Închide

UBB toacă un buget cât pentru o Metropolă

AdministrațieDezvoltareTop News by Cosmina Fernoaga - apr. 20, 2014 0 553

 Pe măsura statutului de care se bucură, Universitatea Babeș Bolyiai (UBB) cheltuie și cei mai mulți bani. Veniturile acestei instituții ar putea susține, fără probleme, o bună parte din costurile proiectelor de infrastructură a Clujului. În 2013, UBB a avut, de departe, cele mai mari cheltuieli, comparativ cu suratele ei, UTCN sau USAMV. Concret, în conturile UBB au intrat peste 373, 26 milioane de lei (aproximativ 85 milioane de euro).

IMG-20140414-00038 

Universitățile clujene reprezintă o adevărată „industrie” pentru Cluj, acest lucru nu mai este un secret pentru nimeni. În schimb, se vorbește prea puțin, sau deloc, despre bugetele de care acestea dispun. O scurtă analiză a rapoartelor rectorilor din cadrul principalelor universități clujene relevă bugete anuale de zeci de milioane de euro. De departe, locul I îl ocupă UBB-ul, care, în 2013 a avut venituri toatale de 373,26 de milioane de lei, adică vreo 85 de milioane de euro. Suma pare să nu spună nimic, fără un termen de comparație. Pentru edificare, menționăm că județul Cluj (în numele Asociației Metropolitane Cluj), a beneficiat de un buget de 82 de milioane de euro, în calitatea sa de pol național de creștere. Cu acești bani s-au cofinanțat o serie de proiecte de dezvoltare care au ținut ocupată administrația publică clujeană în ultimii trei ani, precum reabilitarea Parcului Central, introducerea sistemului de tiketing, pista de biciclete, centrul de industrii creative, dezvoltarea unui nou parc industrial, modernizarea liniei de tramvai și lista ar putea continua. Pe de altă parte, bugetul imens de care beneficiază UBB-ul este justificat și de numărul mare de studenți și de cadre didactice. Cu cât mai stufoasă structura de funcționare, cu atât mai mult crește și contribuția Ministerului la bugetul Universității. Iar UBB are cu ce se lăuda. Numărul studenților și masteranzilor înregistrați la programele de studii oferite de UBB se ridică la 34.679. O cifră impresionantă, dacă este să ne raportăm, de pildă, la Universitatea Tehnică Cluj Napoca (UTCN), care, deși a fuzionat în 2012 cu Universitatea de Nord din Baia Mare, tot nu a trecut de pragul de 19.000 de studenți. Totuși nici bugetul UTCN nu e de neglijat:198,96 de milione de lei. Personalul didactic al UBB este cel mai numeros: sunt angajate 1866 de persoane (82,2% ocupă poziții de cadre didactice, iar 17, 8% funcții de cercetare). Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV), numără dor 550 de cadre didactice, 6.500 de studenți și un buget de 72,7 milioane de lei. Doar Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) nu și-a făcut public raportul privind starea financiară a instituției.

 

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.
Tags