aceste articole se majorează cu 2 ani.
Articolul 193 alin. 2 din Codul Penal:
Capitolul II Infracțiuni contra integrității corporale sau sănătății
Articolul 193
Lovirea sau alte violențe
(1) Lovirea sau orice acte de violență cauzatoare de suferințe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
(3) Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Judecătoria Turda a constatat în urmă cu câteva zile, în 8 aprilie, legalitatea sesizării instanței prin rechizitoriu și a dispus începerea judecății.