Închide

UDMR n-ar vrea să piardă Prefectura Cluj și transmite că „negocierile” nu s-au încheiat. Pe de altă parte, n-ar vrea să piardă nici Prefectura Arad

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - dec. 09, 2021 0 278

Potrivit împărțirii agreate în actuala coaliție de guvernare, PSD va avea 21 de prefecți, PNL 17, iar UDMR doar 4, mai puțin cu o funcție față de cele cinci pe care le deținea în vechea guvernare. Liderul organizației UDMR Cluj, Csoma Botond, a subliniat că formațiunea sa nu ar vrea să piardă Prefectura Cluj, negociată în guvernul anterior cu liberalii din fosta conducere a partidului, mai ales că a primit semnale din partea primarului Emil Boc și a liderului Consiliului Județean, Alin Tișe, că relația cu actualul prefect maghiar, Tasnádi István Szilárd, funcționează bine.

Pe de altă parte, potrivit surselor G4Media, politicienii maghiarii și-ar dori să păstreze și Prefectura Arad, unde nu mai dețin nicio altă funcție administratv-locală, nici de vicepreședinte de Consiliu Județean, nici de viceprimar, deși Aradul e ocupat de o largă comunitate maghiară. Ca să păstreze Aradul, spun sursele G4Media, liderii UDMR chiar s-ar fi arătat dispuși să cedeze partenerilor din coaliție, Prefectura Harghita, județ în care formațiunea maghiară, se știe, nu suferă de lipsă de influență la nivel instituțional.

Mureș este un alt județ discutat în coalițe, formațiunea maghiară aratându-se dispusă să cedeze această Prefectură PNL-ului, pentru a putea păstra Prefectura Cluj.

În felul acesta, UDMR ar rămâne cu prefecturile Arad, Cluj, Satu Mare și Covasna, lucru care, inițial nu ar fi fost respins de către liberalii clujeni, la discuțiile care s-au purtat în coaliție.

Reamintim că președintele PNL, Florin Cîțu, a răspuns, miercuri seara, după ședința liderilor politici ai coaliției de guvernare, că s-a căzut de acord în privința principiului de atribuire a funcțiilor de prefecți, și că în județele în care partidele dețin deja președinția Consiliului Județean, aceleași partide să ocupe și funcțiile de prefecți. Cîțu a nomnializat Clujul, subliniind că funcția de prefect va reveni PNL-ului, dar în același timp a spus că vor exista și execepții de la regula convenită.

„Am auzit ce a spus domnul Cîțu. Dar știu că a spus că vor exista și excepții de la regula convenită, iar în ce ne privește, noi ne-am dori să păstrăm funcția de prefect la Cluj. Din discuțiile pe care le-am avut cu liderii PNL Cluj, ei nu mai aveau nemulțumiri pe tema prefecturii. Aveam semnale că sunt mulțumiț de felul în care au lucrat cu actualul prefect Tasnádi István Szilárd. Negocierile nu s-au încheiat, iar noi sperăm că vom păstra Clujul”, a spus Csoma Botond pentru g4media.

Între timp, s-a pronunțat și actualul lider al Consiliului Județean Cluj, liberalul Alin Tișe, care a argumentat în presa locală, că PNL este îndreptățit să dețină funcția de prefect, „fiind partidul cu cele mai bune rezultate la alegeri și mai ales că 90% din populația județului are primar de la PNL”.

Sursa foto: Csoma Botond/Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare