Închide

Un adăpost pentru victimele violenței domestice va fi construit în Cluj-Napoca

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 05, 2023 0 187

Un adăpost cu 14 camere va fi construit în Cluj-Napoca pentru a deservi victimele violenței domestice. Consilierii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici, investiția fiind de peste 32,7 milioane lei. Urmează ca Primăria să demareze următoarele faze ale proiectului și să contracteze execuția lucrărilor.

Potrivit statisticelor date publicității de către Inspectoratul Județean de Poliție, numărul cazurilor de violență în familie au crescut în primele 9 luni ale acestui an în Cluj.

 

Din motive de protecție a noilor beneficiari ai Adăpostului, amplasamentul unde acesta va fi construit este ținut secret de către Primărie.

Potrivit proiectului gestionat de Direcția de Asistență Socială a Primăriei, viitorul centru va avea două corpuri de clădiri și un număr de 14 camere, presupune o investiție de peste 32,7 milioane lei și urmează să intre în licitație pentru contractarea constructorului.

„În județul Cluj funcționează în prezent două adăposturi pentru victimele violenței domestice, ambele fiind în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj. Niciunul nu se află pe raza administrativă a municipiului Cluj-Napoca. La nivelul municipiului funcționează din anul 2019 în cadrul Direcției de Asistență Socială, Centrul pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Acesta este un centru de consiliere unde victimele violenței domestice primesc sprijin din punct de vedere social, psihologic și juridic. De-a lungul anilor în acest centru au fost asistate victime ale violenței domestice – 53 de persoane în anul 2019, 102 persoane în 2020, 72 de persoane în 2021 și 83 de persoane în anul 2022. În cazul în care victima are nevoie de adăpost, acesteia îi este facilitat accesul la unul din cele două adăposturi din structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului”, arată Primăria.

Potrivit datelor de la nivel național, în cele 41 de județe și 6 sectoare ale municipiului București există în total 95 de centre din care 58 oferă găzduire, asistență și consiliere pentru victimele violenței în familiei, 44 asigură primirea în regim de urgență și 14 sunt centre de recuperare. În România mai funcționează 35 de servicii în regim de zi – 22 de centre pentru prevenirea și combaterea violenței în familie și 13 centre pentru servicii de informare și sensibilizare a populației. În județele Alba și Mureș funcționează două centre care oferă servicii destinate agresorilor familiali.

Conform unui raport al Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ Cluj), doar în primele nouă luni din acest an polițiștii de ordine publică au emis aproape patru sute de ordine de protecție provizorii, mai exact 394, cu un plus de 93 față de perioada similară a anului trecut, o creștere cu 23%. Dintre acestea, vasta majoritate – 374 – au fost confirmate de către procurorul de caz.

Detalii:

Crește considerabil numărul de ordine de protecție provizorii eliberate în Cluj, cu un sfert într-un an

Statisticile sunt îngrijorătoare și la nivel național privind violența în familie. În primele 8 luni ale acestui an, poliţiştii au emis la nivel național 8.629 de ordine de protecţie provizorii, 3.606 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de instanţele de judecată. La nivel naţional, în primele 8 luni ale anului 2023, numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice a crescut cu 3,6%, faţă de primele 8 luni ale anului 2022, de la 36.921, la 38.243 de fapte. Au fost înregistrate creşteri, comparativ cu perioada similară din anul 2022, pentru loviri sau alte violenţe (de la 23.151 la 23.786 de fapte), nerespectarea ordinelor de protecţie (de la 2.166 la 2.742 de fapte) şi ameninţare (de la 4.441 la 4.678 de fapte). De asemenea, au fost înregistrate scăderi ale infracţiunilor de nerespectarea ordinelor de protecţie provizorii (de la 579 la 541 de fapte) şi abandonul de familie (de la 3.656 la 3.288 de fapte).

Detalii:

Au crescut cazurile de violență domestică cu aproape 4% față de anul trecut, arată un raport al Poliției Române

”Viața unui om este de neprețuit! Cifrele violenței domestice din 2022 sunt teribile: 42 de femei și 4 copii au murit anul trecut, în urma bătăilor și abuzurilor din familie. Aproape 40.000 de femei și 9.000 de copii au fost victimele agresiunilor. De asemenea, în 2022, au fost emise peste 11.000 de ordine de protecție și peste 20.000 de ordine de protecție provizorii. Această realitate înfiorătoare trebuie să ne mobilizeze și să-i facă pe mai mulți români să conștientizeze gravitatea unor astfel de gesturi”, arăta Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

sursă foto: simulări adăpost victime violență, www.primariaclujnapoca.ro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu