Închide

UBB Cluj, Universitatea din București și Politehnica București, cele mai bune universități din România. Metarankingul, publicat chiar de UBB

EducaţieTop News by Actual de Cluj - nov. 25, 2022 0 322

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca se află pe primul loc în ediția din acest an a Metarankingului universitar, realizat independent de un grup de experți din mai multe centre de învățământ superior pe baza principalelor clasamente internaționale și publicat de Centrul Qualitas al UBB.  Universitatea din București și Universitatea Politehnica din București completează podiumul.

Metarankingul Universitar-2022 a fost publicat de Centrul Qualitas al UBB (http://qa.ubbcluj.ro/documents/calitate_competitivitate/Metaranking_Universitar_2022_Clasamentul-Universitatilor-Romanesti.pdf), astăzi, 25 noiembrie 2022, în baza datelor disponibile în rankingurile internaționale ale universităților până la data de 23 noiembrie 2022.

Metarankingul Universitar a fost elaborat și publicat inițial sub egida Ministerului Educației și Cercetării în 2016, cu consultanță internațională. Între 2017 și 2021 Metarankingul a fost publicat sub egida Asociației Ad Astra a Cercetătorilor Români.

Clasamentul reunește principalele rankinguri internaționale ale universităților, oferind o imagine mai stabilă asupra performanței unei universități, dincolo de performanțele potențial întâmplătoare/fluctuante în anumite rankinguri specifice.

„Considerându-se schimbările în modalitatea de înțelegere a rankingurilor universităților și a noului demers CoARA (https://coara.eu/), din 2022 Metarankingul Universitar va fi publicat sub egida Centrului Qualitas al UBB, cu un grup de experți (coautori) interni și externi, cu metodologia elaborată de unii dintre aceștia în 2016 și folosită apoi constant între 2017-2021. În acest fel, prezentarea rezultatelor și concluziilor într-un format mai congruent cu CoARA poate fi mai ușor realizată, practica publicării rankingurilor de o universitate (sau mai multe), cu grup extins de experți, fiind una practicată internațional (ex. rankingul Shanghai între 2003-2009; rankingul Leiden, rankingul NTU, rankingul URAP, rankingul Scimago etc.), alături de rankingurile efectuate de diverse companii private”, transmite UBB.

Clasamentul a fost realizat pe baza următoarelor rankinguri internaționale, folosite și în ediția inițială:

ARWUCWURCWTSNTUQSSCIMAGOTHE-TimesURAPUS News

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare