Închide

Uioreanu ajunge după gratii 30 de zile pentru corupție

Actualitate by Mihai Prodan - mai 29, 2014 0 370

Președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, ajunge după gratii pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de instanța Curții de Apel Cluj, în urmă cu câteva minute. La fel ca Uioreanu, după gratii ajung pentru 30 de zile și cei doi oameni de afaceri reținuți de DNA pentru că i-ar fi dat mită.

uioreanu

Uioreanu iese din sala de judecată după ce a aflat că-și va petrece următoarele 30 de zile în arest preventiv / foto Mihai Hendea

Avocatul lui Uioreanu este Tiberiu Ban, același care l-a reprezentat și pe fostul primar din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, de asemenea arestat preventiv în urmă cu trei ani pentru fapte de corupție, și pe fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj Radu Bica, arestat și el pentru luare de mită. Ban a spus că încă nu a decis dacă va ataca decizia Curții de Apel, dar că are timp până mâine să se răzgândească.

Cea care a luat decizia arestării preventive e fostul președinte al Tribunalului Cluj, Sorina Siserman, după pledoarii și audieri care au durat cinci ore. Aceasta a admis după deliberări propunerea procurorilor DNA și în consecință a dispus arestarea preventivă a lui Uioreanu și a oamenilor de afaceri Ioan Bene și Vasile Pogăcean pentru 30 de zile, până în 27 iunie inclusiv.

Hotărârea poate fi atacată în 48 de ore de la pronunțare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Călin Todea e avocatul omului de afaceri Ioan Bene, arestat și el în aceeași cauză. „N-am ce declarație să vă dau”, a fost reacția lui Todea, întrebat cum comentează decizia instanței, adăugând totuși că o va ataca „în 48 de ore, așa cum prevede” legea.

Smaranda Bara e unul dintre avocații lui Uioreanu, alături de Ban, și spune că avocații au cerut în principal respingerea măsurii arestului preventiv, propusă de DNA, și în secundar înlocuirea acesteia – fie cu eliberarea sub control judiciar, fie cu măsura arestului la domiciliu. „Vă dați seama că nu sunt mulțumită de decizie”, a spus ea.

Amintim, Uioreanu a fost reținut ieri pentru 24 de ore de procurorii DNA sub acuzația că ar fi luat mită – de la omul de afaceri Vasile Pogăcean pentru a-i acorda o serie de lucrări în comunele clujene, respectiv de la omul de afaceri Ioan Bene, pentru a favoriza lucrările executate la noua pistă de decolare-aterizare a aeroportului din Cluj.

Acuzele pe care procurorii le aduc lui Uioreanu:

  •  5 infracţiuni de luare de mită, dintre care 2 în formă continuată (10 acte materiale, respectiv 7 acte materiale)
  •  fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator (2 acte materiale)
  • complicitate la spălare de bani

Vasile Pogăcean, asociat şi administrator la Sinai Comimpex SRL Iclod, este şi el acuzat de două infracţiuni de dare de mită, ambele în formă continuată.

Procurorii spun că au “indicii concrete” privind săvârşirea de către Uioreanu, de Pogăcean, dar şi de alte persoane, a unor fapte de corupţie, în contextul alocării unor resurse bugetare de la bugetul Consiliului judeţean Cluj pentru plata unor contracte finanţate de instituţia judeţeană, respectiv pentru încheierea de noi contracte sau acte adiţionale la acestea, pentru organizarea de licitaţii trucate, scopul urmărit fiind de a obţine foloase materiale necuvenite.

“Din probele de la dosar rezultă că, în perioada aprilie 2013-mai 2014, suspectul Uioreanu Horea Dorin a pretins de la inculpatul Pogăcean Vasile remiterea, cu titlu de mită, a unei sume totale de 693.224 lei, constând într-un procent de 15% din sumele alocate bugetar de CJ Cluj pentru contractele aflate în derulare de către firma Sinai Comimpex SRL aparţinând omului de afaceri, suma fiind pretinsă tocmai pentru ca, în calitatea sa de conducător la instituţiei judeţene să aloce sumele vizate de omul de afaceri”, arată procurorii.

Conform acestora, după ce a primit, în avans, o primă tranşă în cuantum de 40.000 lei, Uioreanu a propus în mai şi octombrie 2013, în calitate de preşedinte al Consiliului judeţean Cluj, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, alocarea de fonduri bugetare, prin OUG 28/2013, unor anumite comune – Fizeşul Gherlii, Câţcău, Iclod, Bonţida – pentru lucrări pe care primăriile respective le aveau în derulare cu Sinai Comimpex SRL, în detrimentul altor comune. Aşadar, spun procurorii, pentru anul 2013, urmare a demersurilor efectuate asupra preşedintelui CJ Cluj, prin mecanismul de alocare bugetară reglementat prin OUG 28/2013, Sinai Comimpex a beneficiat de suma totală de 3.174.000 lei.

În acest an, potrivit celor convenite între Uioreanu Horea Dorin şi omul de afaceri Vasile Pogăcean, pentru lucrări realizate de firma acestuia din urmă în comunele Bonţida şi Fizeşul Gherlii au mai fost alocate, în mod preferenţial, fonduri de la bugetul Consiliului Judeţean Cluj în cuantum total de 1.447.497 lei. În schimb, Pogăcean i-ar fi dat mită lui Uioreanu, în total 174.500 lei.

Procurorii DNA îi acuză pe președintele Consiliului Județean Horea Uioreanu și pe omul de afaceri Ioan Bene de luare, respectiv dare de mită, într-un caz care implică lucrări la noua pistă a aeroportului din Cluj.

Procurorii arată că după ce în 2011 Aeroportul Internațional Cluj-Napoca a încheiat un contract de lucrări cu asocierea Napoca Construcții – Icco Systems SRL – Geo Arc SRL pentru prima etapă de executare, finalizare şi întreţinerea lucrării „Pistă de decolare aterizare de 3.500 m şi suprafeţe de mişcare aferente” la un preţ de 32,43 milioane de euro, contractul a fost adiţionat cu un număr de 24 acte care au crescut valoarea contractului până la suma totală de peste 42 milioane de euro.

Procurorii spun că au dovezi conform cărora pe fondul cointeresării materiale a preşedintelui Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, omul de afaceri Ioan Bene, proprietarul Napoca Construcții,  a convenit cu acesta să realizeze în continuare lucrări din etapa a doua a proiectului, în sensul de a construi platforma de parcare aeronave Apron 4, “în lipsa oricăror forme legale şi transparente de evaluare şi acordare a unei astfel de lucrări finanţate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurenţei şi transparenţei stabilite de legiuitor”.

În aceste condiții, Bene a dispus angajaţilor săi construirea platformei Apron 4, lucrare ce a fost demarată la finele lunii octombrie 2013 şi finalizată în luna martie 2014. În plus, spun procurori, pentru a dispune alocări de resurse de la bugetul Consiliului Județean Cluj pentru plăţile efectuate la lucrările de la contractul respectiv, precum şi pentru alte proiecte aflate în derulare, tot cu finanţare de la bugetul judeţean, în perioada octombrie 2012- martie 2014 omul de afaceri Ioan Bene i-a dat preşedintelui CJ Cluj  suma totală de 278.000 lei, în mai multe tranșe: în octombrie 2012 suma de 100.000 lei, în martie 2013 suma de 40.000 lei, în aprilie 2013 suma de 20.00 euro (echivalent a 86.000 lei), la data de 8 septembrie 2013 suma de 5.000 euro (echivalent a 22.000 lei), în 5 octombrie 2013 suma de 20.000 lei, și în sfârșit în 6 martie suma de 10.000 lei.
De asemenea, în cursul lunii mai 2014, Bene i-ar mai fi dat lui Uioreanu suma de 22.320 lei (echivalent a 5.000 de euro), sumă ce a reprezentat achitarea unui contract având ca obiect un sondaj de opinie comandat de edilul judeţului în contextul campaniei electorale privind alegerile europarlamentare din 25 mai 2014. Pentru a disimula mita primită, Uioreanu, la înţelegere cu Bene, ar fi cerut reprezentantului societăţii ce a efectuat sondajul de opinie, încheierea fictivă a unui contract cu SC Napocamin SRL deţinută de omul de afaceri Bene Ioan, sens în care au fost întocmite în fals un contract și o factură fiscală pentru suma de 22.320 lei.

“Practic, prin încheierea actelor false s-a încercat disimularea adevăratei convenţii între părţi, acte menit să ascundă adevărata natură a provenienţei a banilor, cunoscând că acesta constituie obiect al infracţiunilor corelative de dare şi luare de mită”, spun procurorii.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
Tags