Închide

UDMR, afară de la guvernare? Deputatul clujean Csoma Botond spune când se va lua această decizie

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - mai 09, 2023 0 289

UDMR decide dacă iese de la guvernare până la sfârșitul săptămânii, a anunțat marți dimineață, la Digi24, liderul deputaților uniunii, Csoma Botond, pe fondul discuției cedării ministerului Mediului către liberali. ActualdeCluj a relatat încă din aprilie că liderii coaliției PSD-PNL nu-și mai doresc ca UDMR să aibă ministere, după rotația guvernamentală care se va definitiva la finele lunii mai.

„O decizie se va lua la sfârșitul săptămânii. Sunt voci în UDMR care spun că dacă nu se evaluează din punct de vedere profesional activitatea, dacă se ia doar o decizie politică la această rotativă, nu cred că este corect. Dar nu eu voi decide singur, avem forurile statutare, dar sunt foarte multe voci care spun asta”, a declarat deputatul clujean Csoma Botond la Digi24.

Botond a mai adăugat că formațiunea sa își dorește să păstreze cele trei ministere pe care le deține în prezent – Mediu, Sport și Dezvoltare – dar că sunt dispuși și la o schimbare, precum ministerul Agriculturii sau Energiei. „Credem că am avea oameni profesioniști, dar nu s-a discutat acest aspect în coaliție”, a mai declarat Botond, sugerând că actualii parteneri de coaliție vor să taie numărul ministerelor ocupate de UDMR. El a precizat că a aflat luni, oficial, despre faptul că PNL vrea să ia Ministerul Mediului deţinut în prezent de Tanczos Barna.

Primul semn evident că liderii PSD-PNL nu-și mai doresc un parteneriat cu UDMR a venit în aprilie, când reprezentantul formațiunii maghiare n-a mai fost menținut la conducerea ANRE. „Nu vom participa, la votul privind ANRE pentru că noi credem că e o situaţie injustă”, a spus la momentul respectiv Csoma Botond. El a spus că reprezentantul UDMR la conducerea ANRE se baza pe profesionalism: „Noi am avut un om competent la ANRE (referire la Nagy-Bege Zoltan – n.red), n-am propus un politruc. Cel pe care noi l-am propus este un profesionist şi în acelaşi timp şi curajos. În momentele dificile nu a fugit ca alţii, a ieșit public cu explicații, a discutat cu presa… Este şi un profesionist şi credem că locul lui ar fi fost la ANRE. Din acest motiv nu vom lua parte la vot”, a declarat Csoma Botond după discuțiile din coaliție privind nominalizările în conducerea ANRE.

Au fost mai momente, în ultimele luni, când din declarațiile liderilor PSD-PNL a reieșit că miniștrii UDMR nu mai sunt doriți la guvernare. De exemplu, liderul PSD Marcel Ciolacu l-a criticat aspru pe ministrul UDMR al Sportului, Novák Eduárd, acuzându-l că nu a propus niciun proiect concret pentru susținere/dezvoltarea sportului românesc și că nici în PNRR nu a fost prevăzut nici un ban pentru sport. De asemenea, ministrul Mediului, Barna Tánczos, a fost criticat în repetate rânduri în spațiul public, fiind atacat permanent și de activiștii de mediu, care-i reproșează că apără interesele „vânătorilor de trofee” și a mafiei lemnului, sau că blochează inițiative legislative benefice naturii, inclusiv finanțările care ar rezolva problema energiei și a schimbărilor climatice.

Nu în ultimul rând, liderii coaliției i-au reproșat lui Barna Tánczos atitudinea cinică și instigatoare, când la un meci de hochei din finala Cupei României, disputat de Sport Club Miercurea Ciuc și Steaua, a îngenuncheat în timpul intonării imnului Ținutului Secuiesc. După scandalul din presă pe această temă, președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că intonarea imnului Ținutului Secuiesc la meciul de hochei al naționalei României reprezintă o provocare și a explicat că va exista o discuție în coaliție cu cei de la UDMR.

Liderul PSD a mai spus în repetate rânduri că după rotativă și-ar dori un guvern restrâns, respectiv cu mai puține ministere, iar potrivit ultimelor informații din presa centrală, social-democrații sunt cei care nu-i vor pe UDMR-iști în Guvern.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.