Închide

Turnulețul propus în zona pieței Mihai Viteazul de senatorul Tișe avansează fără aviz de la Monumente

Economie by Kristina Reştea - iun. 18, 2014 1 614

Turnul de 12 etaje propus de senatorul Alin Tișe în vecinătatea unui alt proiect controversat de dimensiuni similare merge înainte fără avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, deși se află în zona fostului cartier evreiesc. Pe „principiul” Vecinului. Tișe susține că nu a solicitat derogări și că dorește numai condiții de construire în acord cu cele (foarte generoase, CUT – 9) primite deja de alți dezvoltatori din zonă.

Proiectul propus pe un teren de de pe str Ploiești 9-11 a fost prezentat în Comisia Zonală a Monumentelor, care nu a dat niciun aviz. Din informațiile furnizate pentru Actualdecluj.ro, CZM nu are atribuții în acest sens deoarece, conform Planului Urbanistic General acum în vigoare, terenul acesta nu intră în zona de centru istoric protejat. „Noi nu puteam să dăm aviz ca în loc de o casă să se facă o clădire de 12 etaje. Din 2010, a intrat în zonă protejată suprafața de la axul străzii. O problemă mare are din punctul meu de vedere proiectul care a devenit promotor pentru celelalte solicitări și acel Plan Urbanistic Zonal care a permis eliberarea autorizației de construire pentru clădirea de 12 etaje. Cred că dacă oricine atacă în instanță acest proiect are șanse să oprească lucrările”, a spus Szabolcs Guttmann, noul președinte al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice.

Beneficiarul celui mai nou proiect propus în zonă, senatorul Alin Tișe, susține că nu dorește decât condiții de construire similare cu ale vecinilor care au primit deja aprobări pentru investiții imobiliare. „În 2010 s-a dat un ordin de ministru, prin care s-au adăugat niște străzi (în lista celor din centrul istoric protejat, n.red.), dar nu este vorba de Ploiești și Constanța explicit; asta poate fi o interpretare a celor de la Monumente. Dar un ordin de ministru oricum nu “bate” PUG-ul sau PUZ-ul, documentații potrivit cărora terenul nu e situat în centrul istoric. Toate aceste reglementări erau în vigoare și în momentul în care ceilalți vecini primeau autorizații: proiectul Europa Business Center al celor de la ImoFinance, respectiv Platinia-Florisal, al ginerelui lui Ioan Rus. CZM nu ne-a dat aviz pentru că nu era necesar un aviz, având în vedere că nici pentru vecini nu a fost nevoie”, spune Tișe.

„Eu nu vreau nicio derogare, vreau să fiu tratat la fel ca ceilalți proprietari din zonă, în aceleași condiții. Nu solicit să se facă niciun rabat. Celorlalți li s-au eliberat autorizații în mod corect, ar fi un abuz dacă mie nu mi s-ar aplica aceleași condiții, doar fiindcă mă cheamă Tișe”, a completat senatorul, care este și finul primarului Emil Boc.

În aceste condiții, proiectul merge mai departe pe traseul de autorizare, fără aviz de la Comisia de Monumente. „Azi nu am bani să fac o clădire de 12 etaje, dar, după ce știu cât se poate construi, urmează să se stabilească și un plan de afaceri și etapa de a găsi o formulă pentru a realiza acest proiect, fie accesând credite, fie găsind parteneri”, a declarat Tișe.

Cu toate că a fost stabilit deja „precedentul” proiectatului turn EBC (acum în șantier) vecinii din zonă s-au arătat îngrijorați de efectului noii construcții de 12 etaje plănuite de familia Tișe în perimetru de case ori clădiri cu regim de înălțime mult mai mic (excepție făcând proiectul turnului EBC). Clujenii nemulțumiți nu ar fi însă vecini de construcție, ci de zonă, susțin beneficiarii noului proiect. O stradă cu două benzi și trotuare e suficientă pentru a nu crea disfuncții de trafic în zonă, iar studiul de însorire arată că vecinii nu sunt afectați de construcția nouă, mai spune Tișe. „Clujul are nevoie de un centru financiar bancar”, susține senatorul ideea lansată de promotorii EBC în urmă cu câțiva ani.

PUD-ul depus în aprilie nu are nevoie de avizul Comisiei de Monumente Istorice, întrucât PUZ-ul aprobat în anul 2008 de aceeaşi Comisiei are toate avizele legale, el a fost însuşit de Consiliul Local Cluj Napoca prin Hotărâre de Consiliu, declara Tișe încă după prezentarea proiectului în CTATU (în aprilie). Tișe era însă mult mai vehement la adresa proiectelor vecine. „Consider că asemeni dezvoltatorilor imobiliari din vecinătatea terenului în discuţie, respectiv str. Ploieşti nr. 13 – Imoinvest SA (P+12E)şi str. Constanţa nr- 12 colţ cu str. Ploieşti – Drusal SA, Parking Leul, str. Someşului – SC Beyfin SA, orice cetăţean, inclusiv subsemnatul şi familia, avem aceleaşi drepturi. În cazul în care se consideră că aceste proiecte imobiliare învecinate au fost aprobate prin „abuz urbanistic” cum în mod eronat s-a exprimat un membru al Comisiei de Urbanism, consider că aceste construcţii ar trebui demolate în regim de urgenţă”, transmitea Tișe printr-o declarație de presă.

Observații în Comisia de Urbanism a orașului: intersecția “abuzurilor urbanistice”

Amintim că la discuția din ședința Comisiei de Urbanism din aprilie, arhitecții care fac parte din CTATU au avut o serie de observații de făcut la proiectul imobilului de 12 etaje propus în centru. Cel mai vehement a fost, la fel ca la vremea prezentării proiectului EBC, Eugen Pănescu. Potrivit arhitectului, proiectul propus nu se încadrează în zonă, având un regim de înălțime propus foarte ridicat, indici excesivi de construire și potențial de a genera problemele de trafic, iar PUZ-ul invocat pentru susținerea proiectului (aprobat în urmă cu mai mulți ani) a fost catalogat ca fiind “o rușine”. Acesta a fost de altfel un critic constant al PUZ-ului care a reglementat un Coeficient de Utilizare a Terenului (CUT) de 9 în zona Flacăra-Abator, exprimându-se contra proiectului și în cadrul ședințelor de urbanism în care acesta a fost discutat în mai multe rânduri. După câțiva ani de la promovarea proiectului, beneficiarii de la EBC au reușit însă să obțină și autorizație de construire. Turnul de birouri de 12 etaje Europa Business Center, dezvoltat de asociații ImoFinance și “generator” al PUZ-ului cu CUT de 9, se află în construcție la intersecția str. Ploiești-Constanța. Președintele companiei, Iosif Pop (membru în Consiliul Civic Local) a precizat încă o dată că proiectul a urmat toate etapele de avizare impuse de legislație.

Turnul propus în locul casei

Noua propunere de proiect în zona Flacăra-Abator vine din partea familiei senatorului PDL Alin Tișe prin societatea Central Business Plaza (care îi are ca asociați pe soția și fratele senatorului), în asociere cu Ioan Chiș. Proiectul, prezentat într-o ședință din aprilie a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) vizează un imobil cu funcțiuni mixte de nu mai puțin de 12 etaje, pentru un teren situat pe str Ploiești 9-11, de aproximativ 1.600 mp. Imobilul de pe str. Ploieşti nr. 9 este deținut de Tișe, fiind sediu pentru biroul notarial al Cameliei Tișe și pentru cabinetul de avocatură al senatorului. Construcţia este acum formată din parter și mansardă, dar planurile familiei Tișe sunt de a ridica un „turnuleț” de 12 etaje. Conform propunerii susținute de proiectantul desemnat să se ocupe de avizare, noua clădire ar avea funcțiuni mixte (spații comerciale, birouri și 38 de apartamente), 92 de locuri de parcare (la sol și subsol) și un regim de înălțime ce ajunge la 12 etaje.

Un comentariu

  1. Felicitari Kristina Restea pt articol.Ar fi bine sa scrieti pe acest subiect in fiecare saptamana poate asa se vor simti usor timorati mafiotii din primarie si nu vor aviza acest proiect.Asteptam sa va faceti treaba la fel de bine cum o faceati „dincolo”.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.