Închide

Scandal la UBB: se închid căminele peste vară, căutăm soluții ca să-i cazăm pe studenți

EducaţieTop News by Actual de Cluj - mai 29, 2015 0 714

O parte dintre studenții UBB riscă să nu aibă unde să se cazeze pe perioada verii – căminele studențești se închid sau sunt închiriate pentru diverse evenimente, cum e Untold Festival, astfel că cei care trebuie să facă stagiile obligatorii de practică riscă să nu aibă cazare. Între timp organizația studenților se declară „indignată” de situația în care au fost puși aceștia.
Organizația Studenților din UBB (OSUBB), se declară indignată de „birocratizarea întortochiată a universității” care a condus la închiderea tuturor căminelor UBB pe perioada verii și susține că licitația proiectelor a fost una netransparentă, la fel ca modul de adoptare a deciziei de a închide toate căminele. Măcar pentru un cămin studențesc ar trebui anulat contractul de prestări servicii, pentru ca studenții să poată fi cazați pe durata verii. „În primul rând, considerăm de neconceput că o decizie de angajare a resurselor financiare, atribuție a Consiliului de Administrație, a rămas în interioriul acestei structuri, fără a fi comunicată ulterior comunității academice imediat după, cu atât mai mult cu cât studenții au un reprezentant în aceasta. O astfel de decizie a fost adoptată  fără o consultare în prealabil a studenților și fără opoziție din partea studenților reprezentanți din această structură. Acest fapt  demonstrează  lipsa de transparență a structurilor decizionale de la nivelul Universității Babeș-Bolyai și o detașare a studentilor reprezentanți de  studenții reprezentați”, arată OSUBB.

În al doilea rând, informațiile privind angajarea resurselor financiare sunt informații cu caracter public, Universitatea Babeș-Bolyai având obligația de a posta nu doar invitația la licitație, atunci când aceasta are loc, ci și câștigătorul licitației și contractele de prestări servicii, ulterior semnării lor. Niciunul din aceste documente nu se află pe site-ul universității, fapt ce din nou afectează transparența decizională în cadrul universității și blochează accesul liber la informații cu caracter public, mai subliniază OSUBB (UPDATE – UBB susține în aceeași zi că un raport o arată ca cea mai transparentă universitate din țară). „Menționăm că atitudinea universității demonstrează din nou faptul că studenții nu sunt considerați un partener real de dialog, neconsultându-i sub nicio formă cu privire la calendarul desfășurării lucrărilor, neglijând în acest fel și studenții cu cazuri sociale sau studenții cu cazuri speciale (familii de studenți, studenți ce provin din centre de plasament etc.), ce nu pot părăsi localitatea pe perioada vacanței din varii motive. În acest sens, solicităm public Universității Babeș-Bolyai revocarea contractului semnat pentru unul din cămine, în vederea cazării studenților pe timp de vară”, arată organizația studenților.

Universitatea „Babeş-Bolyai” anunță azi că a început să caute soluții pentru a asigura cazarea studenţilor doctoranzi, a celor care îşi desfăşoară stagiile de practică obligatorie, a celor care sunt membri în echipe de cercetare sau de organizare a unor manifestări naţionale şi internaţionale, dar şi a celor care sunt implicaţi în programe de internship. „Chiar dacă în ultimii ani conducerea UBB a aprobat şi a permis cazarea unui număr considerabil de studenţi, pe perioada vacanţei de vară, în acest an au fost prevăzute o serie de lucrări complexe de reparaţii, curăţenie generală, deratizări, dezinsecţii și altele, care impun închiderea tuturor căminelor aflate în administrarea UBB. Conform regulamentului de funcţionare şi organizare al căminelor studenţeşti, pe perioada vacanţei de vară, Direcţia Generală Administrativă este nevoită să asigure o perioadă de minim două săptămâni pentru reparaţii şi curăţenie generală pentru fiecare cămin”, arată UBB, care precizează însă că şi-a asumat anumite angajamente faţă de diverse instituţii publice sau private, de a asigura spaţii de cazare, pentru diferite evenimente culturale sau ştiinţifice, acţiuni ocazionale, organizate pe plan naţional. Astfel, Direcția Generală Administrativă poate aproba ca unele cămine să funcţioneze în sistem unităţi de cazare, pe o perioada scurtă, de câteva zile, fără a fi afectate lucrările.

Amintim, organizatorii Untold Festival au anunțat în urmă cu câteva zile că pun la dispoziția festivalierilor o mie de locuri de cazare în unul dintre campusurile universitare ale UBB.

O mie de locuri de cazare în campus studențesc, la festivalul Untold. Cât costă un pat

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare