Închide

Un șofer a fost condamnat la plata unei amenzi penale, la Cluj, după ce a fost surprins la volan sub influența drogurilor, le consumase cu zile înainte

Actualitate by Actual de Cluj - aug. 05, 2024 0 98

Un șofer a fost condamnat la plata unei amenzi penale, la Cluj, după ce a fost surprins la volan sub influența drogurilor – sau cel puțin aceasta au arătat analizele.

Șoferul a recunoscut și regretat fapta în instanță și a spus că a crezut că nu se mai află sub influența drogurilor la momentul când s-a urcat la volan; acesta a fost condamnat în urmă cu câteva zile la plata unei amenzi penale de două mii de euro, de către Judecătoria Cluj-Napoca. Din actele dosarului aflăm că acesta ar fi putut consuma drogurile cu 3 până la 28 de zile înainte de a fi testat de către polițiști cu aparatul de specialitate Drager.

Astfel, în 10 mai a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca dosarul având ca obiect sesizarea instanţei cu acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca și inculpat, cercetat pentru comiterea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

În rechizitoriu s-a reținut în esență că în 5 august 2022 în jurul orei 1 dimineața șoferul a condus pe Bd. 21 Decembrie 1989 aflându-se sub influența substanțelor psihoactive – proba de sânge a indicat un rezultat pozitiv pentru metabolitul inactiv THC-COOH, iar proba de urină a indicat un rezultat pozitiv pentru THC-COOH, metabolit inactiv, 11-OH-THC, metabolitul activ al △-9-tetrahidrocanabionolului, precum și △-9-THC, compus părinte.

Lucrătorii de poliție i-au solicitat inculpatului să se supună testării cu aparatul Drager Drugtest, rezultatul fiind pozitiv pentru THC – 5 la ora 2:10, motiv pentru care acesta a fost condus la sediul Institutului Regional de Gastroenterologie — Hepatologie în vederea recoltării de probe biologice. În urma analizării probelor biologice prelevate de la inculpat, a rezultat, conform buletinului de analiză toxicologică, faptul că rezultatul pentru probele de sânge a fost negativ pentru THC (metoda CSS), însă proba de urină a inculpatului a fost pozitivă pentru THC.

Din adresa Institutului de Medicină Legală a rezultat, printre altele, că în literatura de specialitate se recomandă ca rezultatul pozitiv obținut printr-o anumită analiză să fie confirmat printr-o a doua metodă, dar în laboratorul de toxicologie din cadrul IML Cluj nu se dispune decât de cele două metode analitice destinate identificării substanțelor psihoactive – imunoanaliză și CSS.

De asemenea, s-a arătat că în cazul inculpatului analizele efectuate au fost calitative, nu și cantitative (dozare) a substanței identificate; aşadar, nu se pot face aprecieri asupra cantității prezente în organismul acestuia, precum și, în lipsa concentrației compusului detectat, nu există criterii obiective, științifice, de ordin medical, care să permită evaluarea influențelor psihoactive, deci care să permită aprecieri cu privire la manifestările clinice ale susnumitului cuprinzând și alterarea capacității de atenție și concentrare necesare conducerii unui autovehicul.

În decembrie 2022 la dosarul cauzei a fost depusă și opinia expertală realizată de către un expert medico-legal independent, potrivit căreia analiza mostrei de sânge recoltate în 5 august 2022 nu a evidențiat prezența în această probă a THC sau a produșilor de metabolism prin descompunere a acestuia, iar în lipsa altor substanțe în sângele inculpatului, acesta nu a prezentat modificări psihice – neurocognitive și motorii – caracteristice intoxicației acute cu substanțe psihoactive, deci fără a influența în vreun fel capacitatea de a conduce un autovehicul pe drumurile publice. De asemenea, s-a menţionat că metabolitul THC-COOH evidențiat în mostra de urină este inactiv biochimic, fiind rezultatul descompunerii THC şi nu determină intoxicații cu efecte psihoactive, atestând doar faptul că șoferul a consumat sau a fost expus la THC cu 3-28 de zile anterior examinării.

Astfel, în cauză s-a dispus efectuarea unei expertize-medicale toxicologice în cadrul unui alt Serviciu de Medicină Legală, cu consecința reevaluării probelor biologice. Rezultatul – mostra de sânge recoltată a fost pozitivă pentru metabolitul inactiv THC-COOH. Pe de altă parte, proba de urină a fost pozitivă pentru THC-COOH (metabolit inactiv), 11-OH-THC (metabolitul activ al △-9-tetrahidrocanabionolului) precum și △-9-THC (compus părinte). S-a concluzionat că inculpatul putea fi sub influența substanțelor psihoactive, conform datelor din literatura de specialitate.
Cu ocazia audierii sale în calitate de suspect, șoferul s-a prevalat de dreptul la tăcere, iar fiind audiat în calitate de inculpat, a arătat că regretă cele întâmplate și că nu a intenționat să reprezinte un pericol pentru circulația rutieră, acesta crezând că nu se mai află sub imperiul substanței psihoactive consumate. În faţa instanţei de judecată, inculpatul a menţinut poziţia de recunoaştere a săvârşirii infracţiunii.

Față de probele administrate în cauză, instanţa reţine că a fost dovedită, dincolo de orice dubiu rezonabil, comiterii infracţiunii reţinute în sarcina inculpatului. În acest sens, are în vedere Decizia  Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, în cuprinsul căreia s-a statuat că o persoană se află sub influența unor substanțe psihoactive, în accepțiunea disp. art. 336 alin. (2) C.pen., ori de câte ori în organismul acesteia au fost introduse substanțe care produc efecte psihoactive, indiferent de cantitatea de substanță consumată sau de concentrația de substanță identificată în probele sale biologice și indiferent dacă modificările fizice, psihice ori comportamentale ale persoanei sunt sau nu sunt perceptibile întrucât legiuitorul a prezumat că, odată consumată, orice substanţă cu efect psihoactiv afectează sistemul nervos central într-o măsură incompatibilă cu desfăşurarea în siguranţă a unor activităţi care prezintă un grad ridicat de risc pentru sănătatea persoanelor, cum este, printre altele, şi în cazul conducerii unui vehicul pe drumurile publice.

Decizia a fost luată în 2 august de Judecătoria Cluj-Napoca și poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu