Închide

Un alt capitol la care suntem ultimii din Europa

Sinteză știri naționale by Catalin Suciu - feb. 05, 2018 0 1253

România este pe ultimul loc în Europa din punct de vedere al capacității de a atrage și ține în țară personalul calificat, arată un studiu al think-tank-ului belgian Bruegel, citat de hotnews.ro.

În condițiile recesiunii și somajului ridicat consemnate după 2008, lipsa forței de muncă a fost un factor minor. Dar, începând cu revenirea economică de după 2012, criza forței de muncă a reapărut.

Recent, severitatea acestei probleme a depășit maximul pre-criză, mai ales în țările din centrul și estul Europei, notează sursa citată. De aceea, concluziile din perioada pre-criza sunt valabile și acum: emigrația din țările din centrul și estul Europei are un impact negativ major asupra pieței locale a muncii și creează deficit de lucrători.

Pe de alta parte, arată sursa citată, cota de cetățeni străini din populație este scăzută, de sub 2% din populație în țări din regiune precum Bulgaria, Croația, Ungaria, Lituania, Polonia, România și Slovacia.

Aceste cifre nu sunt surprinzătoare deoarece salariile sunt mult mai mici decât în țările occidentale, iar salariul este un factor decisiv în decizia de emigrare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.