Închide

Ultima fabrică deținută de Stat în Cluj, încă o jumătate de an cu datorii, peste jumătate de milion de euro

EconomieTop News by Mihai Prodan - oct. 01, 2018 0 268

Ultima fabrică deținută de stat în Cluj, faimoasa fabrică de pantofi Clujana, acumulează datorii substanțiale în doar șase luni: raportul pe primul semestru al acestui an arată că pierderile fabricii au crescut de la 19.5 milioane la începutul anului la peste 24,5 milioane în doar șase luni. Fabrica a adunat pierderi de peste 2,6 milioane în acest semestru, adică o jumătate de milion de euro.
Clujana SA a avut o cifră de afaceri modestă în primul semestru al anului, trei milioane de lei față de 4,2 milioane în aceeași perioadă a anului trecut, și a vândut producție de 2,9 milioane, mai puțin cu aproape un milion față de primul semestru din 2017. În schimb au crescut salariile – ceea ce nu se poate spune, în schimb, despre cotnribuțiile la bugetul de stat: fondul de salarii a crescut la 4,1 milioane de la 3,84 milioane, dar cheltuielile cu protecția socială au scăzut considerabil, de la 800.000 la 150.000. Cheltuielile totale ale fabricii, în acest semestru, au ajuns la 5,5 milioane, adică peste un milion de euro.
Clujana are 300 de angajați, mai puțini cu aproape 50 într-un an.

Amintim, Clujana SA a intrat în insolvență la începutul acestui an, la cererea conducerii fabricii, ca urmare a unei decizii luate de instanța Tribunalului Comercial, care stopează astfel intențiile Fiscului de a scoate la licitație mare parte dintre clădirile fabricii pentru acoperirea datoriilor la stat.

Fabrica de pantofi Clujana SA aparține Statului și în 2018: acționar principal e Consiliul Județean Cluj, cu 93,4% din acțiuni.  Faimoasa fabrică de pantofi ce angaja mii de persoane în vremurile sale de glorie face acum 90% din producție în regim lohn, adică facturează doar forța de muncă pentru alți producători de pantofi.

bilant_SC_0618_XML_260718 CLUJANA FINAL 03.08.2018 by actualdecluj on Scribd

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
  • Tags